FRANK ZANE - Architekt lidského těla Fran Zane, MF, časopis, projekt F1 | Constructors F1

etina English Rusky

FRANK ZANE - Architekt lidského těla Fran Zane, MF, časopis, projekt F1 | Constructors F1 Constructors F1

FRANK ZANE - Architekt lidského těla

MUSCLE&FITNESS / JOSEF ŠVUB | 30.5.16 | Osobnosti sportovního světa

Frank Zane

Zane Architekt MichelangeloV roce 1967 požádal Frank Zane dopisem Ricky Waynea o informaci, jaké kvality očekávají rozhodčí u závodníků IFBB. Zdálo se totiž, že on sám – přesně podle tradic Larryho Scotta a Dona Howortha – považuje za předpoklady k vítězství velké paže a masivní ramena. O ty se také snažil – vážil 90 kg a měl objemné, ale hladké svaly.

 

K zásadnímu obratu došlo v letech 1968 a 1969, správnou cestu však našel až roku 1970. Pochopil, že nemá smysl hrát s obry podle jejich not, a místo toho zušlechtil tělo do tak vyvážených proporcí a ostrých tvarů, že jej nikdo nedokázal zastavit.

 

Zajímavost: Na Mr. Universe NABBA 1970 v Londýně se rozhodčí neoficiálně dotázali pěti žen, která postava ze třicítky amatérů je nejvíc přitahuje. Jednohlasně zvolily Zanea, jenž posléze obdržel většinu hlasů rozhodčích a získal hlavní amatérský titul, k němuž dva roky nato přidal titul profesionální.

 

Nebylo to ovšem snadné, protože musel stále soupeřit se zažitým názorem „větší je lepší“. Bojoval s Olivou a neuspěl, šel proti Arnoldovi i Columbovi... Pak si uvědomil, že jako pracující člověk nemá šanci vyhrát nad profesionály.

Frank Zane 

Podle mnoha expertů byl Frank Zane v roce 1976 lepší než Columbu, titul však ztratil o 1 bod. Odhodlal se tedy k poslednímu pokusu – a zbytek je historie.

 

David Michelangelo„Jako štíhlá gazela s bezpříkladně zpracovanou muskulaturou vymetl pódium s těžkými slony bodybuildingu,“ okomentoval jej v M&F Rick Wayne, „a možná obrátil celý trend Mr. Olympia naruby.“ O pár leto později však Wayne Zaneův styl projevu označil jako pretty-pretty čili zbytečně vyšperkovaný, a přirovnal jej ke sladkému zvuku houslí na koncertě Rolling Stones. „Vy jste však zaplatili za tóny drsných rockových kytar! Zaneův projev je bezchybný a má své místo. Jenže tohle je Mr. Olympia, spektákl svalů, a my chceme vidět pořádné tělo jaké Zaneovi jaksi chybí!“

 

Pamětníci vzpomínají, že při pohledu na Franka jste viděli skutečného šampióna. Věděl totiž přesně, co dělá, každý pohyb měl propočítaný. Při stání se nervózně nevrtěl, nepovoloval svaly, ani je nahodile nenapínal. Zkrátka profík každým coulem. Stál a přesně věděl, co rozhodčí vidí, nebo dokonce diktoval, co mají vidět. Na pódiu se nikdy neobracel přímo proti publiku. Tělo měl stále lehce vytočené, aby tak ukázal téměř extrémně štíhlý pas a naopak nechal vyniknout super-definované deltoidy.

 

A Zaneova záda! „Pohlédněme na ně zblízka,“ píše Ricky Wayne v jiném článku. „Zane nedělá pózu dvojitý biceps zezadu jako ostatní. Ne, jedna paže se sice ocitne v běžné poloze, zato druhé je napůl natažená... A všimněte si té kontroly, jak ovládá svaly shora až ke vzpřimovačům, aby se smrštily a přitáhly pozornost. Jinak je to věc neuvěřitelné krásy. Když soutěží Zane, není divu, že rozhodčí říkají K čertu s objemy!“

Více : http://www.muscle-fitness.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=14044:frank-zane-architekt-lidskeho-tela&catid=557:nekategorizovano&lang=sk

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com