Ukradené vítězství F1, Formule 1, grand prix, okruhy, závody, motor, monopost, AMG | Constructors F1

etina English Rusky

Ukradené vítězství F1, Formule 1, grand prix, okruhy, závody, motor, monopost, AMG | Constructors F1 Constructors F1

Ukradené vítězství

Karel Jílek ,sr./foto J.Křenek | 1.1.70 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2009

Diváci na nejkrásnější a jediné přírodní trati seriálu v současné formuli byli svědky nevíd

Diváci na nejkrásnější a jediné přírodní trati seriálu v současné formuli byli svědky nevídaného závodu a stejně tak neskutečného pohrdání regulemi a smyslem pro fair play. O čem je řeč. Naprostý outsaider Fisichella obsadil první místo na roštu, celý závod neměla jeho jízda chybu ani konkurenci, a přes to všechno mu bylo vítězství ukradeno! Viníkem byl pochopitelně Räikkönen a slepnoucí sportovní komisaři. Prvně jmenovaný zcela záměrně bez jakýchkoliv skurpulí objel cca pět vozů, při návratu na trat kolidoval s Kubicou a poskočil na druhé místo.Všichni ho viděli, ale nikoho ani nenapadlo chtít incident vyšetřovát, natož udělit penále. Raikkonennovi pak stačilo po zajetí zpomalovacího vozu zmáčknout kouzelný knoflík /Kers/, přeskočit bezbranného Fisichellu a hlídat si zrcádka „Slavného“ vítězství bylo tak dosaženo za jakoukoliv cenu. Je zajímavé, že toto je již třetí incident, který Ferrarimu, resp. Räikkönen přošel. Je to snad náplast na bolístku po zranění Massy? Ještě jedna zajímavost se dala postřehnout. Na prvních čtyřech startovních pozicích se zcela náhodně setkali „mladíci“ čtyř týmů v úhrnném součtu jednostočtyřiceti let. Že by opravdová závodní trať počítačové generaci nevoněla?

V samotném závodě došlo k několika nepředvídaným incidentům, které ještě více zamíchly netradičním startovním poředím. Na startu vyrobil chybu Barrichello a odjel jako poslední. Vzápětí, po vzpomínaném incidentu Räikkönena, další hrubé chyby se dopustil Button, který ve snaze o postup vpřed, způsobil hromadnou kolizi a odstoupení čtyř vozů. Potom doplatil na následky postartovního střetu Alonso a odstoupil pro stávkující kryt kola. Další chybou, tentokráte týmu, přišel Webber o body, když byl vypuštěn před Heidfeldem a v zápětí penalizován. Poslední incident se šťastným koncem potklal Barrichella, který se po probití celým startovním polem, udržel s hořícím autem na sedmé pozici a srovnal skore proti Red Bullům na přijatelnou ztrátu pouhých čtyř bodů.

Z výsledkové listiny lze vyčíst, že s vyjímkou Vettela a částečně Barrichella, bodovali pouze outsaidři, kteří pět kol před koncem nemohou výrazně zasáhnout do bojů o titul, který zůstává nadále otevřený. Zázračným úspěchem je výsledek Fisichelly, příslibem je z mrtvých vstání BMW. Za zamyšlení stojí pod tlakem opakovaně chybující Brawn i Red Bull.


Kimi Räikkönen


Kimi Räikkönen,Giancarlo Fisichella

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com