Ferrari 812 Superfast Scuderia Ferrari, F1, Formule 1 , skokan roku. | Constructors F1

etina English Rusky

Ferrari 812 Superfast Scuderia Ferrari, F1, Formule 1 , skokan roku. | Constructors F1 Constructors F1

Ferrari 812 Superfast

Scuderia Ferrari/foto: Mgr. Luděk Šipla | 19.4.17 | Zajímavé vozy

Scuderia Praha 2017

Ferrari 812 Superfast          

Dalším důvodem průjezdu Prahou bylo také přivítání nového a mezi vozy s motorem vpředu i nejsilnějšího člena stáda maranellských plnokrevníků: vozu 812 Superfast. Tento efektní supersport měl premiéru v březnu na mezinárodním autosalonu v Ženevě. Jedná se o nástupce kupé F12 Berlinetta, oproti němuž má vylepšenou aerodynamiku a zcela nový dvanáctiválec s výkonem vyšším o 60 koní. Motor o objemu 6,5 l dává výkon neuvěřitelných 588 kW (800 k) a elegantnímu i dravému kupé zároveň umožňuje překonat rychlost 340 km/h. Tím se 812 Superfast stal nejrychlejším produkčním vozem z dílny Ferrari s výjimkou speciálních vozů s motorem uloženým uprostřed.

 

Motor

Ferrari 812 Superfast ukrývá pod kapotou zcela nový vidlicový dvanáctiválec o objemu 6 496 cm3 s parametry, které ani v segmentu supersportů nemají obdoby. Nové Ferrari dosahuje výkonu 588 kW (800 k), což znamená 123 koňských sil na litr objemu. K této hodnotě se dosud nikdy žádný jiný vůz s motorem umístěným vpředu ani nepřiblížil. Sílu motoru umocňuje plný, pronikavý zvuk.

 

Maximální točivý moment činí 718 Nm a dvanáctiválec jej dosahuje v 7 000 otáčkách, přičemž 80 % je dostupných již ve 3 500 otáčkách za minutu. Ojedinělého výkonu motoru konstruktéři docílili celou řadou změn, mimo jiné například aplikací systému přímého vstřikování paliva, které využívá tlaku 350 barů, což je zatím nejvyšší hodnota použitá u zážehového motoru. K úžasným parametrům přispěla i proměnná geometrie sacích kanálů, již Ferrari používá u svých atmosférických motorů ve formuli 1. Motor spolupracuje s vylepšenou dvouspojkovou převodovkou, u níž technici dokázali o 30 % zkrátit časy řazení mezi jednotlivými stupni.

 

Pro ještě lepší zážitek z jízdy na okruhu je převodovka vybavena funkcí „multi-down“, která umožňuje navazující podřazování v ideálních otáčkách. Stačí mít na volantu nastavený ovladač Manettino v režimu Sport a držet levou páku sloužící k podřazování. Automat pak vše zařídí sám a zajistí maximální brzdný účinek motoru.

 

Dynamika vozu

Ferrari 812 Superfast váží bez provozních kapalin pouhých 1 525 kilogramů, díky čemuž je opravdu superrychlé – z 0 na 100 km/h zrychlí za 2,9 s a dokáže vyvinout maximální rychlost přes 340 km/h. Konstruktéři model vybavili tím nejlepším, co je v oblasti ovládacích a kontrolních systémů k dispozici. Vůz jako vůbec první Ferrari dostal sportovní elektrický posilovač řízení, který plně reflektuje jeho výkonový potenciál.

 

S ním přibyly funkce Ferrari Peak Performance a Ferrari Power Oversteer. První slouží k tomu, aby se řidič prostřednictvím změněné síly na volantu lépe dozvěděl, že se blíží hranici smyku, a mohl na něj rychleji reagovat. Druhá funkce dokáže při přetáčivém smyku, ke kterému má vůz tohoto typu nejčastěji blízko při rychlém výjezdu ze zatáček, včas naznačit řidiči, jaký manévr má s volantem udělat, aby vůz co nejlépe zvládl. Oba systémy mají za cíl zlepšit zážitek z řízení, aniž by necitlivě přebíraly kontrolu. Řidič a jeho schopnosti jsou i nadále tím hlavním, co rozhoduje o rychlosti a stylu průjezdu zatáčkou.

 

Díky kompletní integraci prvků dynamického ovládání, včetně poslední verze patentovaného systému SSC (Slide Slip Control), je výkon pro řidiče lépe kontrolovatelný, vozu nechybí ani druhá generace přiřizování zadních kol. Výsledkem jsou nenapodobitelné jízdní vlastnosti, neuvěřitelná obratnost, ale i snadné ovládání.

 

Design a aerodynamika

Designérské centrum Ferrari chtělo především podtrhnout výjimečný výkon modelu, čemuž odpovídají agresivnější sportovní linie i proporce karoserie s full LED světlomety vpředu a čtyřmi kulatými koncovými světly. Ty spolu se zvednutou zádí odkazují na legendární model 365 GTB4 z roku 1969.

 

Tvary vozu jsou však nejen efektní, ale i plně funkční. Každý detail byl doladěn v aerodynamickém tunelu tak, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. I díky tomu vůz dokáže překonat rychlost 340 km/h a je stabilní za všech okolností. Oproti předchůdci F12 Berlinetta jsou všechny aerodynamické ukazatele lepší, a to především díky pohyblivým elementům na karoserii, ať už aktivně ovládaným, nebo pasivně řízeným proudem vzduchu. Konstruktérům se podařilo zvýšit přítlak při současném snížení odporu vzduchu.

 

Interiér

Vnitřek 812 Superfast ctí vnější agresivní linie a snaží se navodit především sportovní atmosféru, přičemž si ale zachoval komfort i prostor svého předchůdce F12 Berlinetta. Interiér působí radikálněji – nenajdete v něm například ovládací prvky v podobě dotykového displeje, o to elegantnější a sportovnější celkový dojem ale udělá. Dominantní jsou dva hlavní výdechy vzduchu jako u špičkového modelu LaFerrari. Unikátní charakter podtrhují i nová sportovní sedadla s vylepšenou ergonomií či nový „závodní“ volant. Na něm pochopitelně nechybí specialita Ferrari: ovladač Manettino, kterým se nastavují jednotlivé jízdní režimy.

Samostatnou kapitolou je možnost úprav výbavy a interiéru na zakázku. Jako u všech ostatních modelů si lze dohodnout individuální podobu vozu, a jak je u značky zvykem, s každým novým modelem je k dispozici více rozšiřujících prvků. Zde se jedná například o pokročilý telemetrický systém původem z LaFerrari nebo o špičkové audio s 12 reproduktory a 1280wattovým zesilovačem s programem Quantum Logic pro nejlepší možný zážitek z poslechu oblíbené hudby.

 

Sedm let značkového servisu

Bezkonkurenční kvalitativní standardy supersportů Ferrari dostávají zcela nový rozměr. Pro všechny vozy je nyní k dispozici program sedmiletého servisu, který zahrnuje povinné prohlídky po 20 000 kilometrech nebo po jednom roce. Majiteli vozu zaručuje, že jeho automobil bude stále v prvotřídní kondici. Program je navíc k dispozici i pro prověřené vozy z druhé ruky. Tato služba se nabízí ve všech zemích, kde má Ferrari oficiální zastoupení, tedy prostřednictvím Scuderia Praha i v České republice.

Cena a dostupnost vozu

Cena Ferrari 812 Superfast se pohybuje okolo osmi milionů korun, ve kterých už je započtená daň. Jako výhradní zastoupení značky Ferrari v ČR dostane Scuderia Praha letos tři vozy, v dalším roce pak počítáme s deseti exempláři. První vůz by měl do Česka dorazit po prázdninách,“ řekl manažer prodeje Ferrari pro ČR Petr Kabát.

 

Technická specifikace vozidla

 

Typ motoru: V12 – 65°

Objem motoru: 6 496 cm3

Maximální výkon: 588 kW (800 k) / 8 500 ot./min

Maximální točivý moment: 718 Nm / 7 000 ot./min

 

Délka: 4 657 mm

Šířka: 1 971 mm

Výška: 1 276 mm

Suchá hmotnost: 1 525 kg

Rozložení hmotnosti na nápravy: 47 : 53

 

Maximální rychlost: přes 340 km/h

Zrychlení 0–100 km/h: 2,9 s

Zrychlení 0–200 km/h: 7,9 s

Brzdná dráha ze 100 km/h: 32 m

Spotřeba: 14,9 l/100 km

Emise: 340 g CO2/km

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com