Představujeme Vám nadějného motokáristu Jindru Pešla a jeho otce Jaroslava, který má zkušenosti z rally. Motokáry, WSK, Rally, F1 | Constructors F1

etina English Rusky

Představujeme Vám nadějného motokáristu Jindru Pešla a jeho otce Jaroslava, který má zkušenosti z rally. Motokáry, WSK, Rally, F1 | Constructors F1 Constructors F1

Představujeme Vám nadějného motokáristu Jindru Pešla a jeho otce Jaroslava, který má zkušenosti z rally.

Vláďa Rožánek | 25.3.23 | Aktuálně

Motokáry 2023

Mladý nadějný motokárista a jeho otec Jindřich a Jaroslav Pešlové

1

Dobrý den Jaroslave, byl jste Vy ikonou, díky které syn začal závodit? S jakými auty máte závodní zkušenosti?

Nenazval bych to ikonou, ale asi jsem byl tím závodníkem, díky kterému Jindra přičichl k autům a začal se dívat po závodění. Začínal jsem s cross country rally s Range Roverem, pak jsme se posunuli ke klasické rally. Prvně jsme jezdili s Hondou Civic, pak s Mitsubishi Lancer EVO IX a nyní je to Ford Fiesta Proto.

Jindro, kdy si začal uvažovat, že bys chtěl něčím jezdit, někoho to bere hned od útlého věku?

Kamarád přišel s tím, že jezdí motokáry, tak jsem to chtěl hned zkusit a líbilo se mi to. Na motokáře jsem jel poprvé ve čtyřech letech.

Byla rodina nakloněná Jindro tvému závodění? Sestra pomáhá při závodech… J

No ze začátku tam moc naklonění nebylo J, ale postupem času se z mamky a Laury staly přední fanynky našeho týmu, takže se dá říct, že teď už rodina byla a je nakloněná mému i taťkovu závodění. Závodní víkendy jsme většinou my s taťkou na tratích a holky to sledují doma on-line, často si voláme ihned po závodě. Občas jsou holky s námi i na závodech a snaží se nás co nejvíce podporovat, ať už tím, že mamka tlumočí a psychicky podporuje a Laura pomáhá čistit motokáru anebo přezouvá kola. Ráda s Jindrou sleduje ostatní závodníky a dnes už i spolu dokonce hodnotí jejich jízdy. Říkáme ji „naše malá telemetristka“J Podpora je tam určitě silná a jsme za to rádi.

Jaké úspěchy jsi zatím na motokárách zaznamenal? Je nějaký, se kterým by ses rád pochlubil?

Mám ve sbírce tituly mistra ČR i mistra Slovenska, dokonce i mistra Itálie, několikrát jsem stál na bedně prestižní italské série WSK a asi nejvíce si vážím titulu šampiona WSK Super Master Serie 2022 v Itálii – celkové vítězství v seriálu.   

Představ nám trochu svoji motokáru, se kterou budeš tuto sezónu závodit?

Tento rok závodíme ve třídě OK Junior. Podvozek motokáry je ze skupiny IPK, a to Formula K, tým se jmenuje IPK Official Racing Team pod vedením Juriho Serafini.

Kam míří letošní plány, většina závodníků chce být tzv. na bedně?

Snažíme se jít závod od závodu. V našich podnicích a seriálech jsou už všichni soupeři velmi dobří, a to z celého světa, takže bedna by byla a je vždycky úspěchem. Samozřejmě stát na stupni nejvyšším je asi ten největší.

Máš nějakého maskota, nebo někoho kdo Ti při závodech drží palce a pomyslné štěstí?

Nejvíce nám drží palce holky doma, tedy mamka se sestrou Laurou. Co s týče maskota - talismanu, tak jsou tomu dva roky, co jsem si na dovolené v Chorvatsku koupil anděla na koženém náramku, a ten mě nepřetržitě provází. Nosím ho na pravé ruce pro štěstí a za celé dva roky jsem ho nikdy nesundal (mám to spojené se vzpomínkou na dědu, který mi ten rok umřel). Letos jsem k tomu přidal dědictví po praprarodičích v podobě zlatého křížku. Dokoupili jsme zlatý řetízek a mám ho zavěšený na krku, tak uvidíme, zda talismany něco přinesou a cinkne nějaké podium J

 2

Bez koho dalšího by se závodění neobešlo?

Velké díky patří motorářům z Machač Motors, bez jejichž pomoci by se závodit na takovéto úrovni nedalo, panu Ptáčkovi z "rodiny" (továrny) IPK a týmu Juriho Serafiniho, kteří v nás vložili důvěru. A nesmíme opomenout naše letité sponzory a partnery, dále samozřejmě fanoušci a v neposlední řadě rodina a nejbližší. Všem moc děkujeme.

Co chceš v budoucnu provětrat, nějaké cesťáky, formule, prototypy? Samozřejmě to závisí i na financích … 

Nějak moc do budoucna se nedíváme, teď se soustředíme na motokáry. Je mi 13, takže řídit něco většího zatím nemůžu. Až přijde čas, tak uvidíme. Jinak samozřejmě skvělé by bylo někdy si zajezdit na čemkoliv, co začíná od „F“- od Formule 4 až po Formuli 1.

Startoval jsi letos v německém šampionátu, jaká se tam scházela konkurence?

V Německu je konkurence vždycky dobrá. Zhruba ta první pětka jezdí pravidelně evropský šampionát. Z Německa jsem dovezl dvě pódiová umístění, kterých si hodně vážím. Závody v Německu jsou velmi dobře organizované a jezdím tam rád.

Pojedeš opět německý šampionát nebo zkusíš namířit i do vyšších sfér? Nebo kde tě tvoji fanoušci mohou letos vidět?

Letos jedeme ve třídě OK Junior na více frontách, a to v Itálii i jinde v Evropě. Jedeme seriál Champions of the Future, mistrovství Evropy, mistrovství světa a také italskou sérii WSK. Pokud to časově vyjde, chtěli bychom startovat na některých závodech mistrovství ČR a možná i německého a italského šampionátu.

 3

Co vzkážeš svým vrstevníkům, kteří by rádi zkusili také motokáry, mají do toho jít?

Určitě mají. Možnost nakouknout do světa motokár není až tak nemožná. Dnes je hodně týmů, které nabízí vyzkoušení techniky a její zapůjčení, aby každý mohl zjistit, jestli má zájem. Určitě bych to doporučil všem, kteří mají rádi vůni benzínu a trošku adrenalinu. Je to tak trošku jiný svět než fotbal nebo hokej, i když i tyto sporty mě velmi baví. Motokáry jsou určitě takovým prvním krokem a pomyslným odrazovým můstkem k vyšším třídám motorsportu, ať už jsou to motokáry, rally, okruhové závody a jiné, zkrátka vše, co má motor a čtyři kola J

Děkujeme za tvůj čas, který jsi věnoval rozhovoru pro naše média, a doufejme, že ti bude stroj i závodní um letos na závodních tratích nablízku.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com