Michael Schumacher - Král mnoha tváří F1, 2013, formule 1, grand prix,Michael Schumecher, Scudreia Ferrari | Constructors F1

etina English Rusky

Michael Schumacher - Král mnoha tváří F1, 2013, formule 1, grand prix,Michael Schumecher, Scudreia Ferrari | Constructors F1 Constructors F1

Michael Schumacher - Král mnoha tváří

L.Pecháček/foto J.Křenek | 12.12.06 | Komentáře - L.Pecháček 2006

Vyslovíte-li jeho jméno před laiky nebo odborníky, řeknou vám jedni: skvělý, světový, famosní!

Vyslovíte-li jeho jméno před laiky nebo odborníky, řeknou vám jedni: skvělý, světový, famosní! – a druzí: nefair, bezohledný, podvodník! Kdo má tedy pravdu?

Ti druzí vycházejí z několika úletů, kdy se zachoval nesportovně vůči soupeřům: 1994 vyřadil Damona Hilla, aby ho nemohl ohrozit v boji o titul. 1997 byl v konečném pořadí mistrovství světa podle bodů 2. za Jacquesem Villeneuvem, ale byl z celé sezóny pro své prohřešky diskvalifikován. Často byl kritizován za nebezpečný až bezohledný způsob jízdy. O po kolizi, kterou zavinil, se rozzuřil na Davida Coultharda, do kterého najel zezadu. A poslední nefair past na soupeře v poslední sezóně vymyslel v Monaku, kdy těsně před závěrem kvalifikace zastavil v poslední zatáčce, aby znemožnil soupeřům překonat jeho čas. To byla jedna Michaelova tvář.

Ta kladná ji ale v mnohém přetrumfla. Je to tvář profesionála, který prokázal nejen talent, ale který na sobě systematicky pracoval, zkušenosti přetavoval v kvalitu a tu pak dával plně do služeb týmu. V Benettonu ( 1991-1995 ) navázal na životní spolupráci s Rossem Brownem, se kterým pak přešel i do týmu Ferrari. A tady přineslo jejich vzájemné porozumění vítězné ovoce na dlouhých 11 sezón ( 1996-2006 ). Jeho 7 titulů mistra světa jsou toho nejlepším důkazem. Ale i třeba to, že s mistrem světa Mikem Häkkinenem sváděl urputné boje o titul a dosud na ně vzpomíná jako na své nejlepší závody. Jeho soupeř pak přijel do Brazílie rozloučit se s velkým rivalem a možná ho i lákat do mistrovství DTM, kde Mika dosud jezdí.

Pavel Turek, který se dlouho pohyboval ve světě F1, ho poznal i mimo hektické prostředí GP. A přesvědčil se, že to je úplně jiný normální člověk. Svou nynější manželku Corinu sice přebral kolegovi Frentzenovi, ale takový už bývá život. Dnes v ní má spolehlivé rodinné zázemí s dcerkou Ginou-Marií a synkem Mickem. Těm se chce po skončení kariéry profesionálního jezdce věnovat především. A nejen jim. Chce pokračovat v charitativních akcích UNESCO ( ročně na ně dává 2 miliony euro ). Z jeho financí byla postavena škola v Senegalu, klinika v Sarajevu a centrum pro výchovu dětí bez domova v Limě. I při záplavách v Německu pomohl napravovat škody milionem euro. A to se o něm říká, že je šetřílek a škudlil!

V Sao Paulu v Brazílii jel svůj poslední závod ve Formuli 1. Skončil 4. a netajil se zklamáním. Chtěl skončit na stupni vítězů. Odměnou mu byl třeba i vůz Ferrari 248 se startovním číslem 5, který mu tým věnoval. Brazilská legenda Pelé mu předal pohár za jeho celoživotní přínos automobilovému sportu – a považoval si to za velkou čest. Italské město Maranello, sídlo týmu Ferrari, mu uděluje čestné občanství stejně jako Michaelovo rodiště Kerpen. A někdy v roce 2008 by se měl dočkat daru od šejka Al Maktúma, který buduje u pobřeží Dubaje na 300 umělých desetihektarových ostrůvků. Jeden z nich má Michael dostat, aby prý měl kam jezdit s rodinou odpočívat.

Ať si něm myslí kdo chce co chce, 22.10.2006 se po 17 letech rozloučil se svým sportem KRÁL FORMULE 1. Má na svém kontě 249 startů v GP, 69 pole position na startu, 77 nejrychlejších kol, 91 vítězství, 1369 mistrovských bodů a 7 titulů mistra světa. Navíc si dokázal nasbírat v jedné sezóně ( 2000 ) nejvíc bodů ( 148 ), což je rekord celé 57-leté historie F1. 190x si dojel pro body a 24.070 km vedl v závodech GP. To jsou čísla, která zatím nikdo nepřekonal! – Pardon, Ricardo Patrese má na svém kontě o 7 startů víc ( 256 ).Ale ostatní hodnoty budou dlouho čekat na vyrovnání a překonání. Z okruhů, na nichž se v současnosti jezdí GP F1 jen ve 4 není nejúspěšnější ( Bahrain, Turecko, Čína je nejlepší Alonso, v Monaku Senna ), v ostatních vede historické tabulky často obrovským náskokem ( GP Kanady 61 bodů před Piquetem, San Marina 43 bodů před Prostem ).

Dalo by toho ještě hodně napsat o Michaelu Schumacherovi ( nar. 3.1.1969 ). Kdysi o něm jeden z jeho soupeřů prohlásil, že až skončí, nikdo si na něj nevzpomene. Jak hrozně se mýlil!

Na Michaela SCHUMACHERA se bude dlouho vzpomínat. Někdo ve zlém, většina v dobrém, ale všichni na nekorunovaného KRÁLE FORMULE 1.

Luboš Pecháček, Prosinec 2006


Austrálie 2003


Austrálie 2004


Austrálie 2005


Itálie 2006

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com