Druhý podnik TCR Eastern Europe se nesl ve znamení Homoly a Bucsiho TCR Europe, Unhošť, constructors | Constructors F1

etina English Rusky

Druhý podnik TCR Eastern Europe se nesl ve znamení Homoly a Bucsiho TCR Europe, Unhošť, constructors | Constructors F1 Constructors F1

Druhý podnik TCR Eastern Europe se nesl ve znamení Homoly a Bucsiho

Tomáš Vacín/ Miroslav Sanytrák | 22.5.24 | Aktuálně

TCR 2024

Ačkoliv oba patřili se svými vozy k nejtěžším ve startovním poli, extra závaží nezastavilo Maťa Homolu a Attilu Bucsiho v cestě za prvenstvím na Red Bull Ringu. Jejich souboj o titul pokračuje a v průběžném hodnocení je dělí pouhé dva body.

Druhý podnik TCR Eastern Europe na Red Bull Ringu se nesl v podobném duchu jako úvodní závody sezony v Maďarsku. Maťo Homola s Hyundaiem Elantra týmu Hyundai Janík Motorsport a Attila Bucsi s Hyundai i30 N TCR týmu M1RA Motorsport patřili k nejrychlejším jezdcům rakouského víkendu. A k nim se přidal i Homolův týmový kolega Adam Kout.

Přestože Homola obdržel na Red Bull Ringu čtyřicetikilové závaží, v cestě za prvenstvím v prvním závodě ho to nezastavilo. Bucsi a Kout si nesli shodně třicet kilo, ale pořád byla tato trojice nejrychlejší. Na startovním roštu se seřadili v pořadí Bucsi, Homola, Giacomo Ghermandi s Hondou Civic, a Kout. Jejich časy byly tak vyrovnané, že čtvrtého Kouta dělilo od pole-position pouhých 0,088 sekundy. Na 4326 metrů dlouhém Red Bull Ringu.

Diváci měli o zábavu postaráno od startu do cíle. Prvních sedm kol vedl Bucsi, pak se do čela protáhl Homola a vydržel tam až do cíle. Svou pozici však neměl v žádném případě jistou. V závěru na něj dorážel Kout, takže v týmu bylo cítit i nepatrnou nervozitu ze souboje stájových kolegů. Homola si ale vedení uhlídal, cílem projel s náskokem 1,176 sekundy před Koutem. Bucsi ztratil na první místo více než pět sekund a zklamání z promarněné příležitosti bylo patrné na první pohled.

Bucsi si vše vynahradil v druhém závodě, do kterého startoval ze sedmého místa – vyhrál. O prvenství však musel tvrdě bojovat. Z první řady totiž startovali Jiří Zbožínek z Hyundai Janík Motorsport a Ivars Vallers z LV Racing.

Vallers měl jasnou strategii, zůstat na vnitřní straně v první zatáčce, prosmýknout se do čela a vydržet tam co nejdéle. To mu vyšlo naprosto perfektně. Za první zatáčkou převzal vedení, a zatímco za ním probíhala tlačenice, Vallers budoval náskok na čele. To mu přineslo obrovskou výhodu, protože než ho dohnali a předjeli Kout a Bucsi, zbývaly čtyři kola do konce. Vallers tak po naprosto bravurní jízdě, skvělých časech a stabilní rychlosti, dokončil závod na třetím místě a s celým týmem se radoval z prvního podia v TCR Eastern Europe. Kdyby bylo hlasování veřejnosti o nejlepším jezdci druhého závodu, byl by jím jistojistě Vallers.

A jak dopadl souboj o vítězství mezi Koutem a Bucsim? Český závodník byl velmi blízko svému prvnímu vítězství letošní sezony. V závěrečných dvou kolech se urputně a úspěšně bránil maďarskému mladíkovi. V posledním kole na zadní rovince však Bucsi zaútočil a ve čtvrté zatáčce převzal vedení. Byl to těsný souboj do posledních metrů závodu.

Nejvíce bodů v druhém podniku TCR Eastern Europe tak nasbíral Bucsi. Třetí a první místo mu vyneslo 40 bodů, čímž se na dva body přiblížil Homolovi, který dojel v druhém závodě na čtvrtém místě. Kout skončil pokaždé těsně druhý a společně s Bucsim a Homolou poodskočili konkurenci v průběžném hodnocení. Lídr Homola má 80 bodů, Bucsi 78 a Kout 71. Jejich další souboj bude pokračovat za tři týdny na Slovakia Ringu.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com