Legendární Zbraslav – Jíloviště již tuto sobotu Jíloviště, Zbraslav, závody | Constructors F1

etina English Rusky

Legendární Zbraslav – Jíloviště již tuto sobotu Jíloviště, Zbraslav, závody | Constructors F1 Constructors F1

Legendární Zbraslav – Jíloviště již tuto sobotu

AČR PRESS | 1.9.22 | Aktuality

Zbraslav-Jíloviště

V sobotu 3. září 2022 se koná 55. ročník mezinárodní jízdy historických vozidel do vrchu Zbraslav – Jíloviště, letos věnována československým legendám. Pro návštěvníky bude připravena k vidění řada historických skvostů. Veteránskou akci doplní bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Soutěž opět součástí šampionátu GRAND PRIX historických automobilů o pohár prezidenta Autoklubu České republiky.

1

 

Sobota od 8.00, kdy začínají první přejímky, do 13.00 hodin bude patřit výstavě veteránských automobilů a motocyklů na Zbraslavském náměstí a v zámecké zahradě. Velkým lákadlem budou historické sportovní automobily českých posádek, které letos absolvovaly legendární závod Le Mans Classic. O zážitky se s návštěvníky podělí i samotní závodníci, kteří s vozy jeli. Samozřejmě pak nebudou chybět ty největší poklady automobilové historie, značky jako Bugatti, Lagonda, Alvis, Hupmobile, Mercedes, Bentley, stejně jako vozy československé provenience. Jedna z expozic bude patřit průřezu poválečných závodních aut. „Letošní ročník bude věnovaný československým závodním legendám a směřuje k počátkům motorsportu u nás. Právě Zbraslav – Jíloviště s prvním závodem v roce 1908 k této tradici neodmyslitelně patří. Dnes už je stěží představitelné, že v roce 1930 byl právě tento závod úvodním podnikem seriálu mistrovství Evropy automobilů do vrchu,“ připomněla Marketa Profeldová, ředitelka soutěže Zbraslav – Jíloviště.

V letošním roce se výstava veteránů rozšíří z centra i do přilehlého zámeckého parku. Tam bude pro návštěvníky připraven doprovodný program. „V rámci našich aktivit vedle osvěty a vzdělávání nejmladší generace o historii motorismu klademe důraz i na oblast dopravní bezpečnosti,“ vysvětlila M. Profeldová. Proto tady budou stánky BESIP a Autoklubu České republiky. A letos budou pro nejmladší motoristy připraveny závody ve šlapacích autíčkách. V parku bude výstavy o historii motorismu, fotografií, historických aut a motorek. Zájemci mohou absolvovat workshop jízdy na historickém kole, děti vyzkoušet svou šikovnost v tvořivé dílně. K odpočinku pak nebude chybět chill-out zóna s plážovými lehátky.  

Od 13.00 hodin mohou návštěvníci sledovat start vozidel z náměstí směrem do Jíloviště. Posádky absolvují dvě jízdy pravidelnosti. Absolutní vítěz, který má nejmenší rozdíl časů z obou jízd získá na rok putovní pohár, který věnovala Eliška Junková. Program bude pokračovat večer v Jílovišti slavnostním vyhlášením a dobročinnou aukcí. Zájemci si tady i v neděli dopoledne mohou prohlédnout vystavená vozidla, která pak v 11.30 startují do vyjížďkové etapy. Průjezdní kontrola bude v Golfovém klubu v Líšnici, druhém nejstarším u nás, založen byl už v roce 1928. Cíl nedělní etapy posádky čeká v Engine Classic Cars Gallery, kde proběhne i závěrečné slavnostní vyhlášení.

2

Zbraslav – Jíloviště je posledním podnikem letos třídílného šampionátu GRAND PRIX historických automobilů. „Autoklub stál u vzniku a byl přímým pořadatelem věhlasných 1000 mil československých i Zbraslav – Jíloviště, jednoho z nejstarších závodů u nás. Šampionátem navazujeme na tento odkaz a zároveň chceme podpořit současné pořadatele v jejich úsilí,“ uvedl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček. Šampionát je vypsán pro automobily vyrobené do roku 1939, soutěží se v jízdě pravidelnosti. Vítěz získá putovní pohár prezidenta Autoklubu ČR. 

První ročník závodu Zbraslav – Jíloviště se jel 25. března 1908. Konal se pravidelně při příležitosti konání pražského autosalonu a zasloužil se o popularizaci motorismu a motoristického sportu u nás. V roce 1926 tento závod vyhrála Eliška Junková. Poslední předválečný ročník proběhl v roce 1931. Závod v roce 1967 obnovil Veteran Car Club Praha a je dodnes jeho pořadatelem.

 

Časový harmonogram Zbraslav – Jíloviště 2022

 Sobota 3. září 2022

08.00-10.00        přejímka vozidel

10.00-13.00        výstava vozidel

12.45                   slavnostní přivítání jezdců, slovo starostky MČ Zbraslav

13.00                   závod do vrchu o pohár Elišky Junkové

18.00                   zahájení večerního programu Jíloviště

18.30                   vyhlášení výsledků

19.30                   aukce

 

Neděle 4. září 2022

10.00-11.30        výstava vozidel Jíloviště, cukrárna Stáňa

11.30                   start do vyjížďkové etapy + návštěva golfového klubu Líšnice

14.00                   cíl - slavnostní vyhlášení Engine Classic Cars Gallery, Ke Kopanině 421, Tuchoměřice

16.00                   ukončení akce

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com