Hvězda světových přehlídek na automobilovém festivalu The Most CLASSIC Autodrom, Most, závody, diváci, 2023 | Constructors F1

etina English Rusky

Hvězda světových přehlídek na automobilovém festivalu The Most CLASSIC Autodrom, Most, závody, diváci, 2023 | Constructors F1 Constructors F1

Hvězda světových přehlídek na automobilovém festivalu The Most CLASSIC

Radek Laube/Autodrom Most | 27.9.23 | Aktuálně

The Most Classic 2023

Stylové vyvrcholení sezóny pro všechny milovníky motorsportu a historických vozů se blíží. Setkání a výstava klasických automobilů The Most Classic proběhne ve dnech 6. a 7. října v rámci závodního víkendu Histo Cup, kdy budou na dráze závodit ikonické okruhové vozy 60. až 80. let dvacátého století. 

The Most Classic je automobilový festival, který v sobě spojuje setkání, výstavu a závody klasických automobilů a mostecký autodrom na něj vřele zve nejen majitele historických aut všech kategorií a stylů, ale i jejich fanoušky.

Letošní ročník je rozdělen na dva dny a nese podtitul Motorsport, design & umění, a rozhodně se bude na co dívat. Během The Most Classic budou k vidění některé české automobily, které se účastnily letošního Le Mans Classic, přijede Scuderia Praha a její Ferrari Classiche, svou expozici budou mít i Alpine Cars či Škoda Auto a další značky.

Hlavní hvězdou ovšem bude Talbot-Lago T26 Grand Sport. Konkrétně model z roku 1948, jehož řadový šestiválec o objemu 4,5 litru mohl podle dobových materiálů disponovat výkonem až 145 kW (197 k) a umožňovat jízdu rychlostí přes 200 km/h, což tento vůz řadilo mezi nejrychlejší sériově vyráběné automobily své doby.

Vedle své pohonné jednotky a dosahovaných výkonu zástupce francouzské značky Talbot-Lago, který se představí návštěvníkům The Most Classic, ohromuje nádhernými liniemi jedinečné karoserie s dlouhou přídí s trojicí světlometů, splývavou linii střechy a zakrytými zadními koly, za nimiž stojí slavná karosárna Figoni et Falaschi.

V této podobě si jej objednal jeho první majitel francouzský podnikatel Fayol přezdívaný „Zipový král“ a vůz se v ní představil i návštěvníků pařížského autosalonu v roce 1949. Po několika letech bylo výjimečné kupé prodáno do Kalifornie, kde mělo nehodu a po ní jej v roce 1960 získal sběratel Lindley Lock, který jej neopravený vlastnil až do své smrti. Následně jej sice chtěla jeho manželka nechat renovovat, ale s ohledem na vysoké náklady od tohoto plánu ustoupila a nabídla vůz k prodeji.

Právě zde vstupují na scénu otec a syn Kudelovi z Chropyně, kteří Talbot-Lago T26 Grand Sport s karoserií Figoni et Falaschi získali do své sbírky. Jedinečný automobil se v roce 2015 vydal z USA do České republiky v desítkách krabic rozebraný prakticky do posledního šroubku. V jejich renovátorské díle se ovšem dočkal znovuzrození a od roku 2018 je ozdobou všech akcí, na nichž se objeví, což dokonale demonstruje výčet získaných ocenění:

 

2018 Pebble Beach (Best of class, Vittese and Elegance Tropy, Best of Show nominee)

2019 Chateau Chantilly Concourse de Elegance (Best of Show)

2019 Salon Privé (Best of Show)

2020 Best of the Best (Nominace na nejlepší vůz světa)

2021 Concourse Virtual (Best of class, People's Choice)

2022 Pebble Beach (pouze vystaven, neúčastnil se soutěže, ale přesto získal The French Cup – nejlepší francouzský vůz)

 

V České republice byl vystaven jen v jednou v Brně a loni v Hostivaři. The Most Classic bude tedy teprve třetí domácí akce, na níž bude tento vůz k vidění.

Jedinečný Talbot-Lago ovšem nebude jediným lákadlem tohoto automobilového festivalu, jehož brány se účastníkům otevřou již v pátek 6. října. Tento den organizátoři nazývají DRIVING & VIP DAY a je zasvěcený zejména ježdění a zaměřuje se primárně na majitele automobilů, kteří si chtějí užít maximum řízení na velkém okruhu 

Pátek (6/10) | VIP & Driving Day

varianty: Drive nebo Drive & Sleep (zahrnují i sobotní program)

Páteční dopoledne se bude jezdit na velkém závodním okruhu, zatímco na odpoledne je připravena vyjížďka do Krušných hor, zakončená supertestem pravidelnosti na polygonu. Kromě toho se mohou páteční účastníci projet s novými Jaguary F-Type od Albion Cars. Den s atraktivním programem nabídne i společenské setkání včetně večerní party, na které bude mimo jiné představena trasa vytrvalostní jízdy Oldtimer Express pro rok 2024.

Účastníci, kteří si zaplatí páteční program mají navíc v ceně zahrnut i sobotní balíček, který obsahuje místo pro vystavení vozu, soutěžní jízdu pravidelnosti na polygonu, spanilá jízda na okruhu v 18 hodin a vstup do VIP.

Hlavní „Festival day“ je pak sobota 7. října, která je určena pro širokou veřejnost ať už z řad majitelů automobilů, tak fanoušků.

Sobota (7/10) | Festival Day

varianty: Mini/Basic/Okruh nebo VIP

Mezi největší lákadla soboty se bezpochyby zařadí přehlídka klasických automobilůregistrovaných účastníků a soutěž elegance bez omezení. Na polygonu budou probíhat soutěžní jízdy pravidelnosti, zatímco na dráze okruhu se budou odehrávat závody série Histo Cup.

K vidění budou i nové automobily, a to včetně testovacích jízd, které nabídne například Škoda. Samozřejmostí je bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Fanoušci mají po celý víkend vstup zdarma, a to včetně závodního paddocku.

The Most CLASSIC - Automobilový festival, Závody/Výstava/Setkání

termín: 6-7/10/2023

místo: Autodrom Most

pátek 6/10: PREVIEW, DRIVING & VIP DAY

sobota 7/10: FESTIVAL DAY

registrace a další info:

https://www.oldtimer-car.cz/the-most-classic/

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com