Jak si povedou v roce 2005. F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Jak si povedou v roce 2005. F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Jak si povedou v roce 2005.

L.Pecháček | 5.3.05 | Komentáře - L.Pecháček 2005

Všechny týmy čeká řada neznámých faktorů. Vozy musí vydržet dva víkendy beze změn. To bude zřejmě na

Všechny týmy  formule 1 čeká řada neznámých faktorů. Vozy musí vydržet dva víkendy beze změn. To bude zřejmě na úkor rychlosti. Mohou se ale vyskytnout vykukové, kteří vsadí na jeden závod a ve druhém pojedou jen na výdrž - pokud to ovšem vozy vydrží.

FERRARI má určitý technický náskok z minulých sezón. Proto chce nasadit nový typ F 2005 až v květnu. Do té doby budou jeho piloti jezdit s modifikovanými vozy loňské sezóny. Bude tedy záležet na tom, zda dosavadní technický náskok dokáže stáj udržet. Mají zatím ze všech týmů největší předpoklad získat další tituly jak jednotlivců, tak týmů v Poháru konstruktérů.

B. A. R. se loni neuvěřitelně zlepšil. Byl to kvalitativní skok, který se letos nemusí opakovat. Přes to jeho jezdci mohou bojovat o přední místa a šlapat na paty týmu Ferrari. Nebudou ale v tomto směru sami.

RENAULT vstoupil loni do šampionátu velmi dobře. Ale závěr sezóny byl už jen průměrný. Pokud se jim nepodaří ten pokles výkonosti zažehnat, budou se jen těžko proti ostatním týmům prosazovat.

WILLIAMS BMW bude mít zřejmě v letošní sezóně nůž na krku. Loňský neúspěch může být letos ještě umocněn odchodem obou vynikajících pilotů. Při tom motoráři z BMW ztrácejí trpělivost. Potřebují úspěchy a pokud se nedostaví, může to znamenat konec vzájemné spolupráce.

McLAREN Mercedes snad už má nejhorší období posledních let za sebou. Pokud se týmu podaří dokonale sladit chování šasi a výkon motoru (zejména jeho výdrž což byla loni největší slabina) měl by se tým vrátit na výsluní a bojovat o přední pozice jak v soutěži jednotlivců, tak v Poháru konstruktérů. Bude mít k tomu pravděpodobně nejvyrovnanější dvojici pilotů.

SAUBER je tým, který může jen překvapit pokud se mu podaří prorazit z průměru trochu výš. Nevýhodou budou možná oba piloti, kteří jsou dost nevyrovnaní. Mohou bodovat i nečekaně odpadávat. Proto bude asi hlavně záležet na materiálu, který budou mít k dispozici a na kázni jezdců.

TOYOTA, RED BULL, JORDAN a MINARDI ani letos příliš do výsledků na předních bodovaných místech nepromluví. Výjimkou mohou být ale závody, v nichž většina favoritů odpadne. V takových velkých cenách by mohli zabodovat i jezdci, kteří pojedou jen na výdrž.

Nejvíce jsem zvědavý na to, jak se s novými požadavky vypořádají pneumatiky. Zatím co dosud stačilo, aby vydrželi maximálně 20-25 kol, nyní budou muset vydržet mnohem déle. Jít cestou tvrdých směsí bude si neschůdné, protože by se tím podstatně zhoršily jízdní vlastnosti všech vozů. Bridgeston i Michelin musí hledat nové technologie. A tak mohou pneumatiky zejména v prvních závodech sezóny dost ovlivnit výsledky Grand Prix.

A co si přát nejvíc? Aby těch překvapivých a nečekaných výsledků bylo co nejvíc. To je přece koření Formule 1.

Luboš PECHÁČEK

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com