HANS F1, Formule 1, formule, HANS | Constructors F1

etina English Rusky

HANS F1, Formule 1, formule, HANS | Constructors F1 Constructors F1

HANS

Renault | 20.5.05 | Bezpečnost i v F1

John Lockwood - inženýr kompozitních materiálů

zvětšit

John Lockwood

Jaké hlavní problémy jste měli při vývoji HANS pro Renault?
JL: Když jsme dostali první zařízení používaná v USA, uvědomili jsme si, že bude lepší udělat náš vlastní HANS. V NASCAR, kde se již používal, je pozice pilota naprosto jiná než co vyžaduje F1. Ramenní popruhy vyžadovaly podstatné změny, aby se daly adaptovat pro F1.

Používáte systém FIA nebo týmu Renault F1?
JL: Plány a výroba HANS jsou 100% prací Renaultu, na základě pravidel daných FIA, které diktují rozměr límce, ramenních popruhů a ukotvení pásku držícího helmu.

Jaký je rozpočet projektu?
JL: Nemáme rozpočtová omezení. Bezpečnost řidiče bereme velmi vážně.

Je HANS pro Renault prioritou?
JL: Ano je, a to ze dvou důvodů. Zaprvé, pro Renault je bezpečnost klíčovým prvkem. Je to doména, ve které exceluje při výrobě svých produkčních automobilů. Dokonce inženýr, zodpovědný za nárazové testy produkčních aut, pracuje s námi v Enstonu. Minulý rok jsme také dostali možnost použít zařízení Renaultu v Lardy pro testy HANS s vozem 2001 a figurínou pro simulaci čelních nárazů a budeme pokračovat v roce 2003 s bočními nárazy. Druhý důvod je založen na jednoduché pravdě, že řidič, který se necítí v autě naprosto pohodlně, může ztrácet nějaké ty desetinky každé kolo. Bylo by nesmyslné investovat do posledních technologií, pokud pak výsledky této práce ztratíte na trati.

Museli jste na HANS adaptovat i vůz?
JL: Skořepina sedadla je jiná, museli jsme modifikovat monokok R23 a opěrku hlavy, aby byl systém jak funkční, tak pohodlný. Ramenní části pilotovy kombinézy byly upraveny tento rok a byly přidány vycpávky, které chrání klíční kosti.

Může se systém ještě nějak vyvíjet?
JL: Zkoumali jsme váhu HANS a za pár týdnů bude k dispozici verze lehčí o 50%.


Fotografie poskytl
Copyright © Renault

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com