Klikový hřídel F1, 2013, formule 1, grand prix | Constructors F1

etina English Rusky

Klikový hřídel F1, 2013, formule 1, grand prix | Constructors F1 Constructors F1

Klikový hřídel

Miroslav Sanytrák/Boris Dacko | 10.2.08 | Válce

Klikový hřídel představuje jednu z nejdůležitějších součástí motoru, neboť převádí posuvný pohyb z pístů a ojnic na čistě otáčivý pohyb, který je vyžadován na výstupní hřídeli motoru. Klikový hřídel je opatřen klikami, a to podle toho, kolik má motor válců. Počtem válců se řídí také vzájemné pootočení klik. Z tohoto hlediska jsou současné vidlicové osmiválce naprosto odlišné od dřívějších vidlicových desetiválců či ještě dávnějších dvanáctiválců. Jednotlivá zalomení musí být s ohledem na pravidelnost zapalování a vyváženost chodu pootočena ve zcela stejných úhlech, přičemž jejich součet musí činit 720?. Pro tříválce je to tedy 240?, pro čtyřválce 180?, pro šestiválce 120? atd. Takže zatímco u dřívějších desetiválců F1 tento úhel činil 72?, u osmiválců by to mělo být 90?. Závodní motor se však od těch sériových samozřejmě v mnohém liší a to platí dvounásobně u současných osmiválců. Zatímco běžné produkční motory V8 mají jednotlivé kliky pootočené o 90 stupňů a každá ojnice je umístěná na samostatné klice, vidlicový osmiválec F1 má vždy ojnice protilehlých válců umístěné na jedné klice, takže celkový počet zalomení činí místo obvyklých osmi pouze čtyři. Tím pádem, jsou kliky vůči sobě pootočeny jako u čtyřválce, tedy v úhlu 180?.

zvětšit

Ve své podstatě se tento motor i chová jako čtyřválec, neboť místo osmi odstupňovaných zážehů má pouze čtyři. Rozdíl je zde pouze v tom, že místo jednoho válce zde v daném okamžiku prochází zážehem dvojice válců. Tato konfigurace by byla vítaná i u dřívějších koncepcí, tedy u desetiválců, které prakticky pracovali jako pětiválce či dvanáctiválců, které měli uspořádání klikového hřídele jako šestiválec. Důvodem této anomálie proti sériovým motorům je dosažení většího výkonu. A pokud si kladete otázku proč takto nejsou konstruovány i sériové vidlicové osmiválce, je zde zcela jednoduché vysvětlení. Osm zážehů znamená pravidelnější a tedy i kultivovanější běh, což je základní důvod proč zákazníci víceválcové motory vůbec volí. U závodního motoru však na kultivovanosti běhu nijak nezáleží. Primárním cílem je zde pouze výkon. Klikové hřídele se obecně vyrábějí jako dělené nebo nedělené, nicméně předpisy FIA stanovují pro motory F1 pouze jednodílnou konstrukci. Předepsán je také materiál, kterým je ocel.

zvětšit

zvětšit

zvětšit

zvětšit

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com