Český reprezentační tým na FIA Motorsport Games 2019 | Constructors F1

etina English Rusky

Český reprezentační tým na FIA Motorsport Games 2019 | Constructors F1 Constructors F1

Český reprezentační tým na FIA Motorsport Games 2019

B.Pácl , AČR/ M. Sanytrák | 31.10.19 | Aktuálně

FIA Motorsport Games 2019

Ve dnech 1. až 3. listopadu 2019 se na okruhu Vallelunga u Říma bude konat první ročník FIA Motorsport Games.

1

Akce bude probíhat v olympijském duchu, Mezinárodní automobilová federace tímto vrcholným podnikem zakládá tradici soutěže, která dosud v motoristickém sportu chyběla – uskutečnit na jednom místě závody národních týmů v několika disciplínách.

FIA Motorsport Games se zúčastní 49 zemí z celého světa.

Chybět nebude ani reprezentační tým České republiky, který tvoří Filip Mareš, Michal Reichert, Václav Šafář a Dušan Kouřil. Generální sekretář Autoklubu ČR Tomáš Kunc byl jmenován hlavním sportovním komisařem pro Touring Cars Cup. „Jsem velmi potěšen a vážím si toho, že mi byla vedením FIA dána důvěra. Je to pro mě obrovská odpovědnost a zároveň velká příležitost,“ shrnul Tomáš Kunc.

FIA Motorsport Games se budou konat v šesti různých disciplínách motoristického sportu. Vedle klasických kategorií jako závodní speciály GT, cestovní vozy Touring Cars a Formule 4 se bude soutěžit v driftingu, motokárovém slalomu a digitálním motoristickém sportu, disciplínách, které získávají stále více příznivců.

Už ve čtvrtek 31. října večer se v Římě uskuteční velkolepé slavnostní zahájení s nástupem soutěžních národních týmů na pozadí takových ikonických památek, jako jsou monumentální amfiteátr Koloseum a jedno z hlavních římských náměstí Piazza del Popolo. Nazítří se pak rozjedou soutěže, které mají stanovený časový harmonogram včetně tréninků, kvalifikačních a finálových jízd.

2

V každé disciplíně budou uděleny zlaté, stříbrné a bronzové medaile třem nejlepším, jež se zahrnou do celkové tabulky, která určí pořadí reprezentačních národních týmů. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v neděli 3. listopadu na okruhu Vallelunga v rámci závěrečného ceremoniálu.

„Myšlenka uspořádat Motorsport Games, soutěž národních týmů v duchu olympismu se mi moc líbí. Spojuje různé disciplíny, potká se řada sportovců, má i svůj společenský přesah. Tato akce může přispět k popularizaci motorsportu, potěšit naše fanoušky, ale i vyvolat zájem v budoucí generaci závodníků. Našemu reprezentačnímu týmu přeji hodně úspěchů, co nejlepší umístění, a děkuji za šíření dobrého jména České republiky v rámci tohoto celosvětového setkání,“ řekl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

„Jsme moc rádi, že FIA pořádá takový podnik a dává příležitost členským zemím k národní reprezentaci. Okruhová komise vybrala vhodné kandidáty na účast v kategoriích Touring Cars a Fomule 4, jedná se o jedny z nejlepších závodníků v těchto disciplínách. A Michala Reicherta i Filipa Mareše určitě není třeba představovat. Věřím, že všichni zajedou slušný výsledek,“ připojil se s komentářem Jiří Janák, vedoucí reprezentačního týmu České republiky.

11 

Touring Car Cup

Sedmnáctiletý Dušan Kouřil bude Českou republiku reprezentovat v Touring Car Cupu. V letech 2014, 2016 a 2017 byl českým šampionem v kartingu, od minulého roku startuje v okruhových závodech cestovních vozů. Hned v premiérovém ročníku se ve třídě do 1600ccm stal nejen mistrem republiky, ale také vítězem této třídy cestovních vozů v Zóně střední Evropy. „Je mi velkou ctí reprezentovat Českou republiku. Ve startovní listině jsou dvě desítky jezdců zvučných jmen, které můžeme vidět jak na podnicích evropského, tak i světového šampionátu, těším se na nové zkušenosti,“ uvedl Dušan Kouřil.

Formula 4 Cup

Jednadvacetiletý Václav Šafář také začínal na motokárách, v roce 2016 byl prvním českým závodníkem, který se na mezinárodní scéně představil s monopostem specifikace Formule 4. Vloni debutoval v německé sérii F4, kde závodí nejlepší světoví junioři. Letos na maďarském Hungaroringu v úvodním závodě šampionátu FIA Central Europe F4 vyhrál obě jízdy a zajel nový rychlostní rekord ve své kategorii. Českou republiku bude samozřejmě reprezentovat ve Formule 4 Cupu. „Budu součástí jedinečné premiéry. Všichni závodníci pojedou ve shodném voze, který byl navržen a vyroben speciálně pro letošní FIA Motorsport Games. Budou používat shodná nastavení a pneumatiky, zatímco data budou sdílena mezi všemi jezdci a inženýry. Tím se zajistí, že závod bude skutečnou zkouškou schopností a výkonu každého závodníka na trati,“ vysvětlil Václav Šafář.

Drifting Cup

Jednatřicetiletý Michal Reichert patří mezi nejznámější české jezdce driftingu, divácky atraktivního sportu, který má v zahraničí svou historii a tradici, oblibu si získává i u nás. Dosáhl mnoha sportovních úspěchů, zvítězil v letošním mezinárodním mistrovství republiky, v seriálu Central European Zone 2019 je čtvrtý. „Soutěž se má jet v pátek a sobotu večer za umělého osvětlení na části hlavní roviny a komplexu mezi zatáčkami 10 a 14. Těším se okruh Vallelunga a doufám, že mezi řadou vynikajících a zkušených soupeřů zajedu dobrý výsledek,“ řekl Michal Reichert.  

Digital Cup

Osmadvacetiletý Filip Mareš svůj nejlepší výsledek zajel v letošním roce, kdy získal titul juniorského mistra Evropy v rally. Na FIA Motorsport Games bude Českou republiku reprezentovat v Digital Cupu, disciplíně, která se jede na simulátorech. Bude to velká výzva, většina soupeřů ve třicetičlenné startovní listině se e-sportem zabývá od mala. Filip Mareš je ambasadorem Autoklubu ČR v e-sportu. „Začínáme s tím a chceme s e-sportem pořádně zahýbat. Je to atraktivní a dostupná verze závodění pro širokou základnu fanoušků a našich členů,“ uvedl Filip Mareš, který svoji účast na FIA Motorsport Games 2019 v Digital Cupu bere hlavně jako získání zkušeností. V rámci tréninku si minulý pátek e-sport vyzkoušeli na jezdeckém simulátoru také Dušan Kouřil a Václav Šafář, což pro ně bylo ideálním poznáním okruhu Vallelunga, na kterém dosud nestartovali.

 

 

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com