12 hod Le Brno 2007 LeBrno, F1, formule 1, okruhy | Constructors F1

etina English Rusky

12 hod Le Brno 2007 LeBrno, F1, formule 1, okruhy | Constructors F1 Constructors F1

12 hod Le Brno 2007

J.Beneš,text i foto | 31.3.07 | J. Beneš

Tak to máme za sebou. Třináctý podnik zahájil sedmý ročník seriálu amatérských vytrvalostních ....

Tak to máme za sebou. Třináctý podnik zahájil sedmý ročník seriálu amatérských vytrvalostních závodů na okruzích , pořádaný brněnským ARC. Pro neinformované se jedná prakticky o jedinou možnost, jak si ochutnat atmosféru opravdových automobilových závodů, bez nutnosti vlastnit superlicence a milionové sponzory. V současné době dokonce již existují teamy, které dovedou jezdecké místo případným zájemcům pronajmout, čímž odpadá starost s přípravou vlastního vozu a s tím spojená obava o jeho případné poškození.

Letošní zima se svými teplotami a sněžným přídělem dávala naději, že piloti už nebudou bezradně propichovat lavinovými tyčemi závěje kolem příbytků, aby nalezli své miláčky a mohli je začít chystat na závod, tak jak tomu bylo loni před jarním závodem v Mostě. Jenom na Blanensku se nějaké zvláštní turbulence musely opět vyskytovat, protože hromada roztodivných autodílů přivezená od tam v pátek večer do boxu číslo patnáct nepřipomínala vůbec nic. Když pak jeden z účastníků objevil v palubovce spícího slepýše a pod sedačkou zapadený kříž, rozhodla se tato veselá skupinka poskládat Alfu Romeo. Po noční šichtě se toto dílko celkem podařilo a „vymazlená“ Alfa 75 řádila na trati jako hurikán. Tato drobná historka mimo jiné dokazuje, že s přípravou si člověk až tak hlavu lámat nemusí, a stejně se může královsky pobavit. Triumf radosti jim trochu pokazil až jezdec, který závod dokončoval, protože zřejmě zcela zpitomělý z probdělých nocí a celkového vyčerpání přehlížel vytrvale traťové komisaře, nahánějící ho po cílové rovince s cedulí STOP/GO opatřenou startovním číslem patnáct. Ten naprosto vyčerpaný chudák zřejmě ani netušil ve kterém voze vlastně jede, natož aby si pamatoval jaké má startovní číslo. Trapná historka skončila potupným stažením vozidla pomocí Safety caru a jeho okamžitou diskvalifikací. To, že se to stalo půl hodiny před koncem, kdy hrdinná Alfa kroužila na nějakém pátém místě ve třídě jen dokresluje absurdnost celé situace. Snad se do příště polepší.

Závodu se účastnilo opět nějakých pětatřicet vozů, tentokrát rozdělených do čtyř divizí. Pořadatelé pro tuto sezónu vypsali další kategorii a to od 2600 do 3600 ccm, aby i majitelé Mtrojek a porscháků mohli provětrat své strojovny . Jinak pravidla zůstala v podstatě stejná, pouze na pár nepodstatných změn, jako je možnost odstranění interieru včetně sedadel a širší možnosti úprav jednotlivých komponentů. Zachováno musí zůstat pouze sedadlo řidiče a přístrojová deska. Podrobná pravidla pro účast na těchto závodech, včetně německé verze, najdete na webu pořadatele www.arcbrno.cz

Samotný průběh celé akce probíhal podle již mnohokrát prověřeného scénáře a i tentokrát bez větších zádrhelů. Tradičními účastníky se také stala skupina Němců z okolí Ingolstadtu, jejichž počet pozvolna narůstá a jejíž člen Thomas Felbermayr na BMW/AUDI se stal spolu se svým týmem, tentokrát i celkovým vítězem, když za dvanáct hodin odkroužil úctyhodných 262 okruhů. Tento borec dosáhl rovněž nejrychlejšího času na jedno kolo a to 2.29,503 min, což odpovídá průměrné rychlosti 130,103 km/h.

Magická třináctka teda neukázala svou odvrácenou tvář, ale naopak nás utvrdila ve správnosti našeho počínání. Dalším podnikem bude 30.8.2007 šestihodinovka v Mostě, kde se opět utkají amatérští piloti o poháry nejcenější. Proslýchalo se v kuloárech ještě něco o červnovém výletu na Hungaroring, ale to je celé docela ve hvězdách, takže nejdůležitější akcí před prázdninami bude další hromadný výlet, organizovaný ARC, na slavnou čtyřiadvacetihodinovku do Le Mans. Letošní souboj Audi s Peugeotem ve spojení s jubilejním 75. ročníkem bude určitě fenomenální.

Jura Beneš

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com