Autoklub ČR proškolí další stovky řidičů záchranek. Aktuálně, Bezpečnost, Autoklub, záchrana, F1, konstrukce, vzdělávání řidičů. | Constructors F1

etina English Rusky

Autoklub ČR proškolí další stovky řidičů záchranek. Aktuálně, Bezpečnost, Autoklub, záchrana, F1, konstrukce, vzdělávání řidičů. | Constructors F1 Constructors F1

Autoklub ČR proškolí další stovky řidičů záchranek.

AČR Press/ Miroslav Sanytrák | 24.1.23 | Aktuality

Bezpečnost a AČR

Třetím rokem se pod hlavičkou Autoklubu České republiky rozběhne projekt Systémového vzdělávání řidičů zdravotnických záchranných služeb (ZZS). Komplexní proškolování zdravotnických záchranářů, kteří řídí sanitní vozidla s právem přednosti v jízdě, i letos podpořil Fond zábrany škod. Do konce léta 2023 projde kurzy dalších 480 řidičů záchranek.

Školení je rozděleno do dvou stupňů. Teoretická část se zaměřuje na zásady defenzivní jízdy, rozborům dopravních nehod a hraničních situací při řízení vozidel ZZS za použití zvláštního zvukového a světelného výstražného zařízení. Součástí je také workshop s psychologem Centra dopravního výzkumu, pozornost je věnována legislativě. Na speciálním otočném simulátoru všichni účastníci mohou zažít převrácení vozidla při nehodě.  Hlavním přínosem je pocitový vjem řidiče o bezpodmínečné nutnosti připoutání se za jakékoliv situace a zajištění předmětů v interiéru vozidla. Teoretická příprava je zakončena testem znalostí z probraných témat. Praktická část zahrnuje monitorovanou jízdu sanitním vozem v běžném silničním provozu a kurz zvládání krizových situací na polygonech sdružených v Asociaci center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR. Speciální monitoring jízdy v provozu přesně analyzuje způsob řízení a poukazuje na přínos defenzivního stylu oproti agresivitě za volantem.

1

3

„Jak v oblasti urgentní medicíny patří čeští záchranáři mezi nejlepší na světě, tak je naším cílem, aby řidiči ZZS patřili soustavně mezi světovou elitu v řízení vozidel tzv. pod majákem. Tento projekt je zaměřen na zvyšování bezpečnosti zdravotnických profesionálů v jízdách k naléhavým událostem, zpravidla spojených se záchranou lidského života, potažmo všech účastníků silničního provozu. Máme radost, že účastníci kurzy hodnotí velmi kladně a jsou pro ně jednoznačným přínosem,“ uvedla Veronika Truhlářová, manager obecného motorismu Autoklubu České republiky. V roce 2021 bylo proškoleno 480 řidičů Zdravotnických záchranných služeb Libereckého, Ústeckého a části Pardubického kraje. Vloni s dokončením v Pardubickém kraji odstartovalo systémové vzdělávání řidičů záchranek v Královéhradeckém a Olomouckém kraji, jež bude pokračovat na jaře. V současné době Autoklub ČR oslovuje s nabídkou kurzů další krajské zdravotnické záchranné služby.

2

 

O Fondu zábrany škod

Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com