V Osnabrücku Nutrend Racing těsně pod pódiem Nutrend, Racing, Vrchy, Hill, FIA, Janík, Motorsport, F1, formule 1 | Constructors F1

etina English Rusky

V Osnabrücku Nutrend Racing těsně pod pódiem Nutrend, Racing, Vrchy, Hill, FIA, Janík, Motorsport, F1, formule 1 | Constructors F1 Constructors F1

V Osnabrücku Nutrend Racing těsně pod pódiem

Pavlína Janíková/JV Sport Racing team ,s.r.o. | 7.8.18 | Aktuálně

Janík Motorsport 2018

V Osnabrücku Nutrend Racing těsně pod pódiem

Letní pauza v kalendáři vrchařského Evropského poháru je minulostí, když se prostřednictvím německého závodu v Osnabrücku vrátili závodní jezdci do závodních kombinéz a pošesté se utkali o body do FIA International Hill Climb Cupu. Nutrend Racing si na severozápad Německa přivezl dvojici závodních speciálů Lola B02 a Normu M20FC Turbo s jezdci Jiřím Svobodou a Václavem Janíkem. Celý závodní víkend v Osnabrücku je vždy velkou závodní show, kde pořadatelé tradičně přilákají velké množství diváků nejen díky kvalitnímu startovnímu poli, ale i bohatým doprovodným programům.

1

 

Nutrend Racing nebyl ve startovním poli žádným nováčkem, v Osnabrücku startuje pravidelně: „Jedná se o velmi specifický závod. Je to opravdový sprint při délce trati 2 kilometry se musí jet naprosto bez chyb, aby měl jezdec šanci na úspěch. V Osnabrücku se pořadatelům opět podařilo přilákat velmi kvalitní startovní pole o to víc bude boj o vítězství náročnější. Závod se jede na čtyři samostatné jízdy, z nichž se počítají dvě nejrychlejší, bude to opět velmi těsný a napínavý víkend,“ uvědomoval si Václav Janík náročnost nadcházejícího závodu.

I přes tropické počasí byly ochozy závodní tratě obsypány už od sobotních tréninků. Jezdci Nutrend Racing věděli že už v tréninku bude třeba jet ve vysokém tempu, tak aby byli blízko limitu svému i svých soupeřů, jinak jen stěží bude možné konkurovat v nedělních ostrých jízdách. Jiří Svoboda v letošním roce hledá cestu do silnější kategorie, když střídavě sedlá dvoulitrovou Normu M20FC a zároveň si zvyká na Lolu B02 F3000 a třílitrovou třídu. Ve vybraných závodech startuje právě s monopostem Lola a v Osnabrücku měl šanci navázat na zrychlující tendenci z předchozích závodů. V německém závodě ovšem příliš velkou porci zkušeností nezískal protože, už v prvním tréninku si neodpustil kontakt s bariérou kolem trati a svoji účast v závodě musel předčasně uzavřít.

2

Smolný vstup do závodního víkendu čekal i na Václava Janíka, který na trať prvního tréninku úspěšně vyrazil, ovšem záhy byl zastaven, kvůli potížím jiného jezdce. Při restartu jeho jízdy ale došlo k technickým potížím na jeho Normě: „Při restartu proklouzla spojka a bylo jasné, že svůj závod s časem budou mít i mechanici. Do druhého tréninku nezbývalo příliš času oproti velké porci práce, která na mechaniky čekala. Rozložit Normu je časově náročné, ale v týmu máme zkušené odborníky, kterým se podařilo tento úkol splnit, tak, že jsem stihnul už druhou tréninkovou jízdu. Každý odjetý metr v závodním tempu bude o tomto víkendu velmi důležitý, takže jejich rychlost mi zajistila důležitý druhý trénink.“ S opravenou Normou M20FC Turbo se nakonec podařilo absolvovat Václavu Janíkovi zbývající tréninky, kde získal potřebné informace pro doladění vozu.

3

Závodní den zahájil reprezentant Nutrend Racing časem na hranici svého osobního maxima, ale podobně jako v loňském roce tento výsledek na soupeře nestačil, po první jízdě držel prozatímní čtvrté místo ve skupině. První jízdou ukázali soupeři své „karty“ a bylo jasné, že bude třeba pro zisk pódiového umístění zrychlit: „Loni jsme si po závodě odváželi bramborovou pozici po velmi těsném závodě, kde nám jen o fous unikl lepší výsledek. Letos jsme začali obdobně, snad se mi podaří prolomit svůj osobák a soupeře ještě potrápit. Do boje o pódium chci dát maximum“, hodnotil vstup do závodu Václav Janík. Už ve druhé jízdě se mu podařilo prolomit své limity a o desetiny sekundy posunul svůj nejlepší výkon z roku 2016. Ovšem ani soupeři nepolevili ze svého tempa. Závod měl ve svém scénáři obdobný průběh jako předešlý rok. Vedoucí jezdec Petit uskočil zbývající čtveřici traťovým rekordem a o zbylé pódiové pozice byl těsný souboj. Ve zbývajících dvou jízdách už pořadí závodu nezaznamenalo změnu, a tak po roce skončil pro Václava Janíka závod opět čtvrtým místem: „Závodní víkend byl opět skvělý ze strany pořadatelů. Z pohledu mého bych byl spokojenější, kdyby se mi podařilo zajet rychleji, ale těsně to na soupeře nevyšlo. Příčinu vidím v použitých pneumatikách, které se nám nepodařilo trefit. V takových soubojích, kde jde o každou desetinu je potřeba mít ideální podmínky, a právě lepší volba pneumatiky by mě minimálně k soupeřům přiblížila,“ hodnotil svůj závod čtvrtý v pořadí skupiny E2-SC, Václav Janík.

4

Tým Nutrend Racing nyní míří na východ, směr slovinské Lučine, kde bude evropský pohár pokračovat předposledním podnikem letošní sezóny. Na start závodu se postaví opět dvojice Janík – Svoboda s prototypy Norma.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com