Trabanty prokázaly tuhý kořínek, vytrvalostní závod nedokončil jediný Trabant, Most, autodrom, F1,okruhy | Constructors F1

etina English Rusky

Trabanty prokázaly tuhý kořínek, vytrvalostní závod nedokončil jediný Trabant, Most, autodrom, F1,okruhy | Constructors F1 Constructors F1

Trabanty prokázaly tuhý kořínek, vytrvalostní závod nedokončil jediný

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 26.5.17 | Aktuality

Most 2017

Čtvrtek na mosteckém autodromu patřil legendárnímu východoněmeckému vozu Trabant.

 

Z různých koutů Čech a Německa se jich sjelo na 50. Čtrnáct z nich svedlo zajímavý a nakonec i napínavý souboj ve vytrvalostním dvanáctihodinovém závodě na velkém okruhu. Účastníci srazu majitelů bakelitových aut s dvoutaktním motorem pak vystavili své skvosty na polygonu, kde pro ně organizátoři připravili soutěže o ceny a také komentovanou přednášku cestovatele a režiséra Dana Přibáně o expedici po Tichomoří právě ve vozech Trabant Combi.

Obdivu diváků a fanoušků „rozzuřených vysavačů“, jak se lidovým vozítkům přezdívalo, se těšily jak závodní speciály, tak i trabanty jejich majiteli stále využívané v běžném provozu.

„Smekám klobouk před spolehlivostí těchto strojů. Vytrvalostní závod nedokončil jen jeden jediný trabant, jemuž upadlo kolo. Nedokončil i přesto, že mechanici už po dvaceti minutách auto opravili a vrátili na dráhu. Další jezdec měl problémy s motorem. Jeho mechanici si však s technikou poradili už za 15 minut a auto poté vydrželo až do cíle,“ nešetřil chválou sportovní manažer společnosti AUTODROM MOST Jindřich Hrneček.

Kromě naleštěných trabantů, ale i aut už zubem času poznamenaných, ozdobily polygon i exempláře Trabant muzea z pražského Motola. K vidění byly originální servisní knížky vozu značky Trabant z 50. a 60. let minulého století či plastová autíčka trabant na setrvačník pro děti. Zájmu návštěvníků se pak těšil zejména unikátní opancéřovaný trabant upravený na vojenskou sanitu.

„Je to samozřejmě pocta jednoduchosti a spolehlivosti a nostalgie zároveň. A i když se mi všechny shromážděné skutečné trabanty moc líbí, stejně je nejlepší támhleten prcek, který si to tu užívá na trabantovém odrážedle. I to je, jak jinak, z umělé hmoty,“ zhodnotila vydařenou akci Iveta z Litoměřic.

Setkání zpestřila soutěž Trabanťák srazu, při němž porota hodnotila vzhled vozu a odpovědi jeho posádky na stručný dotazník.

Řidičské umění pak prověřila jízda zručnosti ve slalomu mezi kužely či couvání. „V každém z obou klání zvítězila vždy tuzemská a německá posádka. Z Mostu si odvezly motorový olej, který věnovala mostecká firma Per Oil, a vstupenky do Trabant muzea v Praze Motole. Všichni účastníci srazu pak obdrželi certifikát,“ upřesnila eventová manažerka autodromu Michaela Rosenkranzová.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com