Tisková informace - Autodrom Most Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1

etina English Rusky

Tisková informace - Autodrom Most Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1 Constructors F1

Tisková informace - Autodrom Most

Miroslav Sanytrák | 25.8.09 | Aktuality

Do Mostu se vrací závodní giganti

Už za několik dní ožije Autodrom Most tradiční vrcholnou akcí motoristické sezóny. Poosmnácté se totiž na sever Čech sjíždějí z celé Evropy krotitelé nejsilnějších závodních monster – závodních trucků. Renault Trucks – Czech Truck Prix 2009 nabídne kromě bojů FIA evropského šampionátu tahačů i závody populárního Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu, podívanou na sportovní vozy, prototypy a formule v seriálu Sports Car Challenge a bohatě obsazené startovní pole dvoulitrových formulí Renault v sérii Northern European Cup.

Letošní závody tahačů dostaly do propozic novinku, kterou představuje prohození prvních osmi jezdců z prvního závodu na startovním roštu pro druhou jízdu. První závody potvrdily, že jde o správný krok. Znamená to sice mnohem větší zátěž pro piloty, ale zato velikou zábavu pro diváky. Ti totiž chtějí vidět souboje, předjíždění a akci. Zatímco loni přijížděl David Vršecký z roudnické truckerské stáje Buggyra do Mostu jako vedoucí muž průběžného hodnocení šampionátu, letos má úřadující mistr Evropy pozici o malinko horší. Skutečně jen o malinko, protože na vedoucího Antonia Albaceteho v tabulce ztrácí pouhých 14 bodů. „Letos se jedou závody s handicapem, takže to bude složitější. Na druhou stranu, pokud chci obhájit titul, což je stále mým cílem, budu muset udělat přes padesát bodů. Takže uvidíme,“ nechal se slyšet David Vršecký, který je po dovolené a v posledních dnech absolvoval se svým strojem ověřovací test na letištní ploše v Panenském Týnci. Pro úplnost dodejme, že třetí příčku si drží Vršeckého týmový kolega Markus Bösiger. Druhý český trucker v poli, Frankie Vojtíšek je průběžně devátý. Tahače se na mostecké závodní dráze rozehřmí poprvé v pátek odpoledne, kdy ve 14,20 vyjedou k prvnímu volnému tréninku a v 16,50, kdy absolvují druhou volnou jízdu na půl hodiny. Ve startovních listinách je letos zapsáno přes dvacet vozů, což samo o sobě zajišťuje, že ani letos nepůjde v žádném případě o nudnou podívanou.

Za jednoznačně nejatraktivnější z doplňkových závodů je během víkendu trucků už třináctý rok považován Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup. Jeho letošní poslední oficiální ročník v dosavadních dvou mosteckých podnicích prokázal, že jde stále o velice atraktivní podívanou. I zde figurují dvě desítky vozů, jejichž závodní devizou je přísně hlídaná technická identičnost. To s sebou přináší obrovskou vyrovnanost jezdeckých soubojů. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že pohár Octavií je dnes už i soubojem jezdeckých generací. Když v roce 1997 začínal, někteří z jeho dnešních pilotů ještě ani nechodili do školy. Dnes v poháru úspěšně bojují a svádí duely s jezdci, kteří v něm startovali už před třinácti roky. Platí to třeba o Mateuszi Lisowském z Polska, který průběžně vede tabulku, jenomže právě posledně zde v Mostě podlehl dlouholetému okruhovému matadoru a absolutnímu vítězi poháru z let 1997 a 1999 Františku Doškovi.

Také tři desítky dvoulitrových formulí Renault nabídnou hodnotné divácké zážitky, zvláště, když domácí fanoušci budou moci mezi jejich piloty fandit i dvěma talentovaným českým mladíkům, kterými jsou Jakub Knoll a Adam Kout. Série Sports Car Challenge v Mostě není žádným nováčkem a budou zde k vidění nejen „placky“, tedy prototypy, ale i formulové a GT vozy startující z jednoho roštu.

Jako vysoce reálná se jeví i šance na další posun traťového rekordu jak v kategorii tahačů, tak i automobilů a formulí. Pravověrní fanoušci motosportu si Renault Trucks – Czech Truck Prix 2009 ujít určitě nenechají…

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com