The Most CLASSIC 2023: Trofej za eleganci si rozdělily dva automobilové klenoty Most , Autodrom, trofej | Constructors F1

etina English Rusky

The Most CLASSIC 2023: Trofej za eleganci si rozdělily dva automobilové klenoty Most , Autodrom, trofej | Constructors F1 Constructors F1

The Most CLASSIC 2023: Trofej za eleganci si rozdělily dva automobilové klenoty

Luděk Šipla/Autotablet | 11.10.23 | Aktuálně

Autodrom Most 2023

Automobilový festival The Most CLASSIC přilákal v uplynulém víkendu tisíce návštěvníků i majitelů historických aut a nabídl pestrou výstavu a závody historických vozů. Mezi fanoušky na mostecký autodrom zavítal i prezident Petr Pavel. Vítězství v soutěži elegance si na konec rozdělil unikátní Talbot-Lago T26 Figoni et Falaschi (1948) a neméně vzácná Alfa Romeo 6C 2500 SS (1946). 

1

Automobilový festival The Most CLASSIC odlišuje od ostatních akcí především to, že majitelé historických vozů si mohou vedle setkání a vystavení užít i svezení na dráze polygonu nebo přímo na velkém okruhu. Celý festival navíc doprovází rakouská závodní série Histo Cup, která zahrnuje závody historických aut několika kategorií.

Automobilový festival odstartoval už v pátek, kdy si účastníci celé dopoledne užívali dráhu velkého mosteckého okruhu. Odpoledne vyrazili na Scenic drive po nejkrásnějších silnicích Krušných hor a trasa byla zakončena supertestem pravidelnosti na dráze polygonu. „Páteční program jsme měli vyhrazený pro menší skupinku účastníků se zájmem o více času na dráze a ježdění, zatímco sobotu jsme pojali jako hlavní festivalový den pro širokou veřejnost,“ popisuje koncept akce Radek Laube, jeden z organizátorů The Most CLASSIC.

Během soboty byly pak na dráze k vidění hlavně závody Histo Cupu, zatímco na polygonu probíhala výstava a soutěžní jízdy pravidelnosti. Fanoušci, kterých za celý víkend dorazilo k 10 tisícům měli možnost nahlédnout i do závodního paddocku. Vedle vystavených aut jednotlivců byly k vidění také automobilové kluby, z nichž největší pozornost poutal příjezd 22 vozů Scuderia Praha Ferrari Classiche. Početné zastoupení měl i český Porsche klub (27 klubových aut), Alpine Cars Praha, nebo skupinka amerických vozů Dodge Viper. Vedle 120 závodních aut Histo Cupu tak fanoušci mohli obdivovat ještě 320 aut registrovaných účastníků.

Bohatý byl i doprovodný program kdy během dne na hlavní ENGINE Stage probíhaly rozhovory se sběrateli a majiteli aut a v 15 hodin diváky nízkým průletem pozdravily dva historické letouny. Jedním z vrcholů dne pak bylo vyhlášení soutěže elegance, kdy odborná porota vybrala pětici finalistů, kterou divákům pak představili samotní majitelé. Do finále se probojovala Alfa Romeo Giulietta Spider (1957) z Portu Gallery, Alfa Romeo GTA 1300 (1968) Marcela Rence, Škoda 110 R ze sbírky mladoboleslavského ŠKODA Muzea a samozřejmě prestižními světovými cenami ověnčený Talbot-Lago T26 Grand Sport Figoni et Falaschi (1948), Roberta Kudely. Překvapením přehlídky byl jeden ze tří dochovaných vozů Alfa Romeo 6C 2500 SS (1946), který na výstavu zapůjčil francouzský majitel ve spolupráci se českou Shelby‘s garage.

Vzhledem k výjimečnosti posledních dvou vozů se porota rozhodla udělit dvě hlavní ceny a originální trofej se skleněným otiskem asfaltu z cílové rovinky Autodromu Most si tedy nakonec odvezl Talbot i Alfa 6C. Porota navíc udělila zvláštní cenu vozu Alfa Romeo GTA 1300 Marcela Rence, který obdržel věcný dar od české hodinářské manufaktury ROBOT.

„Mám velkou radost, že se nám akce povedla a do příštího roku budeme intenzivně pracovat na jejím dalším rozvoji. Těší nás, kolik lidí dorazilo a jaký zájem akce vzbudila. Osobně jsem také velkým fanouškem historických vozů, a proto se naše aktivity v tomto směru neomezují jen na autodrom,“ říká Josef Zajíček, předseda představenstva Autodromu Most, který během víkendu slavnostně představil novou trasu vytrvalostní jízdy Oldtimer Express. Jízda, která loni vedla po stopách Orient Expressu z Prahy do Istanbulu se na jaře olympijského roku 2024 vydá do Atén, přesněji řečeno na historickou Olympii.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com