Velká cena Velké Británie - Silverstone - po F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Velká cena Velké Británie - Silverstone - po F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Velká cena Velké Británie - Silverstone - po

Miroslav Sanytrák / foto Jiří Křenek | 6.7.08 | Komentáře - M.Sanytrák 2008

Letošní devátá velká cena F1 byla cenou snad největších zvratů a překvapení celého seriálu.Kvalifikaci F1 ...

Letošní devátá velká cena F1 byla cenou snad největších zvratů a překvapení celého seriálu.Kvalifikaci F1 sice ovládl a na pole position se poprvé v kariéře posadil Kovalainen, oba McLareny stály v podstatě za sebou. Tak jako skoro každým rokem je očekáván déšť, tak tomu bylo i letos. Letošní vodní proud a namoknutá trať , vozy bez kontroly trakce a určité napětí pilotů zvítězit, zamíchaly dokonale celým polem jezdů. V kuloárech se ještě začalo mluvit o tom, že se jede v Silvestrone poslední GP, i když je okruh „zamluven“ do roku 2009.Od roku 2010 se pojede pravděpodobně na nově upraveném okruhu v Donington Parku.

Startovní rošt GP F1 GB:
H.Kovalainen M.Webber
K. Räikkönen L.Hamilton
N.Heidfeld F.Alonso
N.Piquet S.Vettel
F.Massa R.Kubica
D.Coulhartd T.Glock
S.Bourdais J.Trulli
K.Nakajima R.Barrichello
J.Button N.Rosberg
A.Sutil G.Fisichella

Po startu ihned vyrazil do čela Kovalainen sledován Hamiltonem a Räikkönenem. Trať byla dost namoknutá a za vozy se vířily gejzíry vody. První hodiny se povedly M.Webberovi, který zůstal stát v protisměru, musel počkat až všichni piloti poodjedou. Hned na to Massovo Ferrari se točí do hodin.1.kolo-v únikové zóně v kačírku končí Couldthard a Vettel, Massa se dostává až na 17. místo před 18.Webbera.1é kol po startu dělá hodiny Kovalainen a strácí tak druhou pozici na kterou se dostává Räikkönen, čelo závodu obsadil Hamilton.Rubens Barrichello se v 11 kole točí a spadá na 11.pozici. A.Sutil doslavo letí do kačírku a odstupuje ze závodu. M.Webber se dostává před Massu.32 kol před cíle jede velmi pomalu Räikkönen a klesá až na 11.místo . 27 kol před cílem se dostáv na třetí místo před Kovalainena Robert Kubica. Silně opět prší. 25 kol před cílem se točí T.Glock současně s R.Kubicou, který však vše rovná a bez ztráty pozice pokračuje dál. 24 kol před cílem se tlačí v boxech Barrichello s Butonem a Barrichello odjíždí bez náplně benzínu a musí zajet do boxů znovu. 24 kol před cílem se dostává mimo trať v tu dobu jezdící na 4 pozici N.Picquet a končí, Massa opět v trávě, v tu chvíli i Hamilton jedoucí na první pozici se dostává mim trať, ale bez obtíží pokračuje dál. Vypadá to , jako by v McLarenu seděl M.Schumacher, ve své době milující deštivé počasí. Dramatičnost závodu díky dešti dostává ty správné grády. Weber opět v hodinách, ale jede vesele dál.20 kol před cíle dělá mohutné točky do hodin R.Kubica –kačírek a konec v závodě. N.Rosberg nárazem rozbíjí přední křídlo, pokračuje do baxů , mění jej a jede dál. 19. kolo před cíle, v hodinách T.Gloc aj.Button, trať je mokrá, rychle osychá, již neprší.V 18.kole před cíle se ustaluje pořadí Hamilton, Heidfeld a Barrichello, v 17.kole před cílem je Barrichello dokonce na 2 pozici.Strašnou potupu zažívají jezdci Räikkönen, Kovalainen a Alonso, když sje Hamilton předjíždí o kolo zpět. Velký boj se odehrává mezi Alonsem a Räikkönenem, který chce na 4 pozici a tlačí Alonsa před sebou, to se mu daří v 7.kole před cílem a tak dojíždí i do cíle.

Vítězí kolosální jízdou L.Hamilton před N.Heidfeldem a R.Barrichellem, který je asi e všech pilotů nejšťastnější. Tým Hondy po závodě se nechává celý fotit s pohárem za třetí místo.

Geniálním se projevil opět Ross Brown, se kterým mnohé zažil Rubens Barrichello už ve Ferrari. Jejich spolupráce se opět vyplatila a Rubens opět stanul na podiu. Blahopřejeme.

Konečné pořadí formule 1 po devíti závodech:
1. F.Massa 48
2. L.Hamilton 48
3. K. Räikkönen 48
4. R.Kubica 46
5. N.Heidfeld 36
6. H.Kovalainen 24
7. J.Trulli 20
8. M.Webber 18
9. F.Alonso 13
10. R.Barrichello 11
11. N.Rosberg 8
12. K.Nakajima 8
13. D.Coulthard 6
14. S.Vettel 5
15. T.Glock 5
16. J.Button 3
17. S.Bourdais 2
18. N.Picquet 2
19. G.Fisichella 0
20. T.Sato 0
21. A.Davidson 0
22. A.Sutil 0


L. Hamilton


N. Heidfeld


R. Barrichello


T. Glock, J. Trulli, Batmobil


T. Richter - P. Turek, TV NOVA


L. Hamilton







Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com