Nádrž paliva a oleje F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Nádrž paliva a oleje F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Nádrž paliva a oleje

sanco | 18.3.07 | Nádrže

Palivová nádrž vozu Formule 1 je z hlediska zvýšení bezpečnosti považována za nejpřínosnější technologii v celé historii motoristického sportu. Kvůli proražení pevné hliníkové nádrže a následnému úniku paliva zahynula při haváriích celá řada jezdců všech motoristických disciplín Formuli 1 nevyjímaje. Tvůrci i organizátoři závodů proto této součásti věnovali mimořádnou pozornost. Jejich snažení vedlo v roce 1970 k vytvoření první skutečně bezpečnostní palivové nádrže. Velmi úzce jsou od ní odvozeny i současné nádrže. Kvůli bezpečnosti podléhá tento prvek velmi přísným požadavkům FIA a tak je prakticky ve všech vozech shodný. Palivová nádrž je vyrobena jako jednodílný gumový měch, díky čemuž je schopna nejen odolat výrazným deformacím, ale teoreticky jí nelze ani prorazit. Nádrž je navíc umístěna uvnitř karbonového monokoku mezi řidičem a motorem, kde je chráněna ze všech stran velmi odolnými stěnami. Aby byla její ochrana co největší umisťuje se do trupu zezdola. Místo vložení nakonec překryje karbonový podvozek, neboli referenční rovina.

zvětšit

Nádrž je tedy uložena doslova v bezpečnostní kleci monokoku. Místo za řidičem je pro umístění nádrže vhodné jednak kvůli soustředění hmotnosti paliva do centrální osy vozu, a jednak kvůli využití velmi komplikovaného a jinak nepoužitelného prostoru. Nádrž kopíruje sklon řidičova sedadla a její tvar tedy připomíná velký trojhran. Objem nádrže je úspěšně utajován, odhadem však dosahuje 95 až 120 litrů. Za zadní stěnou monokoku, a tedy za nádrží paliva je situována další menší nádrž, která slouží jako zásobník oleje. Kvůli úspoře prostoru i snaze docílit minimální vzdálenosti od pohonné jednotky je nádrž oleje uložena do hluboké prohlubně vytvořené ve vnější straně zadního čela monokokového trupu. Obě nádrže od sebe tedy odděluje jednak pevná stěna monokoku a také silná vrstva izolace, která zabraňuje přestupu tepla od motoru. Je-li nádrž oleje uložena na své místo, překryje ji pohonná jednotka, která je uchycena k zadní stěně trupu několika šrouby. Jediné co z nádrže můžeme vidět je tedy pouze nalévací hrdlo.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com