Nastal podzim, řidiči se musejí připravit na nástrahy přírody Most, autodrom, F1, formule 1, | Constructors F1

etina English Rusky

Nastal podzim, řidiči se musejí připravit na nástrahy přírody Most, autodrom, F1, formule 1, | Constructors F1 Constructors F1

Nastal podzim, řidiči se musejí připravit na nástrahy přírody

mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 27.9.16 | Aktuality

Most 2016

Podzim přináší ochlazení, což se projeví také na silnicích. Řidiči se musejí této změně přizpůsobit. Na co je třeba zejména dbát, ví zkušený instruktor kurzů bezpečné jízdy Jiří Patera. „Začneme u přípravy automobilu. I když se to může jevit jako maličkost, velmi důležité je poradit si se zamlženými okny v kabině. Skla je třeba perfektně vyčistit za pomoci hadru a třeba i k tomu určených přípravků. Abychom zabránili případnému mlžení při jízdě, je nutné nastavit klimatizaci na 22 stupňů Celsia. U vozů bez klimatizace pak pustit teplý vzduch na čelní a postranní skla,“ řekl úvodem.

Upozornil, že už neplatí zákon o zimní výbavě, který ji nařizoval od 1. listopadu do 31. března. Zimní výbavou řidič musí auto opatřit vždy, pokud to vyžadují povětrnostní podmínky bez ohledu na datum a také pokud vjede do úseku ohraničeného dopravní značkou Zimní výbava. „Tuto značku ruší až červeně přeškrtnutá stejná značka. Je to tedy výjimka, platnost nekončí křižovatkou či výjezdem z obce,“ doplnil Patera.

Základním atributem výbavy pro chladné počasí je zimní pneumatika. V České republice musí být taková pneumatika označena písmeny M + S, instruktor však jednoznačně doporučuje nasadit pneumatiky označené i třemi vrcholy se symbolem sněhové vločky uprostřed. „Taková pneumatika je zvlášť vhodná do zimních podmínek, má všechny potřebné vlastnosti,“ upřesnil.

Kromě výměny letních za zimní pneumatiky je podle Patery nutné nechat zkontrolovat geometrii podvozku vozu, tlumiče a brzdovou soustavu. „Zimní pneumatiky je třeba nasadit ve chvíli, kdy je tři až pět dnů po sobě ranní teplota nižší než sedm stupňů Celsia. Že je důležité zkontrolovat geometrii, ukázaly testy, při nichž až 86 procent vozů nevyhovělo. V takovém případě vůz špatně brzdí, pneumatika se jízdou ničí,“ varoval.

Poklesem venkovních teplost se snižuje přilnavost pneumatik, což má za následek prodloužení brzdné dráhy auta. Řidič by měl proto snížit rychlost, zvýšit odstup od vozu jedoucího před ním až na tři vteřiny a neměl by jezdit ve skupině jiných aut. „Důležité je sledovat jízdní pruhy a dívat se do stran, aby při nutnosti okamžité reakce řidič eliminoval časovou prodlevu. Pro nouzové brzdění na všech površích, tedy na suchu, mokru či sněhu platí jediné pravidlo. Vyšlápnout spojku a tlačit na brzdový pedál největší možnou silou. Jen tak se docílí nejkratší brzdné dráhy. U vozů s automatickou převodovkou, které spojku nemají, se prostě jen vší silou brzdí. Automat si s tím poradí,“ dodal Patera.

Už na podzim řidiči musejí počítat s kluzkou vozovkou v důsledku spadaného listí ze stromů, nočních či ranních námraz a častějších studených dešťů. Hrozí tak aquaplaning, prodlužuje se brzdná dráha vozu.

Jak předcházet krizovým situacím způsobeným nástrahami počasí si každý řidič může vyzkoušet v kurzech bezpečné jízdy. Společnost AUTODROM MOST nabízí kurzy přizpůsobené mužům, ženám, mladým začínajícím řidičům či rodinám.  „Začínáme teorií v učebně. Při praktické výuce si pak každý vyzkouší brzdění a vyhýbací manévry na suché, mokré nebo velmi kluzké vozovce, připomínající sníh či námrazu. Učí se také zvládat smyk zadní a přední nápravy. Je to jedinečná příležitost auto si pořádně osahat, seznámit se s jeho limity a poznat také své reakce a možnosti,“ vyjmenoval Patera.

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com