Exkluzivně komentuje pan Karel Jílek sr. - tentokrát grand prix USA formule 1 - Austin Karel Jílek, F1, formule 1, constructors, grand prix , USA, | Constructors F1

etina English Rusky

Exkluzivně komentuje pan Karel Jílek sr. - tentokrát grand prix USA formule 1 - Austin Karel Jílek, F1, formule 1, constructors, grand prix , USA, | Constructors F1 Constructors F1

Exkluzivně komentuje pan Karel Jílek sr. - tentokrát grand prix USA formule 1 - Austin

Karel Jílek/ foto: www.activepictures.cz | 1.11.21 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2021

Komentáře Karla Jílka sr., 2021 formule 1

C i r k u s   v    A u s t i n u

Texaské slunce, čtyři sta tisíc díváků a všichni auty, největší parkoviště karavanů na světe, hrbatá betonová trať a především šou. To v Americe umějí a příjezd obrovitého Shaguiella O Niela v alegorickému Cadilaku s pohárem pro vítěze byla jen třešnička na dortu. Tohle všechno připravil bezchybný pořadatel pro dvacítku povolaných, z nichž ovšem pouze dva byli vyvolení, ostatní jen pestrobarevný kompars.

    Nevypadalo to tak až do druhého stintu kavlifikace, kdy na měkkých gumách, co tolik nekloužou, se za oběma Red Bully seřadily stáje fabrikantů v pořadí Mercedes, Ferarri a McLaren spolu s nejrychlejším garážistou. Tahle elita si to měla rozdat o prvních deset míst na startu.

    V té poslední části na středních gumách, kdy má každy pouze dva pokusy, byl za dominantním Verstappenem druhý s malou chybičkou Hamilton, třetí s větší chybou Peres a čtvrtého Bottase režije trojcípé hvězdy odeslala zase do páté řady. Údajně byla obava o pohonnou jednotku, kterou je nutno šetřit kvůli jistotě bodů pro tým.

    Start měl obvyký prúběh, Hamík byl na prvním rohu dříve, Versiho vyhnal do únikové zony, která je naštěstí bez obrubníků, na které si v Americe nehrají, a tak ztratil jen jednu pozici ve prospěch Perese, ale to se v zápětí vyřešilo. Oba kandidáti na titul se vzdalovali zbytku pole, první se snažil odskočit, druhý zase najít skulinu k předjetí. Do desátého kola se nikomu nic nepovedlo, ale Verstappenovi přední gumy byly na dranc a nezbylo než zastavit k výměně. Na nových a volném prostoru před sebou to vycházelo lépe a než zastavil podruhé Hamilton, těch dvacet sekund ztráty z přezouvání se snížilo na polovinu. Pochopitelně těmi rychlými koly ani druhé obutí nevydrželo dlouho, a tak ještě před polovinou závodu muselo dojít předčasně na tvrdé. Loterie, zda vydrží do konce, brala divákům dech. Hamilton snižoval ztrátu téměž dvaceti sekund kolo od kola a vypadalo to, že tak pět před cílem se dostane Versimu na dostřel. Ten na rozdíl od stahujícího soupeře, pečlivě šetřil především zadní gumy a nájezdy do zatáček prodával systémem pomalu k rohu a rychleji z něj  ven. Tím ušetřil něco životnosti pro poslední kola a byl schopen uhlídat odstup přes jednu sekundu, která dovoluje použití DRSu.

    V cíli byli oba supeři v pár desetinách, vítězství však bral Verstappen. Jeho přední pneumatiky byly zcela pryč, zatím co na zadních ještě nějaká guma zbyla. U Hamiltona to bylo obráceně, rychlejšími prújezdy s následným korigováním smyku zadních kol je totálně zničil a z posledních zatáček už nebyl schopen akcelerovat.

    Na stupních vítězů stáli oba rivalové ve společnosti Péreze, a tak mimo zvětšení náskoku v jednotlivcích se Red Bullům povedlo o něco snížit i rozdíl v bodování týmů. Nicméně bodové ztráty na vedoucích pozicích jsou vzhledem k počtu následných pěti závodů relativně malé a napětí do konce se bude spíš zvětšovat, což je ku prospěchu celého seriálu víc než momentální úspěch.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com