Polaris Sportsman 800 EFI F1,motorky, motoxpress, formule 1, konstrukce, construct, J.Čejchan | Constructors F1

etina English Rusky

Polaris Sportsman 800 EFI F1,motorky, motoxpress, formule 1, konstrukce, construct, J.Čejchan | Constructors F1 Constructors F1

Polaris Sportsman 800 EFI

J.Čejchan tex i foto | 29.10.09 | J.Čejchan - Moto

Americká značka Polaris má mezi výrobci čtyřkolek a sněžných a vodních skútrů podobnou pozici jako .....

Americká značka Polaris má mezi výrobci čtyřkolek a sněžných a vodních skútrů podobnou pozici jako třeba BMW nebo Harley-Davidson mezi výrobci motocyklů nebo Mercedes mezi automobily.

O pracovních čtyřkolkách Polaris se říká, že mají nejlepší podvozky, že poskytují pohodlí, které jiné značky nejsou schopny nabídnout a minimalizují tak únavu z dlouhé jízdy. Důvodem jsou především obrovské zkušenosti firmy s vývojem těchto malých vozidel. Značka Polaris existuje od roku 1954, čtyřkolky vyrábí od roku 1984 a na americkém trhu je silnou stálicí.

Pro svoji neotřesitelnou pozici na trhu si může značka Polaris dovolit komplikovanější, a tedy dražší podvozky, které jsou známé nezávislým zavěšením všech kol. Náboj kola je veden jedním spodním kyvným ramenem a vzpěrou MacPherson s dlouhým zdvihem a progresivním vinutím pružiny. Tuto konstrukci podvozku umožňují pracovní stroje, které mají díky vysoké stavbě na takové zavěšení kol dost místa. Specialitou pohonu čtyřkolek Polaris je systém AWD (all whell drive). Elektrickým spínačem se aktivuje pohon přední nápravy, který se pak ale samočinně uvádí v činnost pouze tehdy, když zadní kola začnou prokluzovat. Tahle výborná finta je opět směrována k pohodlí obsluhy, protože v těžkém terénu se jiné čtyřkolky s napevno zapojeným pohonem všech kol mnohem hůře řídí. Polaris také při zapojování pohonu všech kol nemusí ani zastavit, tlačítko se smí ovládat i za jízdy, ovšem jen když zadní kola neprokluzují. Ovládání brzd všech kol je sdružené, jednou páčkou na řídítkách. Je to systém obvyklý pro automaty (třeba i velké skútry), nikoli pro motocykly. Jak jsou Američané zvyklí na zjednodušené ovládání automobilů s automatickými převodovkami, má i u čtyřkolky Polaris Sportsman 800 EFI přednost sdružené ovládání všech brzd jednou páčkou na levém řídítku. Samotná přední kola brzdit nelze, na pravém řídítku páčka zcela chybí. Jen samostatné brzdění zadních kol je řešeno obvyklou pákou pro pravou nohu. To je dobře, protože třeba při sjíždění kluzkého svahu je možné silněji brzdit zadními koly a předním kolům ponechat možnost řízení směru. Pracovní čtyřkolky Polaris se už napohled liší od jiných značek také nosiči pro náklad. Namísto obvyklých trubkových nosičů má Polaris vpředu i vzadu pevné plastové plochy, které jednak na sobě mají speciální lišty pro rychlé upínání značkových kufrů, jednak slouží i jako víko nepříliš objemného, ale užitečného prostoru pro různé potřeby a nářadí.

V terénu
Polaris Sportsman 800 EFI je současným nejvýkonnějším modelem značky, paralelní dvouválec má na takové vozidlo i na možnosti jeho využití až příliš výkonu (přesto již výrobce ohlásil pro příští rok osmsetpadesátku). Byl jsem samozřejmě hodně zvědav, jak největší ze současných čtyřkolek Polaris funguje, hlavně o kolik je jeho tolik vychvalované šasi pohodlnější než jiné značky. Reference jsou vynikající, byl bych tedy rád i vyzkoušel, kolik se dá s touhle čtyřkolkou najezdit než se člověk unaví. Nebylo na to ale dost času, ani nebyl k dispozici vhodný prostor. Nezbylo tedy než test poněkud přiostřit a zhustit jej do kratšího časového úseku. Sportsman 800 EFI je sice pracovním strojem, v zemi svého vzniku je ale i tato kategorie hojně využívána také pro trávení volného času, pro sportovní turistiku. Konstrukce tedy musí předpokládat případné ostřejší zacházení. Vybrali jsme si proto kaolinový důl s velmi náročným povrchem, se spoustou velkých bělavých hrud vytvrzených letním sluncem. Bylo mi jasné, že jízda na některých pracovních čtyřkolkách by tu byla hodně nepříjemná, ne každá má vyladěný podvozek k pohodlí jezdce. Čekal jsem sice hodně, ale osmistovka Polaris překvapila mnohem víc. Traktorové pneumatiky s šípovým vzorkem na první pohled patří na zemědělský stroj, když se ale podíváte na jejich označení, tak i zde dává logo Polaris jasně najevo, že byly vyvinuty právě pro tyto čtyřkolky. A jak popsat pocity z jízdy na nich, při předepsaném huštění do 0,4 atmosféry, ve spojení s úžasně vyladěným podvozkem? Ke srovnání pocitů se podbízejí slova jako mech nebo peřiny. Tam, kde by člověk po rychlém přejetí něčeho hodně nepatřičného čekal odspodu pořádný kopanec, se Sportsman 800 EFI jen ladně zhoupne, že máte chuť se otočit a podívat se, jestli jste opravdu přejeli ten velký kámen, nebo jestli tam filmaři náhodou nezapomněli jen atrapu.

Limitem je gravitace
Samozřejmě mi to nedalo, abych si na Polarisu trochu neskočil, opravdu jen tak trochu, turisticky, zato ale často s dopadem na problémový povrch. Dost mi trvalo, než jsem začal věřit, že podvozek posbírá opravdu skoro všechno a na jezdce toho přenese jen minimum. Už jsem zkoušel skákat i na pracovkách, se kterými byl dopad jako s traktorem Zetor. Tohle ale bylo něco zásadně jiného. Dopady opravdu jako do mechu, přitom bez pocitu omezení kontroly řízení vozidla. Na tu měkkost si člověk musí zvykat, není to obvyklé. Negativním důsledkem je jen větší naklánění v rychlých zatáčkách, ale i na to si jde rychle zvyknout. Polaris je v terénu jako ještěrka, přes překážky se jen přesmekne a ještě si můžete vybrat styl. Buďto sportovně jen s pohonem zadních kol, nebo se pohodlně usadíte v sedle, zařadíte redukovanou vpřed, stlačíte tlačítko pro volbu pohonu všech kol a máte jistotu, že přejedete vše a vystoupáte jakýkoli krpál s jakýmkoli povrchem, až do meze ztráty adheze nebo stability.












Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com