Převodovka F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Převodovka F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Převodovka

Miroslav Sanytrák | 11.2.08 | Převody

Současné převodovky vozů F1 jsou sekvenční automatizované, což znamená, že pilot může řadit podle vlastního uvážení, přitom ale nemusí obsluhovat spojku. Řazení lze přepnout i do zcela automatického módu. Tuto možnost využívají piloti především na dlouhých rovných úsecích, kde lze prostřednictvím přesně načasovaných okamžiků řazení dosáhnout maximální akcelerace. Jinak se řadí páčkami pod volantem, což znamená, že spojení s převodovkou není mechanické, ale elektronické. Elektro-hydraulický systém nejen obsluhuje spojku, ale také obstarává samotné řazení stupňů v převodovce podle předvolby pilota. Důvodů proč se vžila tato koncepce je hned několik. Převodovky pracují při ohromné zátěži a při nesprávném řazení by mohlo dojít k jejich poškození. Mimo to jsou s ohledem na rychlost řazení a zátěž konstruovány bez klasické synchronizace. Tu nahrazuje elektronika, která při každém přeřazení sladí otáčky motoru s otáčkami hřídele převodovky. K tomu využívá například ovládání zapalování nebo škrtících klapek v sacích potrubích. Elektronika převodovky hraje také roli bezpečnostního prvku, neboť brání přeřazení na stupeň, který by při daných otáčkách vedl k poškození, například zařazení „jedničky“ při maximální rychlosti. Dalšími důvody automatizované konstrukce je dosažení co nejkratší doby pro přeřazení a odstranění mechanické vazby mezi řadícím členem a převodovkou. Díky elektronické vazbě mohou být řadícím členem páčky nebo tlačítka na volantu, přičemž volant lze v případě nehody, či jen pouhém nasedání do monopostu bez problémů vyjmout.

zvětšit

Převodovky F1 jsou koncipované jako šesti nebo sedmistupňové, přičemž samotné předpisy FIA vyžadují nejméně čtyři a nejvíce sedm převodových stupňů. Samotnou konstrukci převodovky určuje také fakt, že skříň převodovky slouží jako nosný prvek celého zavěšení zadních kol a musí tedy přenášet rázy i celou škálu namáhání na motor a dále na karbonový monokok. Kromě vysoké pevnosti však musí být skříň také lehká, a tak se jako stavební prvek vžila magnéziová slitina, uhlíkový kompozit a výjimečně také titán. Kvůli pevnosti je skříň vytvořena jako jeden kus, přičemž hřídele s ozubením se do ní vkládají již v celku, a to ze strany, která později doléhá k bloku motoru. V zadní části není skříň převodovky uzavřená. Dělící rovinou je zde osa hřídele ozubeného kola celkového převodu. Na konec skříně pak doléhá další kus, který je ve spodní části výrazně zkosen, tak aby kopíroval tvar difuzoru. Předpisy FIA vyžadují převodovky ze zpátečkou, byť v monopostu nemá prakticky žádné využití. Tento převod je proto umístěn mimo hlavní hřídele. Jednotlivé převody jsou koncipovány jako kazety neboli cartidge, které lze libovolně vyměňovat a odladit tak zpřevodování pro danou trať. jen pro zajímavost všechny převody lze vyměnit během 40 minut.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com