Hankook Racing Day na Pannoniaringu 2023 Carbonia , cup, autodrom, 2023 | Constructors F1

etina English Rusky

Hankook Racing Day na Pannoniaringu 2023 Carbonia , cup, autodrom, 2023 | Constructors F1 Constructors F1

Hankook Racing Day na Pannoniaringu 2023

Vláďa Rožánek, Carboniacup team 2023 | 25.9.23 | Aktuálně

Hankook Carboniacup, 2023

Předposlední závody sezóny 2023 má za sebou Hankook Carboniacup, který je tu s námi již třináctou sezónu.

1

Závody, které měly za úkol nahnat jedny z posledních bodů do klasifikace seriálu amatérských i profesionálních jezdců, hostil Pannoniaring v Maďarsku, poblíž známého lázeňského komplexu Sárvár. Své finanční prostředky jako garant závodu vložila zde pneumatikářská firma Hankook a závod tedy nesl její jméno.

Přes osmdesát vozů za zapojilo do bojů na Hankook Racing Day na Pannoniaringu, okruhu, který má 4740 m. Někdo zde jel poprvé a někdo má tratě naježděné na simulátorech. Ne všichni však měli možnost zasáhnout do bojů o body, když ani technika někdy úplně neposlouchá své majitele, případně obdrželi drobné šrámy. Letos poprvé ve skupině B6 startoval také slovenský Abarth Cup.

2

V nejobsazenější skupině A v poslední době se je na co dívat. V A1 do 1600ccm vyhrál Manfred Fraissl s Fiatem Ritmo a druhé místo patřilo Zdeňku Sekyrkovi se Škodou 130RS. Jiří Zeman s novou Hondou Type-R odvezl mezi dvoulitry A2 zlato, když po souboji na trati a u zeleného stolu skončil s penalizací druhý Pavel Zeman s Mazdou RX8. Třetí skončil Mirek Pribula s Renaultem Clio a čtvrtý skončil Jiří Koldinský, který si tentokrát zkusil i závodní sedačku.

3

Vozy do 3000ccm ovládl Olaf Hauesner s BMW, před dalším jezdcem s BMW Maďarem Ivanem Ivanovem a bronz bral Stefan Rauscher z Rakouska na BMW E30. Ve tři a půl litrech pak odvezl zlatý pohár Maďar Ferenc Taschner s BMW M3, když za jeho zády tentokrát skončili Martin Tóth s BMW M3 E46 a Rakušanem Frankym Schönhoferem na Porsche 911. Nad 3500ccm méně upravených vozů A5 si zlatý pohár odváží Walter Forster na BMW, když porazil Maďara Attilu Tápaie s BMW i třetího Gerharda Sedlacka s Porsche 924. Ve více upravených dvoulitrech A7 dominovali jezdci závodní stáje KT Motorsport Petr Mandelík a druhý Tomáš Kusý s Lotusy Exige a bronz patřil Matěji Chabrovi s VW Golf 3-B. V A8 vyhrál Roman Váca s Pragou R1. Skupině A9 nad 3500ccm upravených speciálů dominoval na Pannoniaringu Rakušan Michael Oliver s Porsche GT3, před Rudolfem Beňem s BMW M4 GT4 a bronzové místo odvezl s Corvette Z06 GT Pavel Sovička, následovaný dalšíma dvěma BMW M4 GT4 jezdců Boušky a Schuttrumpfa.

3

Skupina B hostila několik vozů Abarth Cupu a na roštu to bylo poznat. V B1 zvítězil osamocený David Drugda se Suzuki Swift Sport, v B2 vévodil Michal Zimmer s Hondou Civic. V lepší konkurenci třílitrů B3 zvítězil Martin Hanzl s Alfou Romeo, který si poradil se svými soupeři na stupních vítězů Petrem Moučkou na BMW M3 a Milanem Zubatým s Fordem Fiesta. V B4 si nejlepší umístění na pódiu zajistil Radek Zimmer s Lotusem Elise Cup, před Ondřejem Fričem na Lotusu Exige a bronz veze domů Tomáš Pavel s vozem Audi TT. Nad 3500ccm B5 si vítězství na Pannonia Ringu vychutnal Pavel Sovička z BGR s Lotusem Exige 430, před Porsche 911 Petra Rady a Volvem B50 Poláka Tomasze Waszynského. Pěknému poli Abarth Cupu skupiny B6 vládl Peter Szilágyi, před Peterem Macháčkem a Martinem Pričem. Celkem jelo 12 těchto stejných Abarthů.

Skupina C hostila opět prototypy a speciály. V C1 skončil souboj dvou Rakušanů vítězstvím Markuse Amesedera, před Markusem Hoferem na Performerech, tedy větších motokárách imitujících Supercarty. C2 pro prototypy nad 1400ccm měla za vítěze Jiřího Švece s prototypem Funyo SP05 EVO, když porazil druhého Jürgena Kapellera z Rakouska na Radicalu SR3 RS a pravidelného účastníka Friedricha Franze na dalším Radicalu SR1. Mezi vozy skupiny C3 vyhrál Simone Aglietti na Caterhamu. Ve skupině C4 pro silnější verze Caterhamů a jim obdobných vozů dojel první Jakub Křeček a Caterhamem, před dalším Caterhamem Rakušana Dominika Bauera a Donkevoortem Wolfganga Lubera. V C5 tentokrát nikdo nestartoval.

Skupina D patří pěkným soubojům formulí. Nejzajímavější zápolení předvedli dvoulitry. V D1 vyhrál Markus Dietze z Německa na formulí BMW. V D4 se sešla opět pěkná konkurence dvoulitrových monopostů, které tentokrát vyhrála stáj SBM Motorsport s jezdcem Janem Wagenknechtem s F-Renault 2,0, když tentokrát ani Honza Rieger a Bulhar Iliev nad ním nevyzráli. Čtvrtý skončil Luboš Škarda a pátý Tim Rädlein z Německa s dalším Renaultem a z historie víme, že například v roce 2001 startoval při Interserii v Mostě s vozem Reynard. Skupině D5 pro monoposty F4 kraloval Roman Roubíček s Tatuusem T421, tedy posledním modelem této značky, před Janem Marečkem, který vyměnil tentokrát cestovní vozy za formuli a třetí místo odvezl z Hankook Carbonia Racing Day na Pannoniaringu Tomáš Zahrádka z týmu JMT Racing.

Sezóna se nachýlila ke svému konci, moc se na fanoušky motorsportu těšíme v Mostě na Grandfinále, které se koná na místním autodromu v neděli 15.10. 2023. Přijďte zafandit letos naposledy svým favoritům. Vstup pro diváky opět zdarma.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com