Maťo Homola vybojoval pro Janík Motorsport stříbro ve Spa-Francorchamps! Homola, Janík, Motorsport, TCR , Europa | Constructors F1

etina English Rusky

Maťo Homola vybojoval pro Janík Motorsport stříbro ve Spa-Francorchamps! Homola, Janík, Motorsport, TCR , Europa | Constructors F1 Constructors F1

Maťo Homola vybojoval pro Janík Motorsport stříbro ve Spa-Francorchamps!

Milan Marušák/ Janík Motorsport | 2.8.21 | Aktuálně

TCR Europe 2021

Závodní víkend plný zvratů se skvělým pódiovým umístěním v závěru má za sebou tým Janík Motorsport, který absolvoval čtvrtý víkend série závodů cestovních vozů TCR Europe v belgickém Spa-Francorchamps.

1

S dvojicí jezdců – Jáchymem Galášem a Maťo Homolou – bojoval na legendární trati o další body do hodnocení prestižního šampionátu s vozy Hyundai i30 N TCR.

Sedmikilometrová přírodní trať, která je jednou z ikon evropského okruhového závodění, přivítala účastníky TCR Europe v rámci dalšího závodního víkendu, kdy na jezdce čekala dvojice samostatných závodů a samozřejmě mnoho průjezdů přes slavnou pasáž „Eau Rouge“.  Český tým byl v náročné konkurenci hodně vidět už v kvalifikaci, a to především díky výkonům zkušenějšího slovenského jezdce Maťo Homoly. Tomu se podařilo mezi dvacítkou soupeřů vybojovat skvělé třetí místo na startovním roštu! Na velmi obtížné trati se učil najít správnou rychlost i Jáchym Galáš. Jeho výkon stačil na desátou řadu na startovním roštu i s ohledem na penalizaci v podobě posunu o tři místa, kterou si přivezl po závodě v Zandvoortu.

2 

Průběh prvního závodu bohužel nebyl vůbec příznivý pro tým Janík Motorsport. Maťo Homola přišel o výhodu skvělé startovní pozice po chybě při startovní proceduře. Stíhací jízda po přikázaném „drive-trough“ pak přinesla pro Homolu 14. příčku a naneštěstí Jáchym Galáš svůj první závod na belgické trati nedokončil. Páteční program tedy přinesl týmu především mnoho zkušeností oproti vytouženým bodům do šampionátu. Nicméně před jezdci i týmem byl ještě jeden ze závodů, a tak se všichni snažili pro maximální přípravu na sobotní druhé klání závodního víkendu. Jezdci se soustředili na přípravu a hledání prostoru pro zrychlení a tým pracoval do noci na nachystání dvojice vozů Hyundai i30 N TCR. Zajištění potřebných částí pro opravu pochroumaného vozu Jáchyma Galáše si vyžádalo noční transport dílů přes celé Německo až na české hranice a zpět, ale pro možnost startu Jáchyma v sobotním programu to bylo nezbytné.

Pohled na startovní rošt druhého závodu prozradil, že tým mechaniků Janík Motorsport zvládl i velmi nesnadnou situaci a nastoupil opět v plné sestavě – Jáchym Galáš v deváté řadě a Maťo Homola tentokrát ve čtvrté řadě startovního roštu. Sobotní závod byl nesmírně komplikovaný už od samého startu, kdy nebyly jasné podmínky, které budou panovat během závodu. Dešťové mraky hrozily přívaly vody, trať byla v několika úsecích mokrá. Velmi složitá situace s ohledem na volbu nastavení a obutí vozu. Už zaváděcí kolo ukázalo, že výběr Maťa Homoly byl správný, když obul suché pneumatiky. I tak byly poměry na trati stále velmi komplikované a slovenský jezdec musel jet s maximální obezřetností ovšem zároveň s plným nasazením. Ve velmi dramatickém závodě plného předjížděcích manévrů byl vůz týmu Janík Motorsport hodně vidět a postupné probíjení Maťo Homoly na čelo závodu se zastavilo při mávání šachovnicového praporku až na druhé příčce! Skvělý počin pro Maťo Homolu a tým Janík Motorsport na legendární trati Spa-Francorchamps ve druhém závodě podtrhl dokončeným závodem Jáchym Galáš. Druhá pozice přinesla mnoho radosti na závěrečném slavnostním vyhlášení výsledků. Maťo Homola jistě bude chtít přidat k trofeji ze Spa-Francorchamps velmi brzy i další – například už z následujícího závodu na německém Nürburgringu.

Ze Spa si Maťo Homola odváží 46 bodů do hodnocení šampionátu TCR a Jáchym Galáš 6 bodů v dílčím hodnocení trofeje Rookie jezdců. Tabulka šampionátu v rámci hodnocení týmů ukazuje Janík Motorsport na průběžném celkovém sedmém místě se ziskem 128 bodů.

3 

Majitel týmu Janík Motorsport, Václav Janík uvedl: „Děkuji celému týmu za skvěle odvedenou práci, která přinesla senzační výsledek v podobě druhého místa. Věříme, že se nám podaří pódiová umístění zopakovat i v nadcházejících závodech."

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com