Evropský šampion v supermoto Denis Fligr trénuje i na mosteckém polygonu Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy,Challenge, 2019 | Constructors F1

etina English Rusky

Evropský šampion v supermoto Denis Fligr trénuje i na mosteckém polygonu Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy,Challenge, 2019 | Constructors F1 Constructors F1

Evropský šampion v supermoto Denis Fligr trénuje i na mosteckém polygonu

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 18.3.20 | Aktuality

Autodrom Most 2020

Vedle Adama Lacka, Davida Vršeckého, Petra Fulína, Karla Haniky či Adama Kouta, kteří dosáhli ve svých motoristických disciplínách na titul evropského šampiona a své umění předvedli či stále předvádějí také fanouškům na velkém okruhu mosteckého autodromu, hostí jeho areál čas od času i jednoho novopečeného mistra Evropy.

2

 

Je jím teprve sedmnáctiletý talentovaný závodník a česká motocyklová naděje v disciplíně supermoto Denis Fligr z Teplic. V loňské sezoně vybojoval na své Hondě CRF o objemu 250 ccm evropský titul v kategorii S3 bez omezení věku.

1

 

K tréninkům student teplického gymnázia využívá mimo jiné i malý okruh na plochách polygonu mosteckého autodromu. „Jsem rád, že tuto možnost mám. Je to pro náš tým nejbližší možná lokalita, navíc mi trať skvěle sedí. V Čechách se dá trénovat ještě v Chebu na motokárové dráze, v Sosnové u České Lípy, ve Vysokém Mýtě a v Písku. Občas se vypravíme i do Německa,“ vyjmenoval Denis.

Supermoto je poměrně mladá motocyklová disciplína s divácky velmi atraktivními závody na tratích s částečně asfaltovým a částečně nezpevněným povrchem. Ke vzrůstající oblibě mezi fanoušky přispívají i několikametrové skoky právě v terénních úsecích. „Jako každý motoristický sport i my se ale potýkáme s náročným financováním. Ročně se pohybujeme ve statisících korunách. Výhodou je, že otec umí vše kolem motorky včetně oprav a servisu. Máme také zatím štěstí na sponzory. Podporuje nás město Teplice a firmy Schreiner Transporte, Beton.cz Teplice, Aleš Cikánek stavební společnost a BBC ŠOUN,“ vyjmenoval mladý závodník.

V Čechách, ale i v Evropě je podle Denise supermoto stále v ústraní zájmu.

3

„Základna u nás je kolem 60 jezdců na závod, v Německu zhruba 200. Začíná se ale blýskat na lepší časy, přibývá mladých jezdců. Vedle mě zaznamenává úspěchy také ústecký Jan Ulman. Tak uvidíme, zda se k nám přidají další. Já začal s motorkami v deseti letech, už od mala mě k nim vedl táta. Opravuje je a také na nich závodil. Kouzlo supermota mi před čtyřmi lety odhalil tátův kamarád Jan Ulman starší,“ svěřil se.

V současné době Denis svádí boje s dospělými, účastní se i kategorií vypsaných pro jezdce do 21 let. Mentory a učitele našel v legendách českého supermota Pavlu Kejmarovi či Petru Vorlíčkovi, který je průkopníkem tohoto sportu u nás. „Mám štěstí, že mi pomáhají, radí mi a podporují mě. V Supermoto Academy mě trénuje Pavel Kejmar, který dosáhl v neprestižnější kategorii S1 na vicemistra Evropy, stal se mistrem Německa a skvěle reprezentoval i na světovém šampionátu, kde před čtyřmi lety získal pro Českou republiku celkový bronz. Nyní už nejezdí, své zkušenosti a dovednosti předává právě nastupující generaci,“ upřesnil Denis Fligr.

3

Jeho hlavním cílem v letošní sezoně je obhájit titul evropského šampiona ve třídě S3 a pokud možno získat i titul mistra ČR ve třídě S2. Rád by se také zúčastnil závodů ve Spojených státech. „To je ale zatím víceméně hudba budoucnosti. Vedle nutnosti sehnat potřebné peníze by byl problém i se školou. Tu zatím dokážu se sportem skloubit, nemusel jsem dosud požádat o individuální studijní plán,“ upřesnil talentovaný jezdec i vzorný student.

Ke svým dosavadním největším zážitkům v supermoto řadí každoroční závěr sezony v belgickém Mettetu, kde se tradičně závodí v říjnu. „Ve startovní listině je 300 až 400 jezdců včetně špičkových závodníků. Mě nezbývá než absolvovat podle výsledku tréninků rozřazovací jízdy a při úspěchu v nich kvalifikační jízdy. Do závodu se dostane 40 nejlepších jezdců, trvá půl hodiny. Loni jsem skončil po trénincích na celkovém 62. místě, což není úplně nejhorší výsledek,“ dodal sympatický jezdec.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com