Nutrend Racing zahájil na slavné trati formule 1 okruhovou sezónu Janík, Motorsport, okruhy, FIA CEZ, sezona , F1, 2018 | Constructors F1

etina English Rusky

Nutrend Racing zahájil na slavné trati formule 1 okruhovou sezónu Janík, Motorsport, okruhy, FIA CEZ, sezona , F1, 2018 | Constructors F1 Constructors F1

Nutrend Racing zahájil na slavné trati formule 1 okruhovou sezónu

Pavína Janíková/Janík Motorsport | 3.5.18 | Aktuálně

FIA CEZ 2018

Nutrend Racing zahájil na slavné trati formule 1 okruhovou sezónu

Závodní šachovnice zavlála nad okruhem formule 1 - Hungaroring, aby zakončila první letošní klání českého a středoevropského okruhového šampionátu, kde bojoval i český tým Nutrend Racing. Poslední dubnový víkend nabídl nejen letošní úvodní okruhový podnik pro tým Nutrend Racing, ale zároveň poskytl prostor pro premiéru nové závodní zbraně Norma LMP3.

Nová sezóna = nové cíle, nové výzvy a hlavně nová závodní zbraň s takovými indiciemi přijížděla jezdecká sestava Nutrend Racing na maďarský okruh Hungaroring. Dvojice sportovních prototypů Norma čekala na tým složený z Václava Janíka, Tomáše Koreného, Jiří Svobody, Tomáše Konvičky a Petra Lisy. Slabší dvoulitrová Norma M20FC, která loni dovezla k vítězství v divizi 5 Janíka s Koreným se pro letošní první závod stala nářadím Jiřího Svobody a Tomáše Konvičky, kteří si své závodní úkoly rozdělily do sprintového a vytrvalostního závodu. O premiéru vozu LMP3 Norma M30 se pak postaralo trio Janík - Korený - Lisa.

Sprintová klání v rámci divize 5, tedy závody s přesně daným počtem kol pro sportovní prototypy, měly hned dvojí zastoupení v programu závodního víkendu.

Jiří Svoboda se po několika sezónách strávených v kokpitu starší specifikace Normy M20F rozhodl pro změnu techniky a s novější verzí M20FC se vrhnul do boje o vavříny právě ve sprintových závodech. V přímém souboji v rámci D5 si ale musel při svém letošním prvním startu poradit i s Petrem Lisou, jehož jméno bylo vylepeno na Normě M30 LMP3 shodně při sprintech. Petr Lisa si tak odbyl velkou premiéru v reálném závodním světě s novinkou v barvách Nutrend Racing. V prvním závodě si v hodnocení divize 5 vyjel první místo Petr Lisa a v celkovém hodnocení závodu mu patřilo 6. místo, mezi celkem více než třicítkou startujích jezdců. Jiří Svoboda si odvezl za první závod pohár za druhou příčku v rámci divize. V druhém závodě víkendu si jezdci Nutrend Racing své pořadí v rámci divize prohodili, když po restartu závodu za bezpečnostním vozem zbrzdily Petra Lisu potíže ostatních soupeřů.

Ani jeden z vozů po čas závodního víkendu neměl příliš času k oddechu, protože oba byly shodně nasazeny i do vytrvalostního klání. S dvoulitrem se v okruhové vřavě rozkoukával Tomáš Konvička, který si odbyl opravdu velkou premiéru v okruhovém světě závodních automobilů, když si při premiéře troufl na kompletní porci jednohodinového závodu. Velké očekávání bylo směřováno k druhému týmovému speciálu s rodokmenem LMP3. Startovní rošt před závodem měl totiž ve svém čele právě Normu M30, když se jezdecké sestavě Janík - Korený podařilo v kvalifikaci na vytrvalostní závod zajet pole position! Tým tak potvrdil šance na možné dosažení výborného výsledku, ale jak už to bývá samotný závod proběhl podle jiného scénáře. Tomáš Korený zahajoval závod a v úvodu bojoval na samotném čele o průběžnou první příčku, bohužel po restartu po žluté zpomalovací fázi těsně před výměnou jezdců ztratil cenný čas v hodinách. Ve sjetém startovním poli se pak rychle propadl v pořadí.

Václav Janík ho tak střídal s mankem na čelo závodu, které už nebylo možné eliminovat.

Konečné 8. místo v celkovém pořadí závodu, tak není možné považovat za maximum, kterého je tým schopen s novou Normou LMP3 dosáhnout, což potvrdil nejen nejrychlejší kvalifikační čas, ale i nejrychlejší kolo závodu v podání Tomáše Koreného. I přes propad v celkovém hodnocení si tým připsal prvenství v divizi 5 a díky vyrovnanému výkonu Tomáše Konvičky i pozici druhou.

Z Hungaroringu se tým přesouvá zpět na kopcové závody. Do polské Zaluži si Václav Janík jede pro pokus o obhajobu loňského prvenství a o vítězný vstup do letošní sezóny vrchařského poháru FIA. Okruhové speciály se opět probudí o týden později na rakouském Red Bull Ringu, kde bude pokračovat snaha týmu o vylepšení výsledků ve FIA CEZ.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com