Nutrend Racing závodil na legendárním Ecce Homo 2021 Nutrend Racing , vrchy, Ecce Homo, Honda | Constructors F1

etina English Rusky

Nutrend Racing závodil na legendárním Ecce Homo 2021 Nutrend Racing , vrchy, Ecce Homo, Honda | Constructors F1 Constructors F1

Nutrend Racing závodil na legendárním Ecce Homo 2021

Pavlína Janíková/JV Sport Racing team ,s.r.o. | 2.6.21 | Aktuálně

Nutrend Racing 2021

Na domácí trati šternberského závodního týmu Nutrend Racing se konal velký motoristický svátek.

2

Po roční odmlce se opět konalo slavné Ecce Homo ve své tradiční podobě o délce 7800 metrů, tedy závod do vrchu zařazený do seriálu mistrovství Evropy. Na startu nechyběli tři jezdci Nutrend Racing a pokusili se o úspěch mezi evropskou a českou špičkou před domácími fanoušky na té nejkrásnější vrchařské trati.

1 

Civilní svět se začíná vracet do normálu, a ne jinak je tomu v prostředí motorsportu. Před rokem se tým Nutrend Racing účastnil pouze symbolického testování na trati Ecce Homo v původním termínu zrušeného závodu, když vyšlo najevo, že v důsledku pandemie byl zrušen kontinentální vrchařský šampionát a tím i šternberský podnik. Letos už se ale nic takového nedělo a pořadatelé uspořádali plnohodnotný závod, tak jako byli příznivci motorsportu zvyklí desítky let nazpět. Opět mohly naplno zahřmět závodní motory a jezdci dostali příležitost společně si se svými fanoušky vychutnat krásu šternberské historické tratě. Nutrend Racing nasadil do závodu trojici speciálů hodnocených v kategorii II, tedy mezi závodními speciály. David Dědek se prezentoval s prototypem – dvoulitrovou Normou M20FC Honda – zatímco jeho týmoví parťáci měli připravené monoposty Lola F3000. S formulemi nastoupili Jiří Svoboda a Václav Janík. „Je to pro mě návrat o mnoho let nazpět, kdy jsem bojoval v mistrovství Evropy s formulí F3000. S Lolou jsem toho hodně prožil a vlastně se tak trochu těším na opětovný start se starým vozem na domácím kopci. Byla to jediná možnost, jak se ve Šternberku svést, protože start s výkonnějším prototypem Norma se kvůli poruše motoru nemohl uskutečnit,“ poukazoval Václav Janík na změnu techniky, kterou musel nuceně v průběhu letošní sezóny provést. Jiří Svoboda se také těšil na jízdu po domácím kopci: „Letos se zatím hodně trápím s technikou, ale věřím, že svoji smůlu prolomím právě doma, na Ecce Homo. Je pro mě trochu obtížné zvyknout si na jiný vůz, byť na oko vypadají obě formule stejně. Moje současná F3000 je koncepčně starší a vyžaduje jiný přístup a obtížněji se řídí. Nicméně okolo šternberského hradu chci naplno závodit a předvést svým přátelům krásné jízdy.“

3 

Hlavním soupeřem všech přítomných bylo o tomto víkendu počasí. Sobotní program znehodnotila série přeháněk v průběhu odpoledne, a tak se jezdci svezli naplno jen jednou – v úvodním tréninku. Projevy nepřízně počasí naštěstí po sobotním krupobití odezněly a nedělní program se vydařil. Boj mezi nejrychlejšími tentokrát musel Václav Janík sledovat zpovzdálí. Zatímco s Normou M20FC s přeplňovaným motorem patřil v posledních letech vždy mezi nejužší špičku, kde výsledkově dominuje jeho druhé absolutní místo z roku 2018, tak s Lolou na podobné výsledky za normálních podmínek nebylo možné pomýšlet. Od začátku si chtěl šternberský jezdec především užít každou z jízd na Ecce Homo. V průběhu víkendu se skokově posouval ke svému nejrychlejšímu času 3:05, který mu v konečném hodnocení zajistil celkové 10. místo v rámci závodu mistrovství Evropy. V českém mistrovství mu jeho soutěžní výkon vynesl druhou příčku v hodnocení skupiny E2-SS pro jednomístné speciály.

4 

V minulosti byl Šternberk označován díky hodinářské výrobě za město hodin. Po letošní ročníku závodu si toto označení jistě připomněl David Dědek, který sice produkci chronometrů neobnovil, za to se dvakrát v průběhu závodu dokázal neplánovaně otočit s vozem do protisměru závodní tratě. Zatímco v tréninku byla příčinou kluzká vozovka při silném dešti a jeho „hodiny“ neznamenaly pro výsledek žádnou újmu, tak druhé roztočení vozu v první závodní jízdě již přinesly 20sekundovou ztrátu do součtu závodních jízd. Celkový výsledek už nevylepšil ani závěrečný výborný čas 3:17. Tato jízda přinesla alespoň malé uspokojení s odvedeným výkonem, protože David Dědek tím dosáhl na druhý nejrychlejší čas v konkurenci dvoulitrových spiderů.

5 

„Zpěv“ osmiválcového třílitru rozséval po šternberských hvozdech stejně jako Václav Janík i Jiří Svoboda. Formule 3000 se pod vedením domácího jezdce Jiřího Svobody vyšplhala na kopec nad Šternberkem v nejrychlejším čase 3:17. I Jiří se především těšil z jízdy po „rodném kopci“, kde si užíval tradiční skvělou atmosféru. Celkové 19. místo v hodnocení mistrovství Evropy a třetí místo ve skupině monopostů mezi jezdci MČR, takového výsledku dosáhl Jiří Svoboda při Ecce Homo Šternberk ročníku 2021.

Nutrend Racing by chtěl poděkovat za velkou přízeň podél trati po celý víkend i vynaloženému úsilí celého týmu, který musel dělit své síly na dvou frontách, když se účastnil i závodu TCR ve Francii. 

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com