Martin Doubek si vychutnal sérii NASCAR i v zemi jejího původu Martin Doubek, NASCAR, USA, 2020, Car,Čech | Constructors F1

etina English Rusky

Martin Doubek si vychutnal sérii NASCAR i v zemi jejího původu Martin Doubek, NASCAR, USA, 2020, Car,Čech | Constructors F1 Constructors F1

Martin Doubek si vychutnal sérii NASCAR i v zemi jejího původu

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 19.2.20 | Aktuálně

NASCAR Whelen Euro Series 2020

Jako první Čech a zároveň jediný tuzemský zástupce v NASCAR Whelen Euro Series si Martin Doubek vyzkoušel tuto kultovní americkou sportovní motoristickou událost asociace National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) i v zemi jejího původu.

1

2

Na severoamerickém kontinentu se jezdí na oválech nepřetržitě už od roku 1948, jedinečnou atmosféru s tisíci fanoušky na tribunách tak nyní okusil na vlastní kůži i sympatický jezdec z Litomyšle. Na konci dubna jej čeká zahájení sezony NASCAR Whelen Euro Series ve španělské Valencii. Po loňské premiéře se série vrací na mostecký autodrom, a to o víkendu 19. až 21. června. Fanoušci tak mohou přijít jediné české želízko v ohni osobně podpořit.

3

Americkou šanci Martin Doubek dostal u týmu šampiona NASCAR SuperTruck Series z roku 1995 Mikea Skinnera. Minulý týden už si závodění ve Spojených státech vyzkoušel, zúčastnil se podniku World Series of Asphalt v kategorii Pro Late Model na oválu New Smyrna Speedway.

„Startoval jsem ve třech závodech. Nejlepšího umístění jsem dosáhl v tom posledním na 100 kol, kdy jsem dojel na 10. místě.

4

Byla to nová zkušenost, v Evropě jezdíme jen jeden ovál v Holandsku, ten má však jen dvě zatáčky. Tady to byly zatáčky čtyři, navíc se do nich najíždí rychlostí 220 kilometrů v hodině. Auta jsou silnější, mají pod kapotou 450 koní, tedy o 50 víc než ta v evropské sérii. Všechno je v Americe mnohem hektičtější a monstróznější. Neskutečná atmosféra, moc jsem si to užíval,“ popsal jezdec své pocity.

11

22

Do Spojených států se nejspíš vypraví znovu, chtěl by zkusit i vyšší kategorii ARCA Menards Series. „Termínově zatím nevím. S týmem to časově ladíme,“ uvedl Doubek.

33

44

V NASCAR Whelen Euro Series se Martin v loňském roce zúčastnil obou vypsaných kategorií a skončil na celkovém 22., respektive 8. místě. Letos pojede nejspíš jen prestižní EURONASCAR PRO. Opět v nizozemském týmu Hendriks Motorsport BV, který letos nasadí tři vozy.

Diváci se v Mostě mohou těšit i na jezdce věhlasných jmen. Od loňské sezony nastupuje v prestižní kategorii evropské série NASCAR šampion F1 z roku 1997 a vítěz závodu 500 mil Indianopolis z roku 1995 Kanaďan Jaques Villeneuve, v premiéře vybojoval slušnou osmou příčku. Titul v kategorii EURONASCAR PRO obhajuje Doubkův týmový kolega Nizozemec Loris Hezemans, jemuž bude jistě šlapat na paty dvojnásobný šampion NASCAR Whelen Euro Series Alon Day z Izraele. Ve startovním poli by neměl chybět ani Bobby Labonte, který v roce 2000 ovládl nejvyšší americkou ligu NASCAR. Za svou kariéru absolvoval 729 závodů a vydělal více než 81 milionů dolarů.

Konstrukce všech vozů v sérii NASCAR je identická, jsou poháněné motorem Chevrolet V8 o výkonu 400 koní přes čtyřstupňovou manuální převodovku na zadní nápravu. Piloti nemají k dispozici žádné elektronické pomůcky. Jediné, co se liší, je vzhled karoserie. Týmy mají na výběr z modelů Chevrolet SS, Chevrolet Camaro nebo Ford Mustang.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com