30. závodní sezóna BOSS GP se nachýlila konci BOSS, GP, series, motorsport, F1, formule | Constructors F1

etina English Rusky

30. závodní sezóna BOSS GP se nachýlila konci BOSS, GP, series, motorsport, F1, formule | Constructors F1 Constructors F1

30. závodní sezóna BOSS GP se nachýlila konci

V.Rožánek/ M.Sanytrák/ fotocredit Angelo Poletto | 25.8.24 | Aktuálně BOSS

BOSS GP 2024

Závodní seriál BOSS GP odjel již svůj 4. letošní závodní víkend v Assenu a zamířil k finále 30. Závodní sezóny.

1

Seriál Boss GP už nějaký pátek brázdí evropské autodromy, pod starým názvem EuroBoss ho znají i mostečtí diváci. Sice si ho spojují s nehodou jezdce Carecy, ale nehody bohužel k motosportu patří a hlavně si vzpomeneme na jezdecká jména a vozy, které se za ty roky v Boss GP objevily. Ač se jedná o vozy F1, IndyCar, F3000, či v nedávné době hodně rozšířené monoposty GP2, které zde našly reálné využití.

I v sezóně 2024 je Boss rozděleno do 4 hlavních kategorií, které hodnotí souměřitelné formule, tedy F1 Class, Open Class, Formula Class a Super Lights Class. Formát závodů se více přiklonil k německým autodromům, ale závěr sezóny se odehraje ve slunné Itálii. První dva závody hostilo Německo na Hockenheimu a Nürburgringu, pak se pouť Boss GP vydala na Red Bull Ring a poslední zatím absolvovali v holandském Assenu. Český divák ho v letošní sezóně na domácích tratích neuvidí, tak doufejme, že se k nám seriál rychlých formulí zase seriál vrátí.

2

Poslední dva letošní závody uvidí italští diváci v Mugellu a Misanu, kde je předpoklad, že se do bojů zapojí i větší počet místních matadorů.

V kategorii F1 Class zatím letos vládne Ulf Ehninger z Německa na Benettonu B197 F1, který zvítězil zatím ve třech závodních jízdách, druhý figuruje Ingo Gerstl z Rakouska na Toro Rosso STR1, který vyhrál jednu jízdu doma na Red Bull Ringu a dvě v Assenu a bronzový stupínek zatím operovává Thomas Jakoubek z Rakouska na Lotusu T127 F1.

V kategorii Open Class bodoval letos jen Brazilec Antonio Pizzonia s Dallara WS T12 4,5ltr V8, a tak bývalý jezdec F1 dává aspoň počoudit soupeřům se silnějšími vozy.

Nejnabitější a nejvíce soubojů na trati nabízí Formula Class. Objevuje se zde českým fandům dobře známý Romann Hoffmann z Rakouska, Američan Phil Stratford, nebo další bývalý jezdec Formule Maxx Martin Kindler. Letošní sezóně zatím kraluje Ital Marco Giotto na monopostu Dallara GP2 / 11, před dalším Italem a velkým soupeřem na trati Simone Colombem na stejném monopostu a třetí místo zatím drží se stejným bodovým přídělem Japonka Juju Noda, která zle prohání svoje starší soupeře. Čtvrtý v pořadí Rakušan Michael Fischer si to pak ještě rozdá s pátým Alexandrem Seiboldem, šestým Andreasem Fiedlerem nebo jeho krajanem Rolandem Rupprechterem.

3

Poslední kategorií je Super Light Class, kde již letos nekraluje Henri Clausnitzer s Tatuus Renault V6, ale zatím ho ve vedení letos vystřídal Švýcar Stephane Glaser ze stáje Jo Zeller Racing na stroji Dallara WS V6 T08 a třetí místo zatím patří Stefanu Eisinger Sewaldovi na Ralt RT23 F3000. Za zmínku stojí i čtvrtý vůz klasifikace Super Lights Formula, a to Lola 91/50 F3000 Stefana Scho.

Věříme, že poslední dva letošní závody v Itálii budou napínavé a předvedou krásu monopostů F1, F3000 a GP2 v plné své kráse.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com