Exkluzivní komentář pana Karla Jílka - grand prix ABU DHABI formule 1 - 2021 Karel Jílek, ABU DHABI, komentáře, grand prix, formule 1 | Constructors F1

etina English Rusky

Exkluzivní komentář pana Karla Jílka - grand prix ABU DHABI formule 1 - 2021 Karel Jílek, ABU DHABI, komentáře, grand prix, formule 1 | Constructors F1 Constructors F1

Exkluzivní komentář pana Karla Jílka - grand prix ABU DHABI formule 1 - 2021

Karel Jílek/ foto: www.activepictures.cz | 15.12.21 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2021

Formule 1 2021-poslední grand prix ABU DHABI

 Spravedlnost konečně zvítězila

  1

 

    Několik nesprávných rozhodnutí ve prospěch Hamiltona z posledních dvou závodů způsobilo rovnost bodů obou rivalů a vyhrotilo situaci před posledním kláním do neúnosná. Kdo bude lepší získá titul, když oba nedojednou je jedno vítězství k dobru pro Verstappena, kdyby při tom trochu zazlobil, vezmeme mu nějaký bodík a skončí to opačně.

S touhle perspektivou kdo z koho začal trénik na nově upravené trati Abu Dhabí.

Ta se zrychlila, zmizely pravoúhlé zatáčky, umožňujicí předjíždění na brzdy, prospívající Red Bullům, naopak větší plynulost trati nahrávala výkonnějším Mercedesům. První trénink na ještě neokoukané trati přesto vyhrál Versi, který v druhém probrzdil novou červenou sadu, a tím si zadělal na problém. Musel pak přezout na nějměkčí žlutou, se kterou  sice pak perfektním kolem vyhrál i kvalifikaci, ale do vlasního závodu vyjížděl s tím, že bude nucen brzy přezouvat.Na startu zaspal, Hamík se dostal do vedení a začal mu ujíždět. Rozdíl mezi nimi narůstal na hrozivých více jak deset vteřin a když i vyměněná bílá sada přestala fungovat, musela zasáhnout týmová režije. Peréz, který jel stále na původních pneumatikách se nechal dojet přezutým Hamiltonem a začal s ním bojovat o pozici.

    Přetahovaná trvala téměř pět kol a pomohla Versimu snížit ztrátu na pouhou jednu vteřinu. Jakmile měl Hamilton volno, začal opět odjíždět. Proto se Red Bullové ještě jednou pokusili o výměnu za novou bílou, ta fungovala lépe a rozdíl se začal zase snižovat. Problém byl v tom, že byl příliš veliký, kol do cíle bylo málo, na dojetí soupeře, či případné předjetí to prostě nevycházelo. Nezbývalo než čekat na zázrak, či vyjetí safety caru.K tomu konečně došlo pět kol před cílem, kdy mladý Schumi v boji o předposlední místo vyprovokoval Latifa k ráně dost velké, aby safety car musel být povolán. Red Bullové okamžitě reagovali, přezuli Versiho na novou červenou sadu, zatím co Mercedesové nic. Dokonce Hamiltona neuvědomili ani o soupeřově přezouvání.

    Odklízení trosek havarovaného auta trvalo více jak tři kola a vedení závodu muselo rozhodnout, zda si Hamilton dojede pro titul se safety carem, či umožní oběma rivalům si o něj v posledním kole zazávodit. Zvítězila z prestižního hlediska přijatelnější druhá  varianta a nájezdem do posledního kola se zase závodilo. Nejdříve krokem, jeden hlídal druhého jako na cyklodromu, cílovou rovinou již projížděli naplno. Hned v první zatáčce Verstappen Hamiltona podjel, ten se mu to v protilehlé rovnince neúspěšně pokoušel vrátit, ale pak už na lépe fungující Red Bullovo pneumatiky nenašel zbraň.

2

    Odmávnutí šachovnicí a jásotem protilehlé oranžové tribuny došlo ke korunovaci nového mistra světa. Nestalo se tak zázrakem, ale vítězstvím spravedlnosti a zejména tvrdou prací celého týmu. Neúspěch Mercedesu, naproti tomu byl dúsledkem fatálního selhání Tottiho, za což by zasloužil vyhazov. Smutný Hamilton se zachval férově, soupeři pogratuloval a chybu týmu nechal bez povšimnutí.

   

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com