Zásadní pro bezpečnou jízdu je i v horkém počasí perfektně připravený vůz Autodrom, Most,F1,auta,sezona | Constructors F1

etina English Rusky

Zásadní pro bezpečnou jízdu je i v horkém počasí perfektně připravený vůz Autodrom, Most,F1,auta,sezona | Constructors F1 Constructors F1

Zásadní pro bezpečnou jízdu je i v horkém počasí perfektně připravený vůz

mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 26.6.17 | Aktuality

Most 2017

Tropické teploty v letních měsících dokážou člověku znepříjemnit řadu běžných činností.

Výjimkou je pochopitelně pobyt na koupališti, u bazénu, vodní nádrže či moře, který je ale ve většině případů vyhrazený době dovolených nebo pracovního volna. Sluneční žár dokáže řádně potrápit i řidiče. Vnitřek vozu promění v rozžhavenou pec, teplota může dosáhnout až sedmdesáti stupňů Celsia. Při dlouhé cestě na dovolenou posádku auta ochrání před vedrem klimatizace, je však třeba ji používat s rozumem. Před začátkem prázdnin možná přijdou vhod rady odborníka, je jím bezesporu také instruktor mosteckého autodromu Marek Kohoutek. „V jakémkoli ročním období platí, že základem je perfektně připravené auto,“ říká na úvod.

Technika

Před odjezdem na delší cestu je důležité nechat zkontrolovat celé auto, aby se předešlo některým vážným poruchám, ale i krizovým situacím, jež by případná závada mohla způsobit. Zásadní je mít v dobrém stavu zejména pneumatiky, prověřit jejich stáří i hloubku dezénu. „I když u letní pneumatiky zákon povoluje vzorek hluboký 1,6 milimetru, my doporučujeme minimálně tři milimetry. Nešvarem je dojíždět zimní pneumatiky. Minimálně jedenkrát měsíčně by měl řidič změřit tlak v pneumatikách. V případě cesty na dovolenou, ale i jinak pracovat s tlakem v pneumatikách dle zatížení vozu. Správné hodnoty najdeme v tabulce umístěné na spodku víčka nádrže a samozřejmě v manuálu k vozidlu,“ uvedl instruktor.

Upozornil také na vhodnost kontroly a přípravy klimatizace, pokud je jí vůz vybaven. Je třeba ji vyčistit a vydezinfikovat, v případě potřeby pak vyměnit chladicí médium a filtry. Klimatizace totiž dokáže nejen rychle ochladit kabinu vozidla, filtruje také okolní nečistoty, jež mohou být zdrojem alergických reakcí. Zároveň omezuje nepříjemné pachy a bujení bakterií a plísní. „Při používání klimatizace je třeba být obezřetní. Před dovršením cesty je dobré postupně ji omezovat, aby tělo neutrpělo přílišný šok při vystoupení z vozu. Rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl být větší než šest stupňů Celsia,“ upřesnil.

 

Řidič

Za volant by řidič neměl usednout, pokud se necítí dobře. Neměl by se také stresovat ani unavovat fyzicky či duševně, měl by být co možná nejvíce odpočatý. „Zdravotní i psychická kondice řidiče je velmi důležitá, obzvláště vydává-li se na časově náročnou trasu. Je dobré trasu důkladně naplánovat, seznámit se s odlišnostmi v dopravní legislativě zemí, jimiž projíždíte. Vždy platí, že pokud je národní zákon tvrdší než evropský, má přednost tento přísnější předpis,“ radí zkušený instruktor.

Předčasné únavě je možné předejít vhodným nastavením sedadla a volantu. Je také třeba pracovat co nejvíce očima, tedy nekoukat tupě do dálky, ale využívat celé zorné pole. Při velkých vedrech je dobré dělat častější zastávky, záleží na individuální kondici řidiče. „V kuse by měl jet maximálně tři hodiny, v žádném případě nesmí zapomínat na pitný režim,“ dodal Kohoutek.

 

Mostecký autodrom nabízí kurzy bezpečné jízdy. Řidiči si tak mohou prověřit před dlouhou cestou na dovolenou své dovednosti a návyky na plochách polygonu, jež umožňují jízdu i ve vyšších rychlostech. Díky uzavřenému areálu přitom bez rizika újmy na zdraví či poškození techniky. Málokdo ví, že instalované technologie se využívají nejen pro nácvik zvládání běžného smyku na vodě či náledí, ale dokážou například simulovat i podmínky při přívalových deštích, jež často doprovázejí letní bouřky.

 

Pojištění

V neposlední řadě instruktor autodromu připomíná, že na delší cestu do zahraničí je vhodné auto připojistit pro případ jeho poruchy, poškození nebo krádeže.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com