MTX oslavuje padesátiny jubilejním roadsterem MTX, auta, Bold, Edition ,50, 209,Metalex | Constructors F1

etina English Rusky

MTX oslavuje padesátiny jubilejním roadsterem MTX, auta, Bold, Edition ,50, 209,Metalex | Constructors F1 Constructors F1

MTX oslavuje padesátiny jubilejním roadsterem

Marek Chvála/AUTOMEDIA | 17.5.19 | Aktuality

MTX 2019

Edition 50 se představila v barvách trikolory

Před padesáti lety zahájila činnost jedna z nejdůležitějších společností československého motoristického sportu. Na rodném listě Metalexu, tehdy ještě podniku hospodářských služeb Svazarmu, stojí datum 1. ledna 1969.

1

Generální ředitel společnosti MTX Ing. Petr Bold (vpravo) spolu s konstruktérem Ing. Ivanem Solfronkem ve voze MTX Roadster Edition 50.

2

Hosty slavnostního večera oslovil generální ředitel společnosti MTX Ing. Petr Bold

 

U jeho kolébky stály významné závodnické osobnosti – Petr Bold, Václav Bervid, Dalibor Janek, Karel Jílek a další. K nim se později připojili konstruktéři Václav Pauer a Karel Kleinmond spolu s legendárním designérem Václavem Králem.

V průběhu let vzniklo v dílnách v Plzni, Mělníku a Příbrami množství jedinečných závodních automobilů a motocyklů. Stačí jen připomenout monoposty pro někdejší formule Škoda, Easter a Mondial, dvoumístné spidery, upravené soutěžní Lady včetně vrcholného modelu MTX 160 RS, terénní speciály pro autokros, auta pro značkové poháry Ford a BMW a řadu dalších zdařilých projektů.

Po společenských změnách v roce 1989 a transformaci Metalexu na dnešní MTX, spol. s r.o. se výrobní program rozšířil i o vozidla pro běžný provoz, převážně na bázi automobilů Škoda nebo Tatra.

Z jednoho z nich, MTX Roadsteru, je odvozena také jubilejní MTX Roadster Edition 50. Přísně limitovaný počet atraktivních sporťáků se stahovací střechou vychází ze Škody Favorit, ovšem důkladně modernizované a přizpůsobené dnešním požadavkům.

Slavnostní premiéra MTX Roadsteru Edition 50 se uskutečnila 15. května 2019 na slavnostním setkání v Letenském zámečku v Praze.  Vůz byl vystaven ve třech kusech, laděných do barev trikolóry. Společnost jim dělaly významné milníky ve vývoji Metalexu – MTX 1-01 pro formuli Škoda, MTX 1-06 B pro formuli Easter a hypermoderní supersport MTX Tatra V8.

U těchto krasavců se kromě současného managementu MTX a zástupců médií sešli ti, kteří v uplynulých pěti dekádách výrobky s logem MTX vytvářeli nebo s nimi sklízeli vavříny na domácích i zahraničních kolbištích.

Generální ředitel firmy MTX Ing. Petr Bold jim za to ve svém projevu upřímně poděkoval. Zdůraznil, že bez obrovského nasazení a fortelu všech zainteresovaných by se v mimořádně skromných podmínkách nikdy nepodařilo vytvořit automobily, které došly značného uznání i v cizině.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com