Jarní počasí vylákalo do ulic a na silnice vedle motocyklistů i další vyznavače jednostopého dopravního prostředku – cyklisty. Autodrom, Most, 2019, cyklistika, | Constructors F1

etina English Rusky

Jarní počasí vylákalo do ulic a na silnice vedle motocyklistů i další vyznavače jednostopého dopravního prostředku – cyklisty. Autodrom, Most, 2019, cyklistika, | Constructors F1 Constructors F1

Jarní počasí vylákalo do ulic a na silnice vedle motocyklistů i další vyznavače jednostopého dopravního prostředku – cyklisty.

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 21.5.19 | Aktuality

Autodrom Most 2019

Cyklisté vyjeli na silnice, řidiči s nimi musejí počítat

Jarní počasí vylákalo do ulic a na silnice vedle motocyklistů i další vyznavače jednostopého dopravního prostředku – cyklisty. Řidiči motorových vozidel s nimi proto až do pozdního podzimu musejí počítat a chovat se k nim obezřetně. Na druhou stranu i cyklisté jsou účastníky silničního provozu, z čehož také pro ně vyplývá řada povinností. „Po zimě by si cyklisté měli připomenout základní pravidla jízdy v každodenním provozu. To samozřejmě platí ve vztahu k cyklistům i pro řidiče. Připravili jsme proto v tomto článku shrnutí hlavních zásad,“ upozornil dlouholetý instruktor bezpečné jízdy společnosti AUTODROM MOST Jiří Patera.

1

Cyklisté

Cyklisté mohou jezdit po silnici, je-li však na nich zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, jsou povinni jich užít. Naopak po chodníku smějí jezdit jen v případě, mají-li to povoleno. Ne však rychlostí vyšší než dvacet kilometrů v hodině, nikoho z chodců přitom nesmějí ohrozit. Na přechodu pro chodce smí cyklista kolo pouze vést.

Cyklista nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, vést za jízdy druhé jízdní kolo, ruční vozík, psa nebo jiné zvíře a vozit předměty, které by znesnadňovaly řízení kola nebo ohrožovaly jiné účastníky provozu. Při jízdě musí mít cyklista nohy na šlapadlech. Za snížené viditelnosti musí mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu a mít ji nasazenou a řádně zapnutou.

Řidiči

Řidič nesmí ohrozit cyklistu přejíždějícího pozemní komunikaci na přejezdu pro cyklisty. Pokud je součástí komunikace jízdní pruh pro cyklisty, řidič odbočující vpravo musí dát cyklistům jedoucím v tomto pruhu přednost. Pokud cyklista přejíždí z vyhrazeného pruhu do přilehlého, řidič jedoucí v tomto pruhu mu to musí umožnit snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla.

Nabídka pro rodiče s dětmi

Mostecký autodrom nabízí rodičům možnost naučit své děti - cyklisty základním návykům jízdy na kole v silničním provozu. „Autodrom disponuje dobře vybaveným dopravním hřištěm s funkčními semafory. Je přístupné veřejnosti sedm dní v týdnu od rána do večera. Dětem navíc kola, koloběžky, případně odrážedla i přilby zdarma zapůjčíme. Jde o ideální prostředí v bezpečí uzavřeného areálu polygonu,“ upřesnil Jiří Patera.

Kontrola bicyklu a vozidla

Instruktor upozornil na důležitost kontroly jízdního kola před začátkem každé nové sezony. „Je třeba zkontrolovat stav plášťů a dohuštění na správný tlak, všechny šroubové spoje, stav brzdových špalíků, popřípadě destiček, povinné odrazky a osvětlení. Po umytí kola doporučuji ošetřit pohyblivé části vhodnými oleji,“ vyjmenoval.

U automobilu upraveném na převážení bicyklů by jeho majitel měl věnovat pozornost správnému upevnění střešních nosičů kol, příčníkům, závěsnému zařízení či nosičům kol na závěsné zařízení. „Důležité je vědět, že registrační značka umístěná na nosiči kol musí být vydaná dopravním úřadem. Nestačí tedy plastová doma vyrobená tabulka, jak jsme občas svědkem,“ dodal Jiří Patera.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com