Ambasadorem květnového závodu historických vozů bude vítěz Le Mans Barth Most, autodrom, F1, | Constructors F1

etina English Rusky

Ambasadorem květnového závodu historických vozů bude vítěz Le Mans Barth Most, autodrom, F1, | Constructors F1 Constructors F1

Ambasadorem květnového závodu historických vozů bude vítěz Le Mans Barth

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 4.4.17 | Aktuality

Most 2017

Jedna z legend motoristického sportu okoření svou přítomností závody historických vozů The Most Historic Grand Prix, jež budou mít na mosteckém autodromu premiéru o víkendu 12. – 14. května.

 

Roli ambasadora přijal vítěz proslulého závodu 24 hodin Le Mans z roku 1977 Jürgen Barth. Sympatický Němec, který na konci letošního roku oslaví jubilejní sedmdesáté narozeniny, bude sportovním komisařem všech hlavních závodů s výjimkou FIA Lurani Trophy.

„Jürgen je závodníkem tělem i duší. Neodmyslitelně patří ke značce Porsche, jež se do historie závodních vozů zapsala zlatým písmem. A právě pilotovy skvělé výkony tomu velmi vydatně napomohly,“ ocenil Bartha první viceprezident Autoklubu ČR Stanislav Minářík.

Barth se zúčastnil v letech 1971 až 1993 třinácti závodů 24 hodin Le Mans, vždy výhradně ve speciálu Porsche. Kromě vítězství v roce 1977, kdy tvořil posádku Porsche 936 s Jacky Ickxem a Hurleyem Haywoodem, dojel jednou na druhém místě, jednou bral bronzovou příčku. Uspěl i v závodě 1 000 kilometrů Nürburgring, kde v roce 1980 triumfoval ve voze Porsche 908 společně s Rolfem Stommelenem.

„Po Jürgenu Barthovi jsme pojmenovali putovní pohár, který získají držitelé tří nejlepších časů na jedno kolo dosažených během závodního víkendu napříč všemi závody i kategoriemi,“ upřesnila obchodní a marketingová ředitelka společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová.

Jürgen je slavným synem slavného otce, Edgar Barth byl trojnásobným mistrem Evropy v závodech automobilů do vrchu, a to v letech 1959, 1963 a 1964.

V roce 1959 vyhrál také věhlasný závod Targa Florio. Stejně jako jeho syn preferoval především speciály značky Porsche, s nimiž rovněž nechyběl ani v prestižní čtyřiadvacetihodinovce Le Mans.

Hlavním závodem The Most Historic Grand Prix bude FIA Lurani Trophy pro vozy formule Junior z padesátých a šedesátých let. Jejich jezdci bojují o titul mistra Evropy. Dále se v samostatném závodě představí vozy Historic Grand Prix Cars Association. Jsou to vozy velkých cen z let 1930 - 1960 a z let 1961 - 1965. Britské vozy Grand Turismo pak diváky potěší v závodě Triumph Competition and British HTGT. Uvidí známé GT vozy značek MG, Morgan, Triumph, Lotus a další. V závodě o pohár ADAC HAIGO si to rozdají formulové i cestovní vozy bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí, a to formule Easter, Mondial a cestovní vozy značek Škoda, VAZ Žiguli, Melkus nebo Trabant.

Bohatý program závodního víkendu doplní jízda pravidelnosti českých závodní vozů, kde se představí tovární speciály a především vozy individuálních konstrukcí. Součástí víkendu bude i sraz a výstava historických vozidel všech značek v prostorách polygonu a jejich defilé v podobě jednoho čestného kola po velkém závodním okruhu autodromu.

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com