ILIRSKA BISTRICA PŘILÁKALA MNOHO ČESKÝCH JEZDCŮ Aktuálně, vrchy, Slovinsko, 2023 | Constructors F1

etina English Rusky

ILIRSKA BISTRICA PŘILÁKALA MNOHO ČESKÝCH JEZDCŮ Aktuálně, vrchy, Slovinsko, 2023 | Constructors F1 Constructors F1

ILIRSKA BISTRICA PŘILÁKALA MNOHO ČESKÝCH JEZDCŮ

Jan Koudelka | 6.9.23 | Aktuálně

Vrchy - 2023-Ilirská Bistrice

Předposlední podnik mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu se konal ve slovinské Ilirské Bistrici. Ve startovní listině figurovalo celkem jedenáct českých jezdců. Slovinský závod je mezi našimi „vrchaři“ velmi oblíbený a pravidelně sem vyráží početná česká ekipa. Nejrychlejším z našich byl opět Petr Trnka, kterého ve Švýcarsku zradila technika a do Ilirské Bistrice si přijel spravit chuť. V absolutním pořadí skončil třetí za Christianem Merlim a Josebem Iraola Lanzagortou.

1

Petr Trnka se od začátku sezóny držel na průběžném druhém místě absolutně. Pak ale přišly komplikace s porouchanou doprovodnou technikou před podnikem v Itálii a z dobře rozjetého závodu ve Švýcarsku odstoupil náš jezdec pro poruchu motoru. „To je pochopitelně citelná bodová ztráta, která se ke konci šampionátu těžko dohání. Do Slovinska jsme odjížděli s mírnou nejistotou, jak bude nový motor fungovat. Závodní agregáty nejsou nikdy identické, každý je svým způsobem originál. Náš nový funguje dobře, ale drobné anomálie musíme vychytat v elektronice. Řešíme například mezičasy v řazení, při vysokých otáčkách to nebylo ideální. Ve Slovinsku bylo také velké vedro a potýkali jsme se s praskajícími brzdovými kotouči. Co se týče samotného závodu, Ilirská Bistrica vyhovuje svým charakterem více přeplňovaným motorům. Turba mají výhodu při výjezdech z vracáků a retardérů, tam je naše atmosféra trochu handicapem. I když se mi podařilo vylepšit své osobní maximum, v první závodní jízdě jsem udělal dvě chyby, které mě v součtu stály zhruba vteřinu a dá se říci, že rozhodly celý šampionát,“ komentoval předposlední podnik evropského mistrovství Petr Trnka – ACCR Czech Trnka Racing Team – Norma M20 FC.

2

Druhým nejrychlejším Čechem byl Karel Berger, který obsadil 21. místo absolutně a vyhrál třídu E2-SC-1600. „Ve Slovinsku jsem startoval poprvé a s velkým respektem. Nicméně jsem byl překvapený, jak dobře a rychle mně tahle trať sedla. Napoprvé se mi podařilo zajet i poměrně slušné časy, i když jsem měl v první závodní jízdě drobný kontakt s pneumatikami v retardéru a jedné rychlé pasáži. Byl jsem si jistý, že dokážu ve druhé jízdě minimálně o dvě vteřiny zrychlit, ale v prvním retardéru jsem chyboval, a tak se to nepovedlo. Přesto jsem s víkendem spokojený, nasbírali jsme důležitá data ze závodu a skončili jako druzí nejrychlejší z Čechů. Už se těším na závěrečný Buzet,“ poznamenal Karel Berger – AMK Ecce Homo Šternberk – Osella PA21 JrB.

Vojtěch Bejda, startující s vozem Porsche 911 GT3, dokončil závod na 25. místě absolutně a stal se nejrychlejším českým jezdcem v kategorii uzavřených vozů. „Letošní sezónu jsem prakticky vynechal. Mám tři malé děti. Těm nejmenším je rok a půl a dva měsíce, takže jedu úplně v jiném režimu. Slovinsko jsem si chtěl hlavně užít, protože se mi zdejší trať líbí a startoval jsem tady už minulý rok. Oproti soupeřům nemám letos nic odjeto, ale i tak jsem se v autě cítil docela dobře. Podařilo se mi zajet i poměrně slušný čas, i když rezervu pochopitelně mám. V naší skupině jsou navíc o hodně silnější vozy, se kterými se nemůžeme měřit. Ale po delší době jsem se pěkně svezl a už se těším na příští sezónu,“ řekl Vojtěch Bejda – Porsche 911 GT3 – GT2 motorsport.

Závěrečný podnik mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu proběhne v chorvatském Buzetu 15. – 17. srpna 2023.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com