Počasí nepomohlo, nuda pokračovala F1,Formule 1, construct, okruhy, závody, grand prix | Constructors F1

etina English Rusky

Počasí nepomohlo, nuda pokračovala F1,Formule 1, construct, okruhy, závody, grand prix | Constructors F1 Constructors F1

Počasí nepomohlo, nuda pokračovala

Karel Jílek ,sr./foto J.Křenek | 9.5.10 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2010

Dá se říci, že Barcelona dopadla dle očekávání. Počasí nezlobilo, přejíždět se dalo o kolo, a tak se........

Dá se říci, že Barcelona dopadla dle očekávání. Počasí nezlobilo, přejíždět se dalo o kolo, a tak se závodilo jen do první zatáčky. Pochopitelně k tomu je důležitá kvalifikace, ta určí ze kterého postu je k ní blíže.

Je v tom jistá spravedlnost, že nejrychlejší vůz na jedno kolo má nejblíže ke stupi vítězů. Již popáté slavily dílčí vítězství Red Bully, byt v obrácené pořadí. Teprve za nimi se srovnali Hamilton, Alonso, Button a překvapivě Schumacher. Sedmý Kubice narušil hegemonii top osmičky, když přeskočil jak Massu, tak i Rosberga. Desátý Kobajaši pak potvrdil lepšící se úroveň Sauberů. V první zatáčce si udržel prvenství Webber, Massa se protlačil za Buttona a propadl se Kubica. Tím bylo v podstatě pro závodech. Trochu vzrušení přinesla první a pro většinu pole poslední výměna pneumatik těsně před dvacátým kolem. Mercedesům se podařilo bleskově odbavit Schumiho, a ten předvedl jeden ze svých oblíbených triků, když v první zatáčce brutálně atakoval Buttona, vyjíždějícího z boxů. Ten vědom si své odpovědnosti vůči týmu, raději uhnul, zabráníl kolizi, avšak za cenu ztráty pozice. Pak se sice několik kol bezvýsledně snažilo o předjetí "pojízdné šikany", ale pod hrozbou totálního zničení přeních pneumatik se nakonec poslušně zařadil do vláčku, stejně tak jako Massa a ostatní. Za zmínku stojí ještě změna pozice Hamiltona, který se při pitstopu vklínil mezi oba Red Bully. Pak se již nic významného nedělo. Že se za stávajících technických přepisů předjíždět nedá, se mimo jiné přesvědčil Rosberg, který po druhé výměně pneu dělal na Hulkenberga dvě a půl sekundy na kolo, ale po dojetí za jeho zadní křídlo zůstal za ním zoufale trčet několik kol. K předjetí mu pak pomohla pouze chyba nováčka. Před koncem závodu dravci Vettel a Hamilton měli zničené pneumatiky a zatím co Vettel byl odvolán k výměně a ztratíl pozici, McLareni nechtěli ryskovat.Výsledkem bylo Vettelovo třetí místo ve prospěch Alonsa a havárie a nula bodů pro Hamiltona. Zvítězil suverenní Weber se zcela zničenou levou přední pneumatikou, druhé místo spadlo do klína domácímu fanoušky ,povzbuzovanému Alonsovi, který po celý závod dokázal zachovat chladnou hlavu a jako jedinný ušetřit pneumatiky. Třetí Vettel stačil zničit nejen druhou sadu gum,ale i brzdy, dojížděl prakticky bez nich. Za normálních okolností by o tuto pozici přišel, ale pomalý Schumi dotáhl za sebou vláček v pořadí Button, Massa, Suttil a Kubice s více jak minutovou ztrátou na nijak spěchajícícho výtěze.

Závěrem lze konstatovat, že letošní formule je nudná a s tím nejde asi nic dělat. Druhou a daleko horší věcí je s skutečnost, že je i vrcholně nebezpečná. Příčiny jsou dvě, vstupem nových týmů se stala dvourychlostní. Loni se všech dvacet vozů vešlo do jedné sekundy na kolo, letos jsou rozdíly i více než čtyři. O kolo se předjíždí prakticky neustále, nováčci zpomalují i ve stopě a vznikají kolizní situace, které zatím dopadají dobře. V Monte Carlu může být hůře. Daleko větší riziko však hrozí v důsledků havárií na zničených pneumatikách,.Ta měkkčí směs, na které se jede již kvalifikace, vydrží maximálně do dvaceti kol, zbývajících padesát se musí odkroužit na těch tvrdších. Pokud jedou vozy za sebou,absencí aerodynamického přítlaku jsou přední kola v každé zatáčce v nedotáčivém smyku a brzo se opotřebují. Týmům zbývá řešit dilema, buď riskovat výměnou ztrátu po zic, či nevýměnou havárii. Oboje je špatně a věc by se dala řešit přidáním jedné zastávky navíc Ostatně všechny problémy Barcelony se v plné nahotě objeví ve větším měřítku již za týden v Monte Carlu.



Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com