Grand Prix F1 Monaka - Ruleta pro Alonsa F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Grand Prix F1 Monaka - Ruleta pro Alonsa F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Grand Prix F1 Monaka - Ruleta pro Alonsa

Karel Jílek ,sr./foto J.Křenek | 28.5.06 | Komentáře - L.Pecháček 2006

Byla to od prvních tréninků přetahovaná o nejlepší časy. V pátek ho měl Alonso, v sobotu dopoledne ......

Byla to od prvních tréninků přetahovaná o nejlepší časy. V pátek ho měl Alonso, v sobotu dopoledne M.Schumacher, pak přišla kvalifikace, která vzbudila největší pozornost.O vzruch se postaral M.Schumacher. Zajel nejlepší čas, ale v poslední zatáčce před cílem nepochopitelně zpomalil a zastavil. Těsně za ním jel Alonso, který měl v prvních dvou mezičasech lepší výsledky. Tady ale musel zpomalit a zjel druhý čas. Komisaři pak 8 hodin diskutovali zkoumali TV záběry, které ukazovaly kokpit M.Schumachera v kritické chvíli. Došli k závěru,že Michael „brzdil“ neobvykle nadměrně a přehnaně, čímž způsobil, že mu zhasl motor. Škrtli mu proto všechny časy a odstavili ho na poslední pozici na startu. Schumacher pak startoval od boxů. Trať v Monte Carlu je proslulá tím, že se na ní dá jen velmi nesnadno předjíždět. Aerodynamika tu nehraje takovou roli jako na jiných okruzích. Daleko důležitější je tu postavení na startu a umění jezdců. Z pole position tak odstartoval Alonso a zvládl svou úlohu favorita skvěle. Vedl od startu do cíle. V první části měl těsně za sebou K. Räikkönena, který se ho držel jako klíště.Nic na tom nezměnily ani první zastávky v boxech. Nejvíce ovlivnil průběh závodu Sato, když ve 45 kole zastavil a na trať vyjel Saffety car. Kroužil 4 kola před jezdci, jejichž rozpálené motory se po celou dobu špatně chladily a na to doplatil nejprve třetí v pořadí Weber a o dvě kola po něm i Räikkönen. Oba Alonsovi nejvážnější soupeři odpadli s kouřícími motory. Pak už bylo všechno jasné. Za Alonsem jel s odstupem 15sekund Montoya a přes půl minuty zpět byl Coulthard. M.Schumacher se prodíral systematicky dopředu, ale dostal se jen na pátou pozici za Barrichellem. Byl to od něho úctyhodný výkon. Ztratil sice v souboji o titul 6 bodů , ale všichni soupeři s ním musí počítat. Po Monte Carlu následují rychlé okruhy v Anglii, Kanadě, USA, Francii a v Německu, tam budou vozy Ferrari v úplně jiné situaci než na pomalé ruletě.

Alonso si vítězství plně zasloužil, jel bez sebemenší chyby a nedal prostě soupeřům šanci. Zapsal se tak jako 38. pilot, který v Monaku zvítězil.Zatím poprvé. Nejvíce vítězství tu zaznamenal Senna 6, GHill a M.Schumacher 5 prvenstvích. Úspěch si vychutnal i Coulthard ( který tu zvítězil dvakrát, 2000, 2002) ale tentokrát poprvé dovedl vůz Red Bull na stupně vítězů.

zvětšit

M.Schumacher

zvětšit

M.Schumacher

  Fotografie poskytl
Copyright © Jiří Křenek

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com