Tak tomu se říká "rána pod pás" - diskvalifikace G. Russella z grand prix formule 1 Belgie 2024 G.Russell, Belgie, komisaři, váha, monopost, technika, pravidla | Constructors F1

etina English Rusky

Tak tomu se říká "rána pod pás" - diskvalifikace G. Russella z grand prix formule 1 Belgie 2024 G.Russell, Belgie, komisaři, váha, monopost, technika, pravidla | Constructors F1 Constructors F1

Tak tomu se říká "rána pod pás" - diskvalifikace G. Russella z grand prix formule 1 Belgie 2024

Miroslav Sanytrák, foto: www.activepictures.cz | 29.7.24 | Komentáře - M.Sanytrák 2024

Formule 1 2024 - pravidla jsou jasná!

Monopost Mercedes F1 G. Russella byl jako každý monopost po závodě zvážen a dopadlo to velmi špatně - verdikt - diskvalifikace!

Pamatujete si, jak nabalovali piloti na své pneumatiky kačírek,aby měli jistotu "dobré" váhy? Někteří z Vás určitě ano. 

Pravidla říkají, že váha monopostu musí mít minmálně 798,0 kg. ( článek 4.1 technických pravidel FIA). Je to zvláštní, vypadalo to na limit podle technického komisaře FIA pana Bauera. Po vypuštění paliva, kdy monopost G.Russela obsahoval 2,8 litru váha klesla na 796,5 kila a minimální limit byl překročen. G. Russel byl okamžitě diskvalifikován a pro tým to znamená ztrátu bodů. Údajně tým předložil dokumenty, kdy splňoval i počet litrů v nádrži, bylo zjištěno, že tomu tak není a konec.

Chápu, že se může stát cokoliv, ale nedovedu pochopit, že se tohle může stát v týmu formule 1, kde je hlídáno naprosto všechno, nabalit kilo a půl kačírku na pneumatiky není řešení a určitě to tolik i při velké snaze nebude! 
Chápu, že každé kilo na monopostu na víc je znát, kdysi se dělali váhové analýzy i pilota v monopostu, tedy jeho váhy,což ovlivnilo rychlost.

Pamatuji si na jeden z mých velkých zážitků ohledně rychlosti auta. Váha silně ovlivní rychlost čehokoliv ve sportu,ať pozitivně, tak v motorsportu negativně. To tak prostě je! 

Když to řeknu dost hrubě, raději ať má monopost o kilo více než pilot s nacpaným žaludkem! Je třeba mít jistotu, že diskvalifikace z technickým pravidel nebude. 

 

 

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com