Mokro i sucho - motoristický víkend byl zahájen (sobota) Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1

etina English Rusky

Mokro i sucho - motoristický víkend byl zahájen (sobota) Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1 Constructors F1

Mokro i sucho - motoristický víkend byl zahájen (sobota)

O.Hertl/foto Petr Frýba | 22.5.10 | Aktuality

Start prvního závodního podniku letošní motoristické sezóny na Autodromu Most značně ovlivnilo počasí. Mokrá trať rozhodně nedovolovala jezdcům trhat rekordy, ale právě díky ní nebyla během prvních měřených tréninků a závodů nouze o napínavé okamžiky.

V pátek a v sobotu se jely dva sprinty Divize 4 cestovních vozů. Kategorii s motory o objemu nad dva litry opanoval Tomáš Kostka s Mercedesem specifikace DTM. Zajel nejlepší čas v mokré páteční kvalifikaci a své první místo po startu si udržel i v deštivém závodě na třináct mosteckých kol. Závod byl z bezpečnostních důvodů odstartován za Safety Carem, který po dvě kola vedl celé startovní pole. Teprve když zamířil do boxů, mohlo se závodit, ovšem na mokru se všichni chovali s patřičným respektem. Silné speciály s náhonem na zadní nápravu byly i tak viditelně velice nevyzpytatelné. Kostka si každopádně v pátek dojel pro vítězství následován Filipem Sládečkou na Audi A4 DTM a třetím Petrem Charouzem na Lamborghini.

Podobný scénář pak mělo i druhé klání v sobotu, kdy už se jelo na suchu. V cíli byl první Kostka, druhý Sládečka a třetí místo tentokrát vybojoval polský pilot Max Maciej Stanco na Ferrari. Závod byl hned po startu okořeněn hromadným střetem tří vozů v šikaně na konci cílové rovinky. Skrumáž nejvíc odnesla půvabná Slovenka Michaela Pešková, startující na Ferrari. Po ráně, kterou jí uštědřil jeden z polských závodníků, zůstala bezmocně stát napříč trati a vrazil do ní ještě další vůz. Zatímco traťoví komisaři čistili místo střetu, na trať opět vyjel Safety Car. Po restartu závodu se divákům nad šikanou zastavil dech ještě jednou. To když se vozy Mercedes a Audi z DTM vedle sebe řítily cílovou rovinkou k šikaně, Sládečka probrzdil odbočení a musel absolvovat průjezd záchytným labyrintem. Stihl se ale zařadit zpět na druhé místo. "To jsem od Tomáše opravdu nečekal, věděl jsem přesně, kde vždycky brzdí, ale v tom momentě šlápl na pedál o dobrých třicet metrů dřív, než obvykle. Měl jsem co dělat, abych ho netrefil," líčil po závodě adrenalinový zážitek Sládečka. Dodal, že probržděná zadní guma ho pak trápila po celý zbytek závodu a v posledních kolech se jen modlil, aby nedošlo k defektu.

Slabší třídě do dvou litrů kraloval v pátek Tomáš Horáček s Octavií, když vyhrál kvalifikaci i závod. Za ním dojeli František Došek s Fabií a Vladimír Ostaševski na Renaultu Clio. V sobotu pak nejlepší tréninkový čas zaznamenal Slovák Matůš Molnár na Škodě Octavia, ale v závodě pak jeho upravený vůz nevydržel a první byl opět Horáček před Markem Ďurovkinem na Alfě Romeo a třetí opět dojel Ostaševski.

Německý seriál ADMV- GTÜ Tourenwagen Cup v sobotu předvedl skutečně hojně obsazený startovní rošt a závod vozů rozmanitých typů a kubatur byl opravdu zábavný. V čele ovšem pochopitelně kralovaly dva Seaty Leon upravené pro pohár Supercopa. Po sedmnácti kolech byl první Heiko Fulsche před Wernerem Cvetkem. Na podiu je pak do trojice doplnil Gerhard Füller, který jim zdatně sekundoval s BMW M3.

Diváci v sobotu shlédli také první trénink drifterů, který sklidil zasloužené ovace. Nejde jen o to, že tato disciplína se v programu okruhového víkendu v Mostě objevila poprvé. Pohled na automobily, které jejich piloti s bravurou vodili do zatáček "klikami napřed", byl totiž skutečně zajímavý. Nedělní hlavní závod MČR v driftu je na programu V 11 hodin a 10 minut.

Druhým prvkem, který v nedělním programu rozhodně bude stát za vidění, je vytrvalostní závod cestovních vozů na tři hodiny. Už ráno se jedou tréninky kubatur do dvou litrů a nad dva litry. Samotná tříhodinovka, do které je přihlášeno na tři desítky posádek, bude odstartována po půl třetí odpoledne.
(15.5. 2010)






Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com