20% všech usmrcených na silnicích jsou motocyklisté Moto, motorky, bezpečnost, úmrtí, 20%, 2021 | Constructors F1

etina English Rusky

20% všech usmrcených na silnicích jsou motocyklisté Moto, motorky, bezpečnost, úmrtí, 20%, 2021 | Constructors F1 Constructors F1

20% všech usmrcených na silnicích jsou motocyklisté

Ing.Jan Polák/Miroslav Sanytrák | 21.10.21 | Bezpečnost i v F1

Bezpečnost na českých silnicích

Do konce září letošního roku zemřelo na našich silnicích 343 lidí.

Dalších 1212 bylo těžce zraněno. Celkové ekonomické ztráty odhadují odborníci na zhruba 55,8 miliardy korun. Významnou skupinou postižených jsou motocyklisté. Jen v letošním roce jich při nehodách zemřelo 68. 279 osob si pak odneslo těžká zranění s následky na celý život.Nejtragičtějším měsíce pro motorkáře je letos září, kdy zemřelo 14 osob a 64 bylo těžce zraněno. Ani ostatní letní měsíce však nebyly příznivé a jen do konce září evidují statistiky více usmrcených motocyklistů než za celý loňský rok.

Motocyklisté jsou nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu. Následky jejich nehod bývají vždy vážnější. "Příčinami dopravních nehod motorkářů spočívají dlouhodobě zejména v nepřiměřené rychlosti, jezdeckých chybách a panických reakcích. Svou roli také sehrává přehlédnutí motocyklisty ze strany ostatních motoristů," říká Jan Polák, manažer projektu Učme se přežít.

Dlouhodobý trend závažných nehod motorkářů je sice klesající, nicméně odborníci se shodují, že počet vážných nehod a následků je stále příliš vysoký. Jako jeden z nejdůležitějších faktorů považují výuku. A to nejen v autoškolách, ale i výuku následnou.

Autoklub ČR ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti a dalšími partnery realizují projekt pod názvem Učme se přežít.Ten se snaží zlepšit výukové prostředí v autoškolách a rozvíjet odbornost nadstavbové výuky. Jednou z jeho aktivit jsou také kurzy na polygonech po celé ČR. "Popularita motocyklů v ČR je obrovská. Jsme motocyklový národ a jízda na motorce přitahuje nejen mladé řidiče, ale i ty starší. Ti se k motocyklům často vrací po delší pauze a ve statistkách vážných nehod se objevují velmi významně. V letošním roce jsme motocyklistům nabídli 18 bezplatných kurzů bezpečné jízdy. Ty se odehrály na polygonech po celé ČR," říká Libor Budina, manažer road safety Autoklubu ČR.

Kontakt:

Ing. Jan Polák

e-mail: jan.polak@tymbezpecnosti.cz

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com