Cyber Express slaví! V Kuala Lumpur vyhrál cenu za nejlepší sportovní výkon F1,Formule 1, construct, okruhy, závody, grand prix | Constructors F1

etina English Rusky

Cyber Express slaví! V Kuala Lumpur vyhrál cenu za nejlepší sportovní výkon F1,Formule 1, construct, okruhy, závody, grand prix | Constructors F1 Constructors F1

Cyber Express slaví! V Kuala Lumpur vyhrál cenu za nejlepší sportovní výkon

Miroslav Sanytrák | 2.10.11 | Aktuálně F1 ve školách

Českou vlajku mohli v Kuala Lumpur při světovém finále projektu Formule 1 ve školách rozvinout na pódiu členové týmu Cyber Expres tvořeného studenty z Hradce Králové a Českých Budějovic, kteří ovládli kategorii za nejlepší sportovní výkon.

Cyber Express slaví! V Kuala Lumpur vyhrál cenu za nejlepší sportovní výkon

 

„Jsme trošku zklamaní, protože jsme si věřili na stupně vítězství v absolutním pořadí. Nebo na úspěch v některé z jiných kategorií, jako je nejlepší inovace, portfolio nebo konstrukce," reagoval upřímně po závěrečném ceremoniálu Ondřej Králík, týmový designér.


Studenti z Čech si domů přivezou kromě medailí trofej věnovanou týmem mistrovství světa formule 1 Force India. „Když nás vyhlásili, byli jsme překvapení. Pořád jsem čekal, kdy se dočkáme alespoň nominace, ale nic se nedělo. A najednou jsme byli na pódiu," culil se Igor Ollé, týmový grafik.
Právě jeho výkon při úterním závodě v reakčním čase, kdy odstartoval za 0,137 vteřiny a růžovočerná formule Cyber Express prolétla dráhou za 1,239 vteřiny, byl klíčem k cestě na pódium při závěrečném ceremoniálu mezinárodního finále šampionátu F1 ve školách.
Do jeho závěrečného středečního dne vstoupil český tým jako první na základě vítězství z předešlého dne. K postupu do čtvrtfinále se jako mistr závodu v reakčním čase musel Cyber Express vypořádat s týmem Trident Racing, který vyslala do Malajsie společně Austrálie a Singapur. Igor Ollé měl při ranním tréninku skvělý reakční čas: 0,124 vteřiny, a tak vstupovali studenti z Čech do závodu náležitě optimističtí.
První ostrý start však Igor nezvládl stejně jako soupeř a reagoval předčasně. Při druhém závodě dosáhl času 1,286 (0,187 reakce) a postoupil. Přestože už rozhodčí vyhlásil Cyber Express jako postupujícího, zástupci Tridentu protestovali, že po ulitých startech nedošlo k výměně dráhy, a tak se jel třetí závod. Igor Ollé však časem 1,247 (0,156) ještě vylepšil předchozí výkon a jen zpečetil postup do čtvrtfinále.
„Při prvním pokusu jsem reagoval na soupeře, ale neztratil jsem nervy. Byl jsem si jistý, že to dám. Když nás pak volali komisaři zpátky, nevěděl jsem, co se děje. Bál jsem se, jestli není naše formule poškozená," přiznával Igor.
Soupeřem mezi nejlepšími osmi byl českému týmu Racing Ocean z Portugalska. Po prvním závodě měli blíž k postupu soupeři díky času 1,243 vteřiny, formule Cyber Express prolétla cílem za 1,251 (0,153). V cílové zóně se však monopostu výběru z Hradce Králové ulomilo zadní přítlačné křídlo. Oprava, jak se záhy ukázalo, vzala formuli rychlost. Igor Ollé dosáhl sice do té doby nejrychlejšího reakčního času dne 0,144 vteřiny, ale výsledný čas 1,252 na postup nestačil. „Mohli jsme teoreticky formuli vyměnit, jenže by následovala bodová penalizace," vysvětlil Igor Ollé.
Čeští šampióni pak už jen čekali na závěrečné vyhlášení, jehož se zúčastnil kupříkladu ministr školství Malajsie a večer moderoval David Croft z BBC. Po pestrém programu s ukázkou tanců charakteristických pro Malajsii už došlo na předávání trofejí pro nejlepší týmy v jednotlivých kategoriích.
V bitvě o trofej Berneho Ecclestona se podle počtu nominací a triumfů ve dvou kategoriích podle očekávání radoval australský výběr PentaGliders. Studenti ze země „klokanů" měli box hned vedle českého týmu. „Myslím, že jsme nezávisle na sobě zkonstruovali srovnatelné formule. Na trofeje v dílčích kategoriích, které vyhráli, jsme mysleli," přiznával Ondřej Králík. „Jednu jedinou nominaci jsme proměnili ve vítězství, což je super. Na druhou stranu jsem čekal, že budeme mezi kandidáty na vítězství
ve více kategoriích, takže jsem trošku zklamaný. Nemám pocit, že bychom něco v přípravě zanedbali," komentoval závěrečné účtování Jiří Provázek, manažer Cyber Express.
Nejlepší týmová identita: Axis (Malajsie + Spojené arabské emiráty)

Nejlepší internetové stránky: Octane racing (Irsko)
Nejlepší inovace: RedShift (Spojené arabské emiráty)
Nejlepší nováček: Dresser racing (Norsko)
Nejlepší cena za vývoj: Betagreen (Německo)
Nejsympatičtější tým: Phoenix(Keňa a Jihoafrická republika)
Nejlepší marketing: Fflam (Wales)
Nejlepší týmový box: Octane racing (Irsko)
Nejlepší portfolio: Velospeed (Malajsie)Nejlepší sportovní výkon: Cyber Express (Česká republika)
Vítěz knock-out závodu: Golden Geckos (Kanada)
Nejlepší ústní prezentace: Dynamic (Anglie)
Nejrychlejší formule: PentaGliders (Austrálie)
Nejlepší tým v mezinárodní spolupráci: Trident racing (Austrálie + Singapur)
Nejlepší konstrukce: PentaGliders (Austrálie)
Konečné pořadí Světového finále F1 ve školách: 1. PentaGliders (Austrálie), 2. Betagreen (Německo), 3. Unitus racing (USA), ...7. Cyber Express (ČR).

Štítky

 


F1 ve školách

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com