Součástí Středoevropské rally 2024 budou nově také ekomaršálové CER, Rally, Bezpečnost | Constructors F1

etina English Rusky

Součástí Středoevropské rally 2024 budou nově také ekomaršálové CER, Rally, Bezpečnost | Constructors F1 Constructors F1

Součástí Středoevropské rally 2024 budou nově také ekomaršálové

Tibor Alföldi Head of communications WRC CZE | 18.9.24 | Aktuálně

Central European Rally 2024

Středoevropská rally, předposlední díl mistrovství světa v automobilových soutěžích, letos poprvé nasadí v terénu takzvané ekomaršály, kteří zajistí maximální informovanost o ekologických opatřeních a budou podporovat realizaci ekologické koncepce soutěže. Udržitelnost je totiž jednou z nejvyšších priorit druhého ročníku, který se uskuteční od 17. do 20. října v Česku, Německu a Rakousku.

1

Středoevropská rally si klade za cíl přinést fanouškům ještě atraktivnější soutěž v prostředí, které nastavuje standardy z hlediska ochrany životního prostředí a udržitelnosti. Odborná pracovní skupina na základě zkušeností z premiéry v roce 2023 vypracovala koncepci pro druhý ročník soutěže a cílem je snížit stopu CO2. Program je založen na odpovědném nakládání s odpady, tudíž poprvé v historii budou součástí rychlostních zkoušek, respektive jejich diváckých míst, takzvaní ekomaršálové.

Středoevropská rally věnuje velkou pozornost předcházení vzniku odpadů a recyklaci materiálů. Kromě opakovaně použitelného a zálohovaného nádobí bude všude, kde je to možné, nabízeno regionální občerstvení, tudíž se eliminují zbytečné cesty dodavatelů. Samozřejmostí je pak dostatečné množství kontejnerů pro třídění odpadu přímo v rámci jednotlivých diváckých míst a recyklace asfaltu, který bude položen kvůli speciální rychlostní zkoušce Powertica Aréna Velká Chuchle.

"Základem je pro nás jako při premiéře Středoevropské rally v Česku dostatečné množství kontejnerů na třídění odpadu. Cateringové společnosti pro jednotlivé fanouškovské zóny mají ve smlouvě povinnost používání recyklovaných či zálohovaných nádob na jídlo a pití. Dále povinnost ekologicky zlikvidovat rostlinné oleje a po skončení pronájmu setřídit případný odpad a uklidit plochu pronájmu," říká Jan Petrů, koordinátor organizačních složek pro české měřené úseky v rámci Středoevropské rally.

Jedním z ústředních témat soutěže na území Česka, Rakouska a Německa je tzv. sdílená doprava, což v konečném důsledku povede ke snížení emisí CO2. A pochopitelně i k objemu dopravy v lokalitách, kde se Středoevropská rally uskuteční. Návštěvníci mohou využít aplikaci ADAC Pendlernetz, jež umožňuje domluvit si spolujízdu na rally. Součástí je přesná lokace parkovišť a možnosti využití autobusové dopravy. Aby organizátoři motivovali návštěvníky k užití aplikace, připravili soutěž o atraktivní ceny.

"Apelujeme na fanoušky, aby obsadili svá vozidla pokud možno minimálně čtyřmi lidmi. Šetří se tím životní prostředí a v neposlední řadě se lépe organizují příjezdy a samotná parkoviště u fanouškovských zón," zdůrazňuje Jan Petrů.

Německá společnost Heinz Waste Disposal zaměřující se na recyklaci zajistila papírové tašky pro merchandisingové předměty, rovněž posádky obdrží dokumenty k soutěži v deskách a taškách vyrobených z reklamních bannerů Středoevropské rally 2023. „Ekologický a recyklovatelný materiál pro přípravu rally považujeme za samozřejmost. Značení na silnicích probíhá pomocí ekologických sprejů. Informační cedule jsou z recyklovatelných materiálů. Podklady pro pořadatele pochopitelně v papírových recyklovatelných taškách," přitakává Jan Petrů.

 

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com