Registr dárců kostní dřeně posílilo 251 návštěvníků Czech Truck Prix 2016 Most, autodrom,kostní dřeň | Constructors F1

etina English Rusky

Registr dárců kostní dřeně posílilo 251 návštěvníků Czech Truck Prix 2016 Most, autodrom,kostní dřeň | Constructors F1 Constructors F1

Registr dárců kostní dřeně posílilo 251 návštěvníků Czech Truck Prix 2016

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 23.9.16 | Aktuálně

Most 2016

Velký dík patří 251 návštěvníkům evropského šampionátu okruhových tahačů Czech Truck Prix 2016, který hostil mostecký autodrom o víkendu 3. a 4. září. Nezaváhali totiž, a odevzdáním vzorku krve vstoupili jako nováčci do registru dárců kostní dřeně. Zapojili se tak do projektu Jedu na dřeň, jehož cílem je pomoci zachránit životy co nejvíce pacientů trpících leukémií.

„Oslovila nás komunikační agentura Reklamní inženýři, která s podporou Autoklubu ČR projekt zaměřila na fanoušky i účastníky motoristických soutěží. Počet potenciálních dárců kostní dřeně, kteří do registru vstoupili právě při Czech Truck Prix, je více než potěšující. Naši společnou ochotu a nezištnost při snaze pomoci nemocným ocenil i Český registr dárců kostní dřeně děkovným dopisem. S agenturou jednáme o možnosti zapojit se do kampaně i v příštím roce. Věřím, že tomu nic nebude bránit. My rozhodně chceme a jsme připraveni,“ uvedla obchodní a marketingová ředitelka společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová. Text dopisu je k nahlédnutí zde.

Kampaň pokračovala druhým rokem. Zatímco loni oslovila jezdce a návštěvníky Barum Czech Rally Zlín, letos přibyl k Barumce právě i závod evropského šampionátu okruhových tahačů Czech Truck Prix v Mostě. Zdravotníci odebírali dobrovolníkům krev při obou motoristických podnicích v místech, kde proudily davy fanoušků. Stačilo se tedy pouze na pět minut zastavit ve stanu Jedu na dřeň. Organizátoři projektu měli plné ruce práce, nasazení se ale vyplatilo. Zatímco loňský premiérový ročník kampaně zapsal do registru 571 nováčků, letos to bylo dokonce 681 potenciálních zachránců životů. Celkem se tedy registr rozrostl o 1252 lidí připravených darovat kostní dřeň.

„Jsem nadšená, že se během několika dnů podařilo získat takové množství nových dárců do registru. Statisticky tak už dokážeme pomoci až deseti pacientům, protože průměrně každý 120. registrovaný se stává dárcem,“ zhodnotila úspěch akce Zdena Wasserbauerová, které se podařilo do registru přivést už na deset tisíc potenciálních dárců.

Přínos projektu Jedu na dřeň při získávání dárců do Českého národního registru dárců dřeně ocenil i jeho vedoucí lékař Pavel Jindra.  „Propagace myšlenky dobrovolného dárcovství krvetvorných buněk je úctyhodná. Vždyť během dvou víkendů se povedlo získat takřka 700 nových dárců! Moc si této aktivity vážíme a děkujeme za ní nejen jménem registru, ale především jménem všech nemocných,“ uvedl.

Potenciální dárce kostní dřeně motivoval také pilot truckerského týmu Buggyra Adam Lacko, který se stal spolu s eventovou manažerkou společnosti AUTODROM MOST Terezou Zajíčkovou tváří kampaně právě pro mostecký závod Czech Truck Prix. „Jedu na dřeň, protože každý potřebujeme v životě pomoc. Člověk nikdy neví. Jsem rád, že teď mohu pomoci právě já. Je to otázka jen několika málo minut, tak pomoz taky a pojeď v tom se mnou,“ oslovoval Adam z plakátů fanoušky motorsportu k prospěšnému a záslužnému činu.

 

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com