16. velká cena 2004 : Grand Prix ČÍNY - komentář F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

16. velká cena 2004 : Grand Prix ČÍNY - komentář F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

16. velká cena 2004 : Grand Prix ČÍNY - komentář

L.Pecháček | 26.9.04 | Komentáře - L.Pecháček 2004

Druhý premiérový okruh letošní sezóny v Šanghaji ještě překonal svou kvalitou Bahrain. Je to ....

Druhý premiérový okruh letošní sezóny v Šanghaji ještě překonal svou kvalitou Bahrain. Je to supermoderní autodrom s velkolepým zázemím, který postavil nákladem 325 milionů USD nejznámější odborník současnosti na závodní tratě Herrmann Tilke (postavil už Sepang v Malajsii a Bahrain). Mohl tu uplatnit všechny své futuristické nápady. Okruh je velmi široký, má dlouhé rovinky na jejichž konci se dá předjíždět, velmi těžkou první zatáčku po startu (zavinovačku) a další rychlé i pomalé zatáčky i plynulé šikany. Vše co si piloti mohou přát. Do týmu Williams se konečně po svém zranění vrátil Ralf Schumacher ale nedojel. V Renaultu vystřídal Trulliho po roční přestávce Jacques Villeneuve. Holedbal se, že bude na stupních vítězů, ale bylo to jen zbožné přání - skončil 11. A konečně Pantana nahradil v týmu Jordan Timo Glock, který už úspěšně startoval v Montrealu. Jezdci si ztěžovali jen na drobné nerovnosti povrchu tratě, které ztěžovaly nájezdy do některých zatáček. Projevilo se to řadou smyků a vyjetí s tratě. Doplatil na ně i mistr světa Michael Schumacher v závěrečné kvalifikaci. Neprojel pak ani cílem a měl startovat z 19. pozice. Tým ale zvolil raději start od boxu, kde mohl doplnit palivo a obout nejvhodnější gumy až do poslední chvíle. Nebylo mu to ale nic platné. Okruh byl pro Michaela plný smůly a nepohody. Prodral se celým závodním polem až na 10. místo, ale pak měl kolizi s Klienem, dostal znovu smyk a nakonec mu praskla levá zadní pneumatika. Skončil 12. se ztrátou kola. Podařilo se mu jen zajet nejrychlejší kolo.

Pravým opakem byl jeho týmový kolega Rubens Barrichello. Vyhrál kvalifikaci, bezchybně odstartoval z pole-position a vedl celý závod od startu do cíle. Jen při zastávkách u boxu ho dvakrát vystřídal krátce Button. Dlouho za ním jezdil v těsném závěsu i k boxům Räikkönen, ale po 3. zastávce ho předjel Button. V tom pořadí dojeli jezdci až do cíle. Barrichello zaznamenal druhé vítězství za sebou, 9. v kariéře. Potvrdil tím své 2. místo v mistrovství světa. Button dojel o sekundu za ním a ziskem 8 bodů si zajistil 3. místo v šampionátu a titul druhého vicemistra. Má před Alonsem (50) náskok 29 bodů (79) a nemůže už být v posledních dvou GP (Japonska a Brazílie) předstižen. Třetí v cíli Räikkönen má 34 bodů a mohl by ještě zaútočit na jezdce před sebou: Trupli už nezávodí a má stejně jako Montoya 46 bodů.

Pořadí v cíli: 1.Barrichello (Ferrari), 2. Button (BAR-Honda), 3. Raikkonen (McLaren-Mercedes), 4. Alonso (Renault), 5. Montoya (Williams-BMW), 6. Sato (BAR-Honda), 7. Fisichella, 8. Massa (oba Sauber-Petronas).

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com