Technický popis motokáry Superkart Adama Kouta MSKART,Adam Kout, motokára | Constructors F1

etina English Rusky

Technický popis motokáry Superkart Adama Kouta MSKART,Adam Kout, motokára | Constructors F1 Constructors F1

Technický popis motokáry Superkart Adama Kouta

Milan Šimák/ foto Vratislav Ondráček | 25.5.16 | Motokáry Superkart

Technický popis

Technický popis motokáry mistra Evropy Adama Kouta. 

Podvozek je konstruován a vyroben firmou MS KART s.r.o. Prachatice – Česká republika.

Motor je od italského výrobce značky DEA.

Jedná se o dvouválcový, dvoutaktní motor o objemu 250 ccm. Sání motoru je řízeno dvěma rotačními šoupátky. Motor je chlazen vodou. Je vybaven dvěma karburátory značky DEA o průměru 43 mm. Výfuky jsou od holandské firmy SAMBA a tlumivky od anglické firmy MERLIN.  Motor má maximální výkon cca 100 koní při 13.700 otáčkách za minutu. Maximální kroutící moment je 58 Nm při 12.980 otáčkách. Elektronické zapalování s proměnlivou křivkou předstihu je italské výroby. Má možnost programování křivky předstihu a odpojování zapalování při řazení rychlostních stupňů. Převodovka je šestistupňová se sekvenčním řazením.  Spojka je lamelová suchá. Ovládání spojky je hydraulické. Převod na zadní osu je zajištěn pomocí řetězu. Převodový poměr je možno nastavit v několika potřebných variantách. Převodové poměry  v převodovce motoru  podléhají registračnímu listu  motoru. U motoru DEA je možná pouze změna u šestého převodového stupně – dvě možné varianty.

  1. Volant. Rám volantu je vyroben z hliníku. Obruč je pokryta polyuretanem a potažena speciální koženkou s perforací. Průměr volantu je 320 mm. Výrobce:  Giacoletto, Itálie.

  2. Přední štít je vyroben z karbonu. Na štítu je tabulka se startovním číslem. Pod štítem je uložena část elektriky a elektroniky. Výrobce: MS KART.

  3. Airbox slouží k lepšímu plnění motoru. Je zakončen uklidňovací komorou, do které ústí dva karburátory značky DEA, průměr 43 mm. Před uklidňovací komorou je filtr vzduchu. Airbox dokáže zvýšit tlak vzduchu přiváděný do karburátorů o 4,5 procenta. Je vyroben z karbonu. Výrobce S.R.S. (Šimák Racing System)

  4. Závěs předního kola a přední brzda. Závěs je ocelový  a je uložen na třech ramenech. Spodní je pevně spojeno s rámem podvozku. Vnitřní a zadní je uloženo na kloubových hlavicích, jimiž se nastavuje geometrie pření osy. Oba závěsy jsou propojeny spojovacími tyčemi s volantovou tyčí. Systém řízení je mechanický – pákový. V předním závěsu je na kuličkových ložiscích uložena osa předního kola. Z vnější strany je na osu namontován náboj kola, který je posuvný na ose a tím umožňuje nastavení rozchodu přední osy. Z vnitřní strany je namontován  litinový brzdový kotouč s vnitřním chlazením. Průměr kotouče je 170 milimetrů. Na zadní straně předního závěsu je namontován brzdový třmen. Třmen je hydraulický, čtyřpístkový, se samonastavitelnou vůlí brzdových destiček. Vůli brzdových destiček  je možno nastavovat i ručně. Všechny díly jsou vyrobeny firmou MS KART.

  1. Přední spojler je konstruován tak, aby co nejlépe rozváděl vzduch v přední části motokáry. Je vyroben z karbonu a je výškově nastavitelný, čímž se mění přítlak na přední osu. Výrobce:  MS KART.

  2. Otvor v předním spojleru, kterým je potrubím z karbonu, přiváděn vzduch na chlazení předních brzd. 

  1. Přední pneumatiky jsou  značky DUNLOP. Rozměr pneumatiky je 5,5/10 – 5. Jsou dva druhy pneumatik:  SLICK – pro suchou trať a WET – pro  mokrou trať.

  2. Přední disk kola je šestipalcový, materiál hliník nebo magnesium. Je možno použít tři šířky disku kola: 120, 130 a 150 milimetrů. Disky jsou značky DE SANTI, Itálie nebo EDWARDS, Austrálie. V patkách disků jsou na každé straně 4 šroubky M5, které zabraňují zutí pneumatiky z patky disku, při velkém bočním přetížení.

  3. Chladič. Chladiče jsou dva. Boční, který je uložen v levém bočním panelu a zadní, který je uložen mezi svislými plochami zadního křídla. Chladiče jsou z hliníku. Výrobce:  BAR – ČR.

  4. Zadní pneumatiky jsou značky DUNLOP. Rozměr pneumatiky je  8/11-6. Stejně jako přední  jsou SLICK – pro suchou trať a WET – pro mokrou trať.

  5. Zadní disk kola. Stejně jako přední je používán hliníkový nebo magnesiový disk od stejného výrobce jako u předních disků.  Disky jsou též opatřeny bezpečnostními  šrouby, které zabraňují  zutí pneumatiky za jízdy. K dispozici jsou tři šířky disků. 200, 213 a 230 milimetrů.

  6. Zadní křídlo. Celé se skládá z jedenácti karbonových částí: horního dílu, který má aerodynamický profil, čtyřech bočních ploch a šesti spodních přítlačných ploch. Celý komplet zadního křídla je vyroben z karbonu. Výrobce:  MS KART.

  7. Sedačka jezdce a opěrka hlavy. Sedačka je vyrobena z kevlaru a opěrka hlavy z hliníku. Sedačka je tvarovaná tak, aby jezdci zaručovala pevný posez, bez možnosti pohybu při jízdě. Boční přetížení u Superkartů se pohybuje na hranici 3G. Jezdec musí v sedačce pevně držet a přitom mu sedačka musí zajišťovat dostatečné pohodlí.

  8. Regulace rozložení brzdné účinnosti na přední a zadní osu je mechanická. Jezdec má možnost při jízdě měnit rozložení účinnosti brzd.

  9. Nádrž na palivo je před sloupkem volantu, pod nohami jezdce. Je upevněná ke karbonové podlaze. Objem nádrže je 17,5 litrů. Maximálně povolený objem nádrže je 18 litrů.Nádrž je hliníková, výrobce MS KART. Palivo je předepsané od FIA. Je to směs benzínu ELF LMS s olejem ELF XTX 976 +, v poměru 1:25. 

Štítky

 


Superkart

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com