GP Enduro Slovensko-Gelnica, Pátým podnikem pokračoval na východě Slovenska v náročném terénu seriál mistrovství světa KBS, UAMK, Team , Unhošť | Constructors F1

etina English Rusky

GP Enduro Slovensko-Gelnica, Pátým podnikem pokračoval na východě Slovenska v náročném terénu seriál mistrovství světa KBS, UAMK, Team , Unhošť | Constructors F1 Constructors F1

GP Enduro Slovensko-Gelnica, Pátým podnikem pokračoval na východě Slovenska v náročném terénu seriál mistrovství světa

Ladislav Krupička/UAMK KBS Unhošť | 4.7.23 | Aktuálně

Enduro 2023 a UAMK KBS

Jezdci KBS Teamu v náročné soutěži opět důstoně reprezentovali a bodovali i přes pády do hodnocení letošního seriálu.

Pořadatelé připravili v okolí Gelnice pro světovou špičku endura třídy GP i třídy Open po roce opět náročný klasický enduro terén. Tentokrát se i díky počasí jednalo o snad nejtěžší klasickou motocyklovou enduro GP soutěž. V sobotu slunečno a vedro, přesto museli jezdci překonávat, hlavně na měřených testech blátivé úseky a hluboké blátivé koleje. Do servisních časových kontrol tak přijížděli za slunečného a dusného počasí se zablácenými motocykly, což stěžovalo práci mechanikům při základním servisu do dalších traťových úseků. V nedělní etapě pak navíc v průběhu druhého kola přišla nad místní kotáry mračna, spustila velká bouřka a přívaly vody změnily nejen úseky na měřených testech a obtížných lesních přejezdech, ale i servisní depo se na mnoha místech a to i pod servisními stany, stalo jednou vodní lagunou. Tak pro mnoho mechaniků opět obtížnější práce na moto, když jezdci dojížděli na servis.

1 

Na jezdce v původním plánu čekal páteční prolog na místním fotbalovém hřišti před zraky nespočet nažhavených diváků, v sobotu a neděli pak start v 9.00 hodin, tři náročná kola složená z dvou servisních časových kontrol (hodinu a deset minut na každé kolo a v každém kole extrém test - cca 2minuty, kros test a v druhé časovce pak dva endurotesty, každý z těchto testů kolem 10minut)

No co dodat, start například v 9.10hodin a dojezd do cíle před půl pátou a v časových kontrolách na půl kole najeto na servis 5minut a na celém kole cca 10minut /třída Open měla o 3minuty na každou ČK více/ V neděli při dešti měli někteří jezdci problém vůbec tento časový limit stihnout.

Bohužel páteční prolog hned v úvodu poznamenal ošklivý pád na jedné z umělých překážek Slovenského a navíc místního jezdce Jara Dira, startujícího ve třídě Open 4S. Ten i přes okamžitou pomoc lékařů bohužel svým zraněním podlehl. Prolog byl pak vedením soutěže následně zrušen.

2

V sobotní etapě jezdci KBS Teamu, reprezentující Českou republiku, od prvního kola zajížděli na měřených testech časy, které je řadily mezi top jezdce letošní sezony ve třídách. Kryštof Kouble figuroval kolem 8.místa ve třídě GP-E2, MaTěj Škuta ve třídě GP-Junior2 dokonce na 5.místě a ve třídě Open 4S bojoval o pódiové umístění Jakub Hroneš.

Bohužel v závěru prvního kola na druhém endurotestu měl ošklivý pád s nárazem do stromu v plné rychlosti Kryštof Kouble. Následná časová ztráta a "pomuchlaný motocykl a tak trochu i samotného pilota" vzala hned v prvním kole naděje o lepší umístění. V následné servisní kontrole se pak podařilo v časovém limitu motocykl i tělo dát dohromady a tak Kryštof sobotní etapu dokončil na 8.místě a bral cenných osm bodů do hodnocení seriálu. Matěj Škuta v každém kole a hlavně na náročných měřených testech, dokazoval že ve svých 19-ti letech patří do světové špičky v kategorii juniorů. Od startu až do cíle bojoval a nakonec z toho bylo 5.místo ve třídě Junior2 a 12.místo absolutně mezi juniory. Jakub Hroneš si chtěl konečně vylepšit své dosavadní nejlepší umístění ve třídě Open 4s. V této třídě je v letošním roce oproti minulým sezonám konkurence podstatně větší. Jakub v náročném terénu a v této třídě nakonec vybojoval skvělé 2.místo a tím cenné body do hodnocení seriálu.

3

Výsledky dalších českých jezdců:

ve třídě GP Junior2 bere body za osmé místo Matyáš Chlum a za deváté Jarda Kalný.

Ve třídě Open 2t skončil na druhém místě Jiří Hádek a na třetím Robert Friedrich.

Do nedělní etapy se startovalo za dusného počasí, ale nikde ráno žádné černé mraky. Vše se rychle odehrálo během druhého kola, černá obloha, následně blesky že bylo vidět dle jezdců i v temném lese a pak přívaly vody. Co dodat, GP se proměnila pro některé jezdce v náročný terén, hlavně junioři prošli endurovým křtem a i jezdci třídy Open nakonec uvítali zrušení posledního endurotestu. Kryštof Kouble jako jediný startující zástupce-reprezentant České republiky v prestižní kategorii GP Enduro /třída GP-E2/ nakonec musel i vzhledem k sobotním pádům a bolest zad, nakonec ze soutěže odstoupit. Matěj Škuta bojoval na blátivých testech od startu a hlavně na měřených testech o TOP-5 v juniorech GP2. Nakonec ho po skvělém výkonu o 4.místo v nedělní etapě připravil nepovedený blátivý výjezd na endurotestu, kde ztratil cenné vteřiny. Jakub Hroneš na náročném terénu zopakoval skvělé 2.místo ve třídě Open 4s.

Výsledky dalších českých jezdců v nedělní etapě:

Matyáš Chlum skončil ve třídě GP Junior2 na 7.místě a Jaroslav Kalný na 8.místě.

Ve třídě Open 2t vyhrál Jiří Hádek, třetí Robert Friedrich. 

Mistrovství světa GP Enduro pokračuje po letní přestávce 29.9.2023 v Portugalském Valpacosu

Další info-foto-video a rozhovory: https://www.facebook.com/ladislav.krup

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com