Na autodromu v Mostě se jelo .....návrat Eset Cup Series do Mostu se povedl ESET, Aktuálně, Janík, Motorsport, F1, | Constructors F1

etina English Rusky

Na autodromu v Mostě se jelo .....návrat Eset Cup Series do Mostu se povedl ESET, Aktuálně, Janík, Motorsport, F1, | Constructors F1 Constructors F1

Na autodromu v Mostě se jelo .....návrat Eset Cup Series do Mostu se povedl

Vláďa Rožánek | 7.8.23 | Aktuálně

ESET CUP 2023 - Autodrom Most

Po několika sezónách, kdy Eset Cup v Mostě nejezdil, se opět závodní vozy této série cestovních, GT vozů a formulí vrátila do severočeského Mostu. Závody obohatily i rychlé Maxx Formule, či závody TCR vozů.

ESET 

Počasí před mosteckým víkendem neslibovalo mnoho. Déšť visel ve vzduchu, a tak někteří závodníci doufali, že se jim na vodě podaří urvat lepší příčky na startu. Sobotní program však voda nepolila. Vše si mokří živlové vynahradili v neděli. Diváky lákaly nadupané GT vozy, zajímavé a vyrovnané závody Clio Cupu a TCR Eastern Europe, či F1 v Maxx Formuli. Kdo však nepřivstal v sobotu ráno, mohl F1 obdivovat už jen v depu, neboť obě dvě F1 vypověděly službu již před závody. Dalším zajímavým závodem s novou technikou Tatuus T421 Abarth 1,4T předvedla série F4 CEZ Championship, certifikována FIA, do které se tentokrát zapojili hned tři čeští jezdci a premiéru v Mostě absolvoval Max Karhan a Honza Rieger. V Mostě se na závodech aut objevilo přiměřené množství diváků, a i v nepříznivém počasí sledovali dění v depu, ale i v ochozech místních tribun.

 

TCR Eastern Europe nabídl zajímavou podívanou a svým polem vyrovnaných vozů dokázal zaujmout. Jednalo se o předposlední závod sezóny, a tak honba za body byla nasnadě. První závodní jízdu vyhrál Petr Fulín z týmu Aditis Racing s Audi RS3 LMS TCR, když za jeho zády skončili s velmi pěkným výkonem jedoucí Petr Čížek se Seatem Cupra a třetí Maťo Homola ze Slovenska s Hyundai Elantra. Celkem se představilo 16 vozů. Druhý mokrý nedělní závod vyhrál Adam Kout na Hyundai Elantra týmu Janík Motorsport, který se k závodění vrátil do TCR a jak je vidět úspěšně. Janík mohl slavit znovu, když druhé místo bral Maťo Homola a svým úspěchem završil zisk titulu vítěze TCR Eastern Europe 2023. Třetí místo obsadil rychlý Ital Giacomo Ghermandi s vozem Audi RS3 LMS TCR.

 1

F4 CEZ nabídl tři závodní jízdy. Závody nových formulí Tatuus F421 lákají na start mladíky, kteří tím mají usnadněný přechod z motokár do rychlých formulí. Zatím je série v plenkách, a tak se na startovní rošt postavilo jen 8 formulí, když do Mostu nepřijel ani Renauer Motorsport, který čeští fanoušci motorsportu dobře znají. Největší počet vozů přivezla švýcarská stáj Jenzer Motorsport a právem patřila k favoritům. V tomto týmu se poprvé v závodech formule představil Max Karhan. Další premiéru při závodech F4 absolvoval domácí jezdec Honza Rieger ve stáji JMT Racing s novým vozem přivezeným před závodem z Itálie. Miroslav Mikeš v týmu Sape pak výčet českých jezdců uzavřel, ale Češi se neztratili. První závod vyhrál Ethan Ischer od Jenzer Motorsport a Miroslav Mikeš skončil pátý, hezký souboj předvedli i Rieger s Karhanem, když úspěšnější byl na konci Honza Rieger. Na mokru Rieger dokázal dojet ve druhé jízdě na čtvrtém místě a za ním dojeli další Češi Miroslav Mikeš a Max Karhan. Ve třetí jízdě Mikeš ze Sape obsadil pátou příčku a porazil premianty Riegera a Karhana. Premiéra se oběma vydařila, uvidíme, zda v seriálu budou pokračovat.

2

Maxx Formula přivezla do Mostu dva vozy F1. Wolfgang Jaksch Toro Rosso STR8 Cosworth 2,4 F1 a Peter Göllner Sauber C29 Cosworth V10 F1. Ovšem technika bohužel nevydržela a závodů se tak oba jezdci nemohli zúčastnit. Závada na motoru a hydraulice jim dala stop. Řev závodních vozů ovšem neutichl a první závodní jízdu vyhrál Švýcar Thomas Zeltner s GP2 ve třídě Advance. Druhé místo obsadil Američan Stradford, který místo svého Benettonu F1 tentokrát přivezl vůz GP2.Třetí příčku obsadil Švýcar Stefan Glaser s Dallarou WS 3,5ltr V6 a vyhrál třídu Master. Velmi pěknou stíhací jízdu předvedl Francouz Patrick Harmuth, ale Němce Todtenhaupta už v závěru předjet nedokázal. Vše si však vynahradil v neděli. Celkově zvítězil Thomas Zeltner s GP2, před Francouzem Harmuthem a vítězem třídy Masters Stefanem Glaserem z Jo Zeller Racing. Stradford skončil v neděli pátý a nestartoval ani Belgičan Frank Thomas na Dallara WS Renault V6. Škoda, že nepřijel Klass Zwart s Jaguarem, nebo Brenierové s dvanáctiválcovým Panozem MCT 4.2ltr. No snad příště. Klass Zwart patří také k vítězům mostecké Interserie z roku 1999 s vozem Arrows F1 IES. Rekord okruhu letos velkým formulím odolal, a tak se Herndlhofer s Arrows A22 z něj může ještě těšit.

Eset Clio Cup nabídl zajímavé souboje Renaultů Clio IV a V generace, ale také Mazdy MX5. V těch zajel dvakrát nejlépe Matěj Sikhart ze Slovenska. Clia však bojovala statečně, ale někdy došlo i k menším kolizím a nabouraným svodidlům. První závodní jízdu vyhrál Martin Kadlečík, před navrátilcem Liborem Horákem z Carpek Racing a Michaelem Hulmem. Druhá jízda patřila rovněž Martinu Kadlečíkovi, když za ním dojel Michael Hulm a Libor Horák, který dojel lépe než stájový kolega Tomáš Pekař, který po kolizi první jízdu bohužel nedokončil.

3 

Sobotní program GT vozů divize D4 a D5 odstartoval sprintem na 17 okruhů. Mnoho vozů jsme v D5 neviděli. Zielonkovi s Radicalem SR10 sice patřilo celkově osmé místo v kvalifikaci, ale technické problémy mu start znemožnily. D5 tedy vyhrál Rakušan Maxwell Polzler s KTM X-Bow R. Vše ovšem vynahradily vozy D4, které závodily ve skupinách GT3, GT4, GTX a GTC. Rychlý start předvedl Dennis Waszek s Lamborghini Super Tropheo, ale musel projet bariérou a o první místo přišel. První místo tedy patřilo Filipu Salaquardovi na Audi R8 LMS GT3, před Lamborghini Dennise Waszka z GT2 Motorsportu a třetí celkově dojel jeho stájový kolega Libor Milota s Mercedesem AMG GT3. Waszek i přes druhé místo vyhrál ve skupině GTC. Závod dokončilo 13 vozů. Druhý nedělní sprint si podmanil opět Filip Salaquarda, který zatím nenašel v Mostě konkurenta, když na druhém místě dokončil závod Matěj Pavlíček s Lamborghini Super Tropheo a bronz bral Dennis Waszek z GT2 Motorspotu na stejném voze. Jacek Zelionka z Polska pak celkovým čtvrtým místem s Radicalem RX10 vyhrál D5.

Sobotní večerní závod Endurance na 1 h skončil zaslouženým vítězstvím stáje ISR Filipa Salaquardy s Audi R8 LMS GT3. Druhé místo patřilo do sbírky Mirko Konopky s Lamborghini Huracane GT3 a třetí příčku odvezl z Mostu GT2 Motorsport s Liborem Milotou na Mercedesu GT3. Vozy GT3 kralovaly absolutnímu pořadí a potvrdila to čtvrtým místem dvojice Zsigo-Rosina s BMW M4 GT3. Skupinu GTC vyhrál Němec Wagner a Záruba na Lamborhini Super Tropheo a klasifikaci GTX pak dvojice Janík-Majer s KTM GTX.  

Twingo Cup se jel jen v neděli a o vítězství mezi vyrovnanými vozy se podělili Mihajlo Mladenovič a Miha Fabian. Tento pohár se jel bez české účasti.

Musím uznat, že návrat Eset Series do Mostu se povedl. Doufejme, že tento závodní víkend zůstane v kalendáři Eset Cup Series i v příštím roce a my se budeme těšit, že bude možná i lepší počasí.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com