Nikdy by nás nenapadlo, že stát proplatí investici do asfaltu, zaznívá z mosteckého okruhu Autodrom Most, okruhy, závody, Zajíček, majetek | Constructors F1

etina English Rusky

Nikdy by nás nenapadlo, že stát proplatí investici do asfaltu, zaznívá z mosteckého okruhu Autodrom Most, okruhy, závody, Zajíček, majetek | Constructors F1 Constructors F1

Nikdy by nás nenapadlo, že stát proplatí investici do asfaltu, zaznívá z mosteckého okruhu

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 19.11.20 | Aktuality

Autodrom Most 2020

Informace o požadovaném způsobu úhrady nákladů za výměnu asfaltového povrchu Masarykova okruhu v Brně nenechaly klidným předsedu představenstva společnosti AUTODROM MOST a majitele stejnojmenného areálu Josefa Zajíčka.

„Nevycházím z údivu. Asi jsem dělal všechno špatně, když jsem si myslel, že jako soukromý podnikatel se musím o financování investic do obnovy a modernizace svého majetku postarat sám. Ale svou filozofii evidentně změním. Zvláště, má-li někdo tu drzost požadovat za obnovu povrchu dráhy 100 milionů korun. To by stačilo v příští sezoně na uspořádání všech vrcholných tuzemských motoristických podniků včetně jubilejní 50. Barum Czech Rally Zlín,“ říká.

A nejspíš ví, o čem mluví. Od roku 2015 totiž postupně investuje v Mostě nemalé částky do rekonstrukce areálu autodromu a rozšíření a zkvalitnění služeb nejen pro motoristické fanoušky, a to včetně uspořádání tuzemských premiér renomovaných evropských závodních sérií. „Zajímavá je i samotná částka 100 milionů korun, kterou chtějí v Brně. My totiž povrch závodního okruhu měníme po etapách. Nyní nám zbývá už jen cílová rovinka, na níž zatím kvalita asfaltu vyhovuje. Loni se nám tak například podařilo obnovit 50 procent povrchu trati. Stálo nás to ale kupodivu jen 15 milionů korun. Tak nevím, asi je tady na severu Čech výrazně levněji,“ upozornil Josef Zajíček.

Velký závodní okruh mosteckého autodromu měří 4,212 kilometru a disponuje homologací mezinárodní automobilové federace FIA i evropské federace motocyklistů FIM Europe. „Děláme všechno pro to, abychom fanouškům mohli nabízet kvalitní a napínavou podívanou na špičkové úrovni. Na všechno si přitom musíme vydělat sami. Jak na poplatky promotérům závodních sérií, zajištění záchranné služby, traťových komisařů, tak i na investice. Stát ani město Most nás finančně nepodporují,“ vysvětlil Josef Zajíček.

Nejprestižnějším závodním víkendem, který mostecký autodrom každoročně pořádá, je evropský šampionát okruhových tahačů Czech Truck Prix.

Podnik navštěvovaný desetitisíci tuzemských i zahraničních motoristických nadšenců má už bezmála třicetiletou tradici. „Je to možné i díky vstřícnosti Ústeckého kraje. Za jejich podporu a pomoc jsme velmi vděční,“ doplnil Josef Zajíček.

Jediný parametry a homologací srovnatelný tuzemský okruh s mosteckým areálem je právě okruh v Brně, jehož „výkladní skříní“ je světový šampionát silničních motocyklů MotoGP. „Je to sice o úroveň výš. Dovolím si ale podoktnout, že pokud bychom na uspořádání srovnatelného závodního víkendu čerpali finanční dotaci od státu, kraje a města v takové výši, jako kolegové v Brně, mohli bychom ho uspořádat i dvakrát ročně,“ podotkl Josef Zajíček.

S jeho názorem se ztotožňují odborníci na motoristický sport, fanoušci i laická veřejnost. „Nehoráznost nároků od pořadatelů Velké ceny motocyklů v Brně graduje. Vedle toho, že se má extrémně zdvihat cena licence udělované promotérem šampionátu MotoGP, chce se po státu ještě 100 milionů za nový asfalt. Je čas říct dost!“ píše například sportovní novinář a šéfreportér serveru Seznam Zprávy Luděk Mádl.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com